Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Souhlasím s Rysulkou a Evčou. Je mi zle z toho jak jsou lidi schopni žít, bez jakékoli morálky. Podvody na sociálkách i lehkovážný přístup k dětem mě vyloženě irituje. Co si asi pomyslí takové dítě, jehož matka neuvedla otce, protože bylo třeba okrást stát…Bud, že ho nikdy nechtěli, jestli je vůbec jejich, nebo že krást je naprosto normální a kdo nekrade je blb.
Děti by měly být vždy chtěné (fakt těžké v době antikoncepce…) a na víc si každé dítě zaslouží rodiče, kteří jsou schopni ho uživit. Je mi líto těch dětí, kterým nebylo dopřáno mít opravdu dospělé a zodpovědné rodiče.
Ahoj holky,
souhlasím s názorem, že zneužívat dávky od státu není morální. Jedna moje známá pobírá sociální dávky, protože se jí prostě nechce pracovat, už několikátým rokem (přitom v místě jejího bydliště není v žádném případě o práci nouze - výhoda velkých měst). Občas si přividělá na černo a to jí ke spokojenosti stačí. Že se to děje mi může vadit, ale to je tak všechno, co s tím můžu dělat. Věřím, že všichni, kteří tak činí, nebudou za čas (až si budou zase vydělávat) nadávat, že platí tak vysoké daně.
odpověď k společnému zdanění manželů: nevím nic o tom, že by se daň měla nejdřív zaplatit a pak by to finančák vracel. Vzhledem k tomu, že by si každý z maželů měl uvést polovinu základu daně do svého přiznání, vypočítat daň a tu pak zaplatit…
zdraví vás sisina
Páni,
takže se tu dohadujete kdo odvedl na daních za svůj život víc a kdo míň?
Je to směšný uvažovat o takových věcech.A je hnusný odsuzovat svobodné matky,které berou těch pár tisíc navíc.
Já jsem s přítelem 5 let,máme ročního klučinu rodičovskou dovolenou ovšem beru 3500,–,protože spolu bydlíme a já nehodlám běhat po úřadech a někomu dokazovat a přísahat,že žiju sama se svým dítětem.stát to má sakra dobře zařízený,aby nepřišel zkrátka.jen by si ještě více mohli posvítit na cikány!
3500 at už je maminka svobodná nebo ne, no zkkrátka podpora státu k mateřství je fakt směšná.V dnešní době jít do zakládání rodiny je fak o hubu,nevíte zda přítel nepřijde o práci a než si vyběháte papíry,tak vám dítě pojde hlady.FUJ!Je mi špatně z politiky a takovýchhle věcí.
O tom zda dítěti uvedu do rodného listu otce bych ovšem vůbec nepřemýšlela,je to jeho otec,tak by tam měl být,stejně jako jsem tam já a ta svatba?O daních a takovych věcech opravdu není jak už někdo psal,ale bohužel v dnešní době se nedivím nikomu kdo o tom tímto způsobem přemýšlí.
A jak se vdát,když chlap nechce?to už je zase do jiné diskuze,ale pokud to někdo budete vědět,tak napište ![]()
To jsi ale spatne pochopila,tady alespon si myslim nikdo neodsoudil svobodne osamele maminky,ktere maji na tyto davky narok ale pouze ty vypocitave,ktere premysleji jak nejvice -vydelat- na tom ze jsou vlastne svobodne ale pritom ziji normalne s chlapem,ktery jich zivy. To je muj nazor!A nikdo se tu myslim nehada.P
čau holky,
a co se na to podívat takto:
pokud to stát umožňuje, tak se to bude zneužívat, a třeba je to i možnost jak dostat zpátky alespoň něco co do státní kasy nacpeme na daních. takže si ráda vezmu co se mi nabízí, zvlášť když si naši poslanci cpou vrchem spodem. Jsme češi a naší doménou je jak vyzrát na stát.
a takový kecy jako že je to nepoctivé apod. jo je, ale když máte tu možnost tak jdete do toho. a vůbec hlavně se cpe našim romským spoluobčanům, tak těm jděte vykládat jak je to špatné okrádat stát.
Já jsem teda vdaná a nepobírám zatím nic jiného než rodičák. Než o možnosti zneužít systém je to spíš o tom, jestli chcete mít mimčo zajištěné a vlastně být zajištěná i vy. Takže se to všechno podniká pro to aby se měla mamča s mimčem a potažmo i s taťkou líp. a teď je to na nich, protože třeba když se s otcem něco stane, tak tato mamina nedostane nic, tj. třeba žádný vdovský, sirotčí důchod, nebo třeba když se něco stane s maminkou - chudák mimčo co ty anabáze se soudním opatrovníkem - to jsou ty případy neuvedení cíleně otce do RL, nebo nesezdané páry, každý si to musí rozhodnout sám, ale určitě neodsuzujte tyto maminy, protože si myslím, že kromě „světic“ když tady ta možnost bude tak se klidně využije.
