Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Já dělám domácí vánočku ještě podle rceptu od mojí babičky. Žádné umělé ani rostlinné tuky do vánočky nepatří, jen máslo a vepřové sádlo…ano, čtete dobře, sádlo…když dáte do vánočky jen 2 dkg másla ( což je maličký kousek) a 10 dkg sádla, tak jednak sádlo ve vánočce není vůbec cítit, ale vánočka bude nádherně vláčná a měkká. Já třeba nemám ráda hrozinky ani mandle, ale babička hrozinky do vánočky dávala, ale protože mandle nebývaly tenkrát k mání, tak do ní dávala nasekané vlašské ořechy ( které se sice klasicky do vánočky nedávají), ale je to úžasná pochoutka. Jak o tom píšu, tak jsem na ni dostala strašnou chuť…
Fascinujici je, ze recept nemate a tak radej komentujete, ze ta kupovana je blivajs…
Zakladatelko, ja mam taky docela rada kupovane vanocky, tech domacich jsem se podle „zarucenych“ receptu napekla hromady a nikdy zadna nesplnila moje ocekavani. Takze ja bych rada poradila a jestli se najde nekdo, kdo poradi, tak budu taky rada ![]()
@jája428 kazdej proste nechce zblajznout ve vanocce dctvrtku masla
a ohledne dalsich aditiv - proto se ais zakladatelka pta na recept, ne? aby to mela bez tech ecek
@jája428 jezis a neni to jedno? Zakladatelka se ptala, zda ma nekdo recept a diskuze se opet zvrtne do boje, ze kdo kupuje vanocky z globusu, zere strasny veci a mel by si pect doma, ale recept nikdo nepridal…
@jája428 píše:
@Pudloslava a ty myslíš, že ta kupovana je bez tuku? akorat je tam misto másla nejaká rostlinná srajda. proto se to asi jmenuje tuková vánocka. energeticky to vyjde asi dost podobne
jak jsem uz psala - vanocka domaci se vice podoba te z obchodu, kdyz se vynecha tuk. to mam vyzkouseno. kdyz se tuk da, tak je takova hutna, bez tuku je lehoucka - jako z obchodu. I ja mam takjovou radeji. proto myslim, ze tam, toho tuku moc neni. asi jako masla v rame maslove. trochu tuku tam daj, aby to mohli napsat na obal.
Tak mě tedy vánočka z Globusu a Lidlu taky chutná, i když si absolutně nedělám iluze že to není s..acka, ale prostě mi chutná. Mám ráda že je měkká, hutná by mi nechutnala. Takže mě také zklamalo že tu nepřistál žádný recept, a to ani na tu propagovanou, která jako z obchodu nebude ![]()
No tak ja dam svuj recept, bude vam k prdu.
Date si do robota teply mliko, mnozstvi podle chuti pozadovane velikosti vanocky. Tak rekneme 300 ml. V misticce si smichate drozdi s cukrem - cela kosticka + cca3 PL cukru az se to roztece a nalijete do mlika. prisypete jeste asi pul hrnku cukru. Muzete dat nejaky tuk (klidne olej, nebo rozehraty ztuzeny, nebo maslo), nemusite. zapnete robot a prisypavate mouku a az to bude mit dobrou hustotu, pridate rozinky a dalsi dobroty. nerchate kynout v robotu s tema metlama v teste, kdyz uz je robot vrchem, tak to na chvilku znova zapnete a prehnetete. muzete hned motat vanocku, nebo nechat znova kynout.
testo hezky vykyne, kdyz se da do trouby vyhrate na 50°C
cim je testo ridsi, obsahuje mene cukru a tuku, tim kyne rychleji.
