Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@lucenka píše:
pokud by ta pertuse byla tak nebezpečná (ano nejnebezpečnější je do cca 6 měsíců věku), tak by těch kojenců mělo umírat mnohem víc. Protože každý ji během života chytí 2-3×, takže je tam poměrně velký riziko, že někdo v rodině ji má zrovna v době, kdy je tam i kojenecTakže s tou chřipkou je to dost srovnatelný (a neumírají na ní jenom stařečci
Možná proto se posunulo očkování od 2 měsíce věku
? Možná proto Podolí naočkovalo zdravotníky
? Ale že by to bylo srovnatelné s chřipkou…
.
@Rolin Dítě se může černým kašlem nakazit i od očkovaného jedince, který má díky očkování atypický průběh = černý kašel není rozpoznán. ![]()
@alifie píše:
@Rolin Dítě se může černým kašlem nakazit i od očkovaného jedince, který má díky očkování atypický průběh = černý kašel není rozpoznán.
Ano, souhlasím, to nesporuji. Proto tolik nechápu tu hysterii kolem „neočkovacích“ maminek.
@katule9 píše:
TBC ne neockuje teprve nejake 4-5 let pokud tusim spravne-a neni to tak ze by se neockovala vubec, spousta deti ji ma, rozhodne neklesla-ve 2014 byl zaznamenan narust oproti roku 2013,ac nepatrny ale narust to je, rozhodne ne pokles.To si tedy spis ty dopln aktualni informace
ehm, nepsala jsi náhodou na předchozí straně, že ten nárust je opravdu velmi vysoký ![]()
nedělěj z nás blbce, ano?
@monrom píše:které očkování poskytuje doživotní imunitu?
Některé nemoci se v dospělosti přeočkovávají a některé není třeba, imunita je doživotní. Pertuse zatim není povinná pro dospělé - myslim přeočkování, ale určitě se k tomu dospěje, pokud se nemocnost ještě zvýší.Malé děti se očkují proto, protože u nich je imunita po očkování mnohem větší, než kdyby byly očkované jako dospělí.
@lucenka píše:
které očkování poskytuje doživotní imunitu?
To které tě zabije?
Jinak imunita po očkování byla dlouhodobá v době, kdy se tady ty nemoci běžně vyskytovaly, protože styk s nákazou fungoval jako booster.
@monrom píše: ..Pertuse zatim není povinná pro dospělé - myslim přeočkování, ale určitě se k tomu dospěje, pokud se nemocnost ještě zvýší.
To by byl vrchol absurdity. Už tak mi připadá jako docela sílné kafe snaha narvat očkování proti chřipce do očkovacího kalendáře kojenců.
Mě nejvíc zaráží jedna věc:Když je dovoleno -i podle vyhlášky- dávat dětem odklad očkování (nemluvím o posunutí očkování o 2 týdny) a též je možnost dávat alternativní vakcíny, proč a)to pediatři nenabízejí b) proč tedy není posunuta hranice pro očkování minimálně od půl roku (já osobně bych očkovala ještě dýl a automaticky 2+1)?
včasná ochrana kojence před černým kašlem není argument, protože např. zrovna v hexe není (nebyla) složka proti čk zrovna nejúčinnější. A další věc: vakcína nepusobí při první aplikaci, takže kojenec, který má za sebou první dávku, muže chytit čk také.
@Rolin píše:
A kdo nakazil maminku? Očkování rodičů by přece novorozence neochránilo, když se může nakazit i od sestry v porodnici, pediatra nebo od babičky. Osobně bych nebyla proti, kdyby třeba kašlající, smrkající mamince, která se mnou a další maminkou v porodnici sdílela pokoj, udělali krevní testy.Edit: Jinak jsem dohledala jen toto: „Nejnáchylnější k nemoci jsou děti do šesti měsíců, protože až tři měsíce po prvním očkování se u nich plně aktivuje imunita. "Když se nakazí malí kojenci černým kašlem, tak od lidí, kteří o ně pečují - což jsou zdravotníci a hlavně rodina,“ uvedla lékařka Marcela Černá z pražské podolské porodnice."
Ta diagnostika pertuse je prý dost složitá a nestačí udělat krevní testy, co mi říkal doktor. ![]()
@brko píše: …včasná ochrana kojence před černým kašlem není argument, protože např. zrovna v hexe není (nebyla) složka proti čk zrovna nejúčinnější. A další věc: vakcína nepusobí při první aplikaci, takže kojenec, který má za sebou první dávku, muže chytit čk také.
Pro doktora to argument je, protože má nastudováno, že očkování je bezpečné a hrozí maximálně trochu „teplotka a otok místa vpichu“. Takže s tímto přístupem doktor očkuje, protože věří, že prospěch očkování převyšuje jeho rizika.
To že některé jedince představuje očkování následné roky problémů, pro doktora není argument, protože podle něj jde nejspíš o pouhou náhodnou časovou souvislost. ![]()
Příspěvek upraven 18.09.15 v 12:10
@tiffany píše:
Ta diagnostika pertuse je prý dost složitá a nestačí udělat krevní testy, co mi říkal doktor.
A zřejmě proto nikdo nehrotil, že děti ve škole, kde se vyskytl jedinec s diagnostikovaným černým kašlem chrchlají a kašlou „jak tuberáci“. Když je 99% z nich očkovaných, tak jsou považovaní za chráněné a to že mohou šířit černý kašel nikoho netrápí. Nicméně to 1% neočkovaných nesmí na školu v přírodě, ani když nekašlou. ![]()
@brko píše:
Mě nejvíc zaráží jedna věc:Když je dovoleno -i podle vyhlášky- dávat dětem odklad očkování (nemluvím o posunutí očkování o 2 týdny) a též je možnost dávat alternativní vakcíny, proč a)to pediatři nenabízejí
Protože rodič je laik, který tomu nerozumí a neumí nestranně posoudit rizika odkladu. ![]()
@alifie píše:
Protože rodič je laik, který tomu nerozumí a neumí nestranně posoudit rizika odkladu.
No tak od toho chodí k tomu doktorovi ne?! Aby mu to vysvětlil a navrhl, pro ně tu nejvhodnější variantu. ![]()