Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Burj Chalifa píše:
ak proč to tady vůbec řešíš, když máš jasno.
presne. ked nechces, tak nechces.
v tom pripade to neries, ked uz si sa rozhodla
@Burj Chalifa píše:
ak proč to tady vůbec řešíš, když máš jasno.
nebyla jsem si jistá, jestli je můj názor správný, chtěla jsem vědět, jestli třeba není běžné těhotným v prvním trimestru kupovat dárky pro dítě.
Ja nevim, proč je z toho takové haló. Furt se poměruje-my jim dali tohle, oni nám tohle z tolik..Kdyz se přítelove sestřenice narodilo dite, dostalo od nas drahé boticky a hračku, asi za 1500,kdyz se narodilo nám, dostali jsme od nich takovou nepotrebnou vec, asi za 200.Me to byla vcelku fuk, byla jsem rada i za to, ale tchyně hned, ze to je hrůza a ze jejich přístimu dítěti nemáme kupovat nic. Tahle vznikají rozbroje v rodině kvůli blbosti. Jinak argumenty o pověrcivosti jsou blbost, nemít výbavu a kočárek doma dřív nez dite, je proste jako věřit na černou kočku a pátek třináctého. At si ma kolotoč podle libosti, pokud se neco zvrhne, je to vec, která ji vydrží i do dalšího těhotenství. Neni žádná správná doba, kdy darovat neco pro dite, dokud se to nenarodi, je to vzdy předčasne a i poté se jeste muze vyskytnout u mimina neco špatného nebo to špatně skončit. Takze dárky i po narozeni jsou jeste porad v rizikové době (viz deníček o Sids, kdy umřelo dite v porodnici a jine).Takze s tímhle myšlením neni vhodná doba nikdy…
@Anonymní píše:
nebyla jsem si jistá, jestli je můj názor správný, chtěla jsem vědět, jestli třeba není běžné těhotným v prvním trimestru kupovat dárky pro dítě.
Opravdu to není běžné a soudná ženská to ani nechce. Soudná ženská totiž nemá v této době jistotu, zda porodí živé dítě.
@Anonymní píše:
A co si tedy prala pro sebe? Kdyz mas problem s penezi, proc nedas ten darek ji, klidne i brachovi. Se s nim tak domluv.
@Cuddy píše:
A co si tedy prala pro sebe? Kdyz mas problem s penezi, proc nedas ten darek ji, klidne i brachovi. Se s nim tak domluv.
ona chtěla kabelku, má ráda od jedné šikovné paní, co j šije, dneska jsem jí na vánočních trzích jednu krásnou koupila. To by stejně neprošlo, ona chce dárek pro sebe a pak pro miminko.
@Anonymní píše:
Prosím o zachování anonymu, raději smazat diskuzi. DěkujiMáme v rodině zvyk, že píšeme Ježíškovi, 25. se scházíme my, mamka s taťkou, brácha s manželkou a dáváme si dárečky. A dopředu si na Mikuláše říkáme, kdo by co chtěl. Švagrová je těhotná, poprvé, v třetím měsíci, no a psala si, co by chtěla od ježíška, dárek pro sebe a pak napsala, že mrňousek by chtěl: a napsala dva poměrmě drahé dárky, jeden 1500 a druhý 1000. Jako od mašich a druhý od nás. Jinak si dáváme tak kolem 500(ale hodnota dárků není až tak podstatná). Tak jsem jí řekla, jestli to jako myslí vážně, že máme kupovat dárky dítěti ve třetím měsíci v břiše a ona se do mě pustila, že je to snad taky dítě a zaslouží si vánoční dárek, že oni mým dětem ( mám dvě malé) taky kupují dárky na Vánoce. Tak jsem podotkla, že jak bude miminko na světě, že určitě od nás bude dostávat ježíška, a mamka se ke mně přidala, ale nadiktovat si tak drahé věci jako na začátku těhotenství pro miminko, to že nám přijde přes čáru. Mamka ta z toho byla zaražená a já jsme jí řekla, ať se nezlobí, ale že těhotenskému břichu nebudu kupovat dárek za 1000,–. Tak se dost zlobila, že oni tedy mým dětem taky nic nekoupí ( když jsme byla těhotná s oběma dětma, jedno je v lednu a druhé v březnu, takže víc těhotná na vánoce) samozřejmě se těm dětem nic nekupovalo, natož oni). No, byla vzteklá a odešli. Mamka teď řeší, jestli by se tomu maličkému neměly ty dárky koupit a rozhodla se, že pro klid v rodině jim za těch 1500 tu věc koupí jako pro miminko, mimo dárky pro ně dva samozřejmě, a že já bych měla taky. A já tedy nechci ani omylem. Navíc jak kavka mám pro to jejich maličké koupený takový ten plastový špenslík, to chrastítko za 50,–myslela jsem, že je to jako potěší a moje děti si s ním jako malinkaté vyhrály, bylo akorát do ručičky, s tím si teď můžu chrastit sama, no ale dar za 1000 ještě nadiktovaný prostě ne. No co myslíte? Mám kupovat tříměsíčnímu plodu dárek za 1000,–? Jsou to pro mě poměrně dost velké peníze. Proto máme ty limity 500,– na osobu. Prý je to fér, oni za moje děti taky dávají 1000,– korun. Jsem v koncích. Kupujete dětem v břiše dárky na vánoce?