kynute testo je desne flexibilni, zridkakdy mi opravdu nevykyne - uz jsem ale i pridfavala druhe drozdi do nekolik hodin nekynouciho testa a vykynulo. jedice, s cim mam vecne problem, je jak to upect, aby to nepopraskalo - coz muze byt prave tim, ze nepouzivam zadne recepty ![]()
http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?…
dělám tuhle, je výborná. Když tam dáš místo másla Heru, je docela podobná kupované ![]()
@Majka4 píše:
Já dělám domácí vánočku ještě podle rceptu od mojí babičky. Žádné umělé ani rostlinné tuky do vánočky nepatří, jen máslo a vepřové sádlo…ano, čtete dobře, sádlo…když dáte do vánočky jen 2 dkg másla ( což je maličký kousek) a 10 dkg sádla, tak jednak sádlo ve vánočce není vůbec cítit, ale vánočka bude nádherně vláčná a měkká. Já třeba nemám ráda hrozinky ani mandle, ale babička hrozinky do vánočky dávala, ale protože mandle nebývaly tenkrát k mání, tak do ní dávala nasekané vlašské ořechy ( které se sice klasicky do vánočky nedávají), ale je to úžasná pochoutka. Jak o tom píšu, tak jsem na ni dostala strašnou chuť…
Na Vánoce jsem poprvé pekla vánočku a našla jsem recept se sádlem a vlašskými ořechy. Když pominu první pokus, a to, že se mi moc nepovedla zaplést a trochu se kácela, tak byla vynikající ![]()
V receptu byla jen hladká mouka, těsto bylo docela řídké, tak jsem ji podruhé zadělala půl na půl hladkou a polohrubou a byla ještě lepší!
Ehm, vánočka nakynutá kypřícím práškem? A to funguje jako jak? Já vím, že co je kupované hotové je dle dnešních názorů všechno špatné (docela vařím a peču co jde), ale prostě jsou lidi, kteří mají radši nadýchané pečivo. Mně třeba v domácím vadí ta pachuť kvasnic a nejde ničím vyrušit. Jediné to řeší kváskové pečivo a na to mám málokdy chuť a čas se tomu věnovat. A vánočku si klidně koupím, ale čerstvou, buď v naší malé pekárně nebo třeba i v tom Lidlu (balenou v igelitu opravdu ne). A nebo sem tam upeču tuhle, když chtěla zakladatelka recept. Když se podaří, je opravdu výborná a nadýchaná a není vůbec hutná (přitom v ní není nic špatného). http://www.toprecepty.cz/…-vanocka-ii/ Jo a nepoužívám heru, jak je v receptu, ale normální máslo a těsto zadělám v pekárně - vše naráz.
@Antonie Bolavá píše:
jj, přesně tak. Proto mě ten dotaz zaujal, chtěla jsem vědět, kdo tu srágoru chce
Vánočka má být taková, že když tě s ní vezmu po hlavě, tak sebou praštíš. Mazanec stejně tak
Hele, prodávám v pekařství. A pečeme fakt takovou tu hutnou a těžkou vánočku. Výborná! Ale dáš to lidem na pult, oni si to oťapkaj prstíčkem a se slovy - to asi nebude moc čerstvý, když je to tak tvrdý - odcházejí. ![]()
Dělám tuhle, recept jsem poslala několika „pekařkám“ dál a všem moc chutná. Přikládám i první pokus o vánočku ![]()
@Tilia píše:
Ehm, vánočka nakynutá kypřícím práškem? A to funguje jako jak?
Ehmm… To asi nejde, ne? Však tohle tu ani nikdo nepsal ![]()
@KPKristy Tak já si myslím, že by to šlo i bez emulgátorů, aromat a konzervantu ne?
By mě zajímalo, zda si kupujete z obchodu salám, jogurty a jiné věci. Ty v sobě také mají spoustu přidaných věcí, které by tam nebyly, kdyby se to dělalo doma.
Nezlobte se na mě, ale nepsala jsem sem, abych četla hloupé poznámky. Chtěla jsem najít recept na vánočku, co nebude hutná. Pokud recept nemáte, tak nepište. Děkuji za pochopení.
@Janha Děkuji, aspoň někdo normální, co sem nepíše hloupé řeči.
No třeba se někdo najde, kdo má recept na podobnou vánočku.