Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Udělala bych méně než obvykle, ale tak aby si byla spokojená jako hostitelka, že je „neochuzuješ“.
Já jsem také jako hostitelka ráda štědrá a udělala bych to podle sebe a tak, jak to je mně příjemné.
To, že tebe hoštění baví, ještě neznamená, že mají pak ostatní (které to nebaví) povinnost ti to ve stejné míře oplácet. Prostě asi na hoštění a vaření nejsou, já teda taky návštěvám nedělám x druhů chlebíčků, nepeču domácí zákusky, atd. a fakt bych nezačínala jen proto, že (hypotetická) švagrová se v tom vyžívá.
Jo pokud by se k vám zvali a vyžírali vás, to je blbé, ale pak máte vždycky možnost říct ne.
Jako já si k tomuhle musela taky dojít, mám kamarádku, kterou mám jinak moc ráda, ale to prostě trochu vyžírka (trochu hodně
). Muselo mi dojít, že mě přece nikdo nenutí zaplatit za ní oběd, nebo jí říct, ať si u nás v lednici vezme co chce. Musela jsem so nastavit trošku hranice a nenabízet nic, za co defacto čekám nějakou oplátku nebo vyváženost - i když takhle funguju s ostatními kamarády běžně, takové to „jednou platíš ty, jednou já“, ona to tak nastavené nemá a to je cajk.
Udělej teda jen to, co se tobě samotné chce, a za co nebudeš čekat nic na oplátku ![]()
Příspěvek upraven 17.12.24 v 14:14
@Janee19 píše: Více
Dokonce i dort? Pfff, já přibírám jen co to čtu ![]()
Já bych nezvala na svátky nikoho, koho nemám ráda. A pokud někoho mám ráda, nevadí mi ho pohostit, ačkoli oni sami moc nenabízí, dokonce třeba ani tu návštěvu. V rodinných vztazích nepotřebuju „návratnost“ své investice, ať už časové, finanční nebo jiné. Prostě s těmi lidmi chci pobýt a to kolem udělám tak, jak chci já.
Každý ať hostí, jak je mu příjemné, ale nevidím důvod, proč čekat nějaký velký nášup na oplátku.
Udělala bych to podle sebe. Ne odplatu. My jsme taky pohostinní. Svým hostům nabídneme, co máme. Jaké jsou prostě aktuální možnosti. Běžně se vždy něco najde. Když přijde návštěva teď mezi svátky. Tak vždycky máme v lednici minimálně nějaké sýry, uzené, klobásy, zeleninu různou a ovoce. Děláme pomazánky. Mívám upečené listové tyčinky. Takže není problém, ať se připraví obložený tác nebo jednohubky. Cukroví je. Slané křoupání taky něco. Prostě podle možností aktuálních doma. Ale nic víc bych nevymýšlela. Někdy je zveme vyloženě na oběd. Ale to spíš jen naše sourozence a rodiče. Ostatní návštěvy jen pohoštění, jak píšu.
A nikdy jsem neočekávala, že někde jdeme, že nás musí hostit, protože my někoho hostíme, když přijde. Nijak to neporovnáváme. Proč taky. Je to prostě každého věc. Jak si řeší své návštěvy. Každý je ve svém obydlí pánem.
A já se přiznám že mě by nebavilo cpát jak posvícenské husy ty hosty, u kterých sama dostanu maximálně kafe a sušenky co jsou v kredenci schované půl roku. Pan manžel bude mít tady dost pravdu že to s pohoštění přeháníš. Nabídla bych kávu, čaj a něco k zakousnutí. Určitě bych nedělala hostinu jak na svatbu, což mi podle popisu zakladatelky přijde.
@izabe píše: Více
O Vanocich ne, to spis jine prilezitosti 😁
@Janee19 píše: Více
Jo takhle, chápu
já už se lekla, že zvládnete během Vánoc krom cukroví slupnout i dort ![]()
@Anonymní píše: Více
Přiměřeně, kdyz bude oběd tak neni potřeba tolik dalšího jídla.. Dala bych na stůl cukroví, ovoce a nějaké oříšky, chipsy a stačí. Jednohubky přinese tchyně, vic se toho stejně nedá sníst.
@Anonymní píše: Více
Každej podle zásluh. Taky bych se kvůli jen tak někomu nepřetrhla. Když u nich a sušenky stačí. Usoudila bych, že nejsou ta takové hostinu, že je to spíš obtěžuje a dala bych na manžela. Kafe, cukroví, talíř chuťovek, brambůrky, oříšky, vodu, vaječňak. Vše jen tak aby jako bylo vidět, že je to na talíři a konec.
Přiznávám, že mě samotnou baví načinčané táci, přesně tak aby byl každý spokojený ale když vidím, že to tu návštěvu víc obtěžuje nes baví tak pak mají smůlu. Už se nepretrhnu. Máme známé, kteří si téměř nic nevezmou a to 8 když se snažím aby to bylo Vega a bez alergenů. Většinou všechno zbyde. Často si rádci k nám něco objednáji nebo si přinesou suroviny a společně uvaříme nějakou večeri. Takže už to tolik nedělám.
@izabe píše: Více
No jako svagrovci by to dort taky sezrali
![]()
Tak oni jsou dršgrešle jo? A ty jsi co, když chystáš opulentní hostiny pro rodinu a přátele? Nedivím se manželovi, že se mu nelíbí, když takto rozhazuješ a živíte zbytečně kupu lidí kolem. Takhle mezi svátky vůbec nerozumím, proč bys měla dělat něco extra. To, co popisuješ mi přijde hodně nepřiměřené. Máte snad cukroví, koupila bych nějaké tyčinky, slané oříšky a hotovo,. Beztak mají všichni jídla po vánocích plné zuby.