@Anonymní píše:
ona chtěla kabelku, má ráda od jedné šikovné paní, co j šije, dneska jsem jí na vánočních trzích jednu krásnou koupila. To by stejně neprošlo, ona chce dárek pro sebe a pak pro miminko.
chci a chci, dup, dup nožkou.
@Anonymní píše:
Možná jí až tak nevyhovuje vaše pravidelná domluva na Mikuláše a kupování darů z donucení, ale snaží se přizpůsobit a tak chce i něco pro sebe. Vašim dětem asi musí kupovat dárky i když třeba nechce (píšeš, že nejste kamarádky, jen švagrové), tak asi pár let investovala víc, než dostala. U „cizích“ lidí (což ona tak možná vnímá) to tak může být, pro ni třeba nejste „její“rodina, ale příbuzní manžela, se kterýma musí vycházet…Anonym - příp. to raději smažte, děkuji za pochopení.
Napadlo mne to samé…
@Burj Chalifa ja nechtela od nikoho nic-chtěla jsem si koupit vse podle svého vkusu a ne se tvářit, jakou radost mi udělala háčkovana decka do kočárku, kterou jsem nemela v úmyslu ani použit (byla to teda jiná vec, ale princip stejný).Takze ja jsem uplne jiný extrem.
@open mind přesně tak, možná si spočítala, kolik nainvestovali uz do vašich deti, tak chce neco lepšího. Vim, ze neni nicí vina, kdo ze sourozenců ma dite/deti dřív, ale někteří lidi si rádi prepocitaji všechno ;-0
Jak z toho se ctí a klidem v rodině vybrusit?
Nevím nevím.
Pokud máte dohodnutý cenový limit, tak první blbost je žádat tak drahý dárek. Druhá blbost samozřejmě je žádat ho pro tříměsíční plod. Škoda, že ani bráchovi se to nedá vysvětlit, že on sám jí neřekne, ať neblbne ![]()
Pokud dárek nechceš dát, tak nedávej. Obdarovávání není o vynucení, přeci. Možná, aby se to trochu zaobalilo, bych jí dala pod stromeček vlastní rukou vyrobený „poukaz“ na tento kolotoč, který jí daruješ k narození dítěte. Celkem slušný kompromis, pokud máš v plánu dát jim takto hodnotný dar „do kolíbky“. A okomentovat to třeba pověrčivostí.
Nepřistoupila bych ani na to, že ti na to brácha dá. Nejde o peníze, jde o princip. Co bude chtít příští rok??? Co k prvním narozeninám? Co k patnáctým? Nyní se nastavuje systém, jakým stylem se to povede dobudoucna, proto bych to udělala podle svého.
Pokud to pro ní bude impuls pro nedání dárku pro vaše děti, tak prosím, ať nechá být. Nenechala bych se takhle vydírat.
@Rakosnicek1983 píše:
@open mind přesně tak, možná si spočítala, kolik nainvestovali uz do vašich deti, tak chce neco lepšího. Vim, ze neni nicí vina, kdo ze sourozenců ma dite/deti dřív, ale někteří lidi si rádi prepocitaji všechno ;-0
Přesně tak, já zrovna jednoho takového přepočítávače znám osobně a hned jsem si na něj v této souvislosti vzpomněla. Pokud mají navíc ještě také hlouběji do kapsy - jako zakladatelka, může to v tom též hrát roli… (Ale nemusí, někdo je prostě takový, ať má sám kolik chce, u jiného to umocnuje situace nedostatku.)
@Mar__tanka1983 píše:
Jak z toho se ctí a klidem v rodině vybrusit?
Nevím nevím.
Pokud máte dohodnutý cenový limit, tak první blbost je žádat tak drahý dárek. Druhá blbost samozřejmě je žádat ho pro tříměsíční plod. Škoda, že ani bráchovi se to nedá vysvětlit, že on sám jí neřekne, ať neblbne
Pokud dárek nechceš dát, tak nedávej. Obdarovávání není o vynucení, přeci. Možná, aby se to trochu zaobalilo, bych jí dala pod stromeček vlastní rukou vyrobený „poukaz“ na tento kolotoč, který jí daruješ k narození dítěte. Celkem slušný kompromis, pokud máš v plánu dát jim takto hodnotný dar „do kolíbky“. A okomentovat to třeba pověrčivostí.
Nepřistoupila bych ani na to, že ti na to brácha dá. Nejde o peníze, jde o princip. Co bude chtít příští rok??? Co k prvním narozeninám? Co k patnáctým? Nyní se nastavuje systém, jakým stylem se to povede dobudoucna, proto bych to udělala podle svého.
Pokud to pro ní bude impuls pro nedání dárku pro vaše děti, tak prosím, ať nechá být. Nenechala bych se takhle vydírat.
tak hlavně ta poezie Vánoc, vůně purpury, lití olova, půlnoční, pokora a skromnost, že…I Ježíškovi byly do Betlema přineseny dary až po jeho narození. Otázka je, zda těhotná ví, kdo to vůbec byl.
Ty jo, ted me napadlo, ja rodim 22.12, a vite ze prcek nedostane ani jeden darek? Ani ode me, ani od rodiny. Ani by me teda nenapadlo dvoudennimu miminku neco kupovat, nebo neco pro nej chtit. Jak tak koukam, mela bych sepsat seznam, at to vsichni stihnou koupit.