Lenka
ahoj holky,
v téhle diskusi je hezky vidět, jak se každý dívá na jednu věc různě. já jsem svobodná s dítětem, ale ne samoživitelka. živí mě partner a otec mého dítěte. z toho plyne, že jestli bych někdy podepsala čestné prohlášení, že nežijeme ve společné domácnosti, tak lžu! je mi opravdu líto, že tady někdo napíše s klidným svědomím, že stát umožňuje podvádět, tak proč to nedělat. já a přátelé z mého okolí ve kterém se pohybuji, se právě třeba tímto přístupem odlišujeme od těch, co jsou označováni jako sociálně slabý a nepřizpůsobivý občané. moji rodiče mě vychovali tak, abych se dokázala postarat sama o sebe a já tak budu vychovávat svoje dítě. néé, já fakt nejsem moralistka ![]()
lilu a beruška 10m
Souhlasim s R., kdybych byla v její situaci, nebydlela s otcem dítěte, tak budu o ty dávky žádat taky.
Nevim co je na tom špatného.
Nevidim tu ani žádnou nečestnost, žádné okrádání státu a ani já se necítím být okradena, jak tu některá píšete.
Jsem také svobodná matka, otec zapsán v RL, žijeme ve společné domácnosti. Dostávám tu almužnu jako ostatní z Vás a zoufale nám chybí peníze.
Nešla bych žádat o příspěvky, ale ne z toho důvodu, že bych okradla stát, ale z toho důvodu, že nemám žaudek na to, aby mě někdo chodil kontrolovat.
Nikdy jsem nepožadovala žádné dávky, pracovala jsem 17 let, než jsem nastoupila na MD,platila daně a teď obracíme každou korunu. Důchodu se asi nikdo z nás nedožije, tak jsme měly mít jako matky alespoň důstojnou mateřskou.
To je to jediné, co z svůj život dostanem. Čekám trochu odpoveď, že dostáváme třeba zdravotnictví a školsví zdarma. Ne, já si zdravotnictví z velké částky platím a školství zdarma je také minulostí.
Tereza
Mila Hanko, Kvetule25 a anonymni R. - abych to trochu osvetlila tak jsem manzela do svatby nijak nenatlacila, tudiz jsem ani nezavelela Hanko, ani nedelala ponizujici sceny anonymni R. a naopak mne manzelstvi v zivote jako podstatne docela pripada Kvetule25 uz z toho duvodu, co jsem psala predtim - to kdyz mi v nemocnici jako pritelkyni nedali zadnou informaci a take pro me bylo podstatne, ze jsme bez problemu dostali jako manzele hypoteku a nemuseli bydlet s tchanovcema. ¨
Takze chodili jsme spolu 7 let, z toho spolu 5 let spolecne bydleli (bez tchanovcu) a kdyz se po tech letech nachylilo datum snatku 9.9.99 tak jsem se na jare nezavazne zeptala jestli jako jo nebo ne. Bylo mi receno, ze jo, takze jsme po dohode zamluvili termin na radnici (byla tlacenice) a byl klid tak do cervence, kdy byl nejvyssi cas zacit zarizovat veci. No a tehdy se to manzelovi rozlezelo jestli jako jo nebo ne a tak. Mne to bylo uprimne fuk a navic jsem se chystala po trech letech dat vypoved v praci a odjet studovat do ciziny. Takze jsem nikoho netlacila, nevelela a nedelala ponizujici sceny.
Ponizovat se pred chlapem, aby si me milostive vzal (natoz kdyz bychom treba spolu meli dite) mi prijde stejne ubohe a trapne jako se doma zapirat pred socialni pracovnici jako to tu psala Luccinnka, nebo nedej boze vysvetlovat nekomu ci jsou ty panske boty v predsini…
Toz tak…
![]()
HankaV -Jenže ty jsi jako hluchá!Já bych chtěla taky se vdát a ze stejných důvodu -doktor,půjčky,nedej bože vdovský p.!Jsem těhotná a moc mne to trápí!Taťku v žádném případě na rodném listě nezapřu!!Ale kuli dávkám-nevím-mám strach,ale peníze potřebujem!Dítě jsem si v podstatě vybojovala-je moc chtěné,teda nejvíc z mé strany,ale taťka se taky těší(jenže k tomu řeší naši finanční situaci)!Mám na něj nejvyšší čas,tak pro mne bylo nejdůležitější mít nejdřív dítě ať vdaná či ne!!To „zavelela“ jsem nemyslela nějak urážlivě,ale odpověď jsi od přítele dostala kladnou!!A já se s ním přece nerozejdu jen proto,že si mne nechce vzít!Zatím hraju na city,že se dítě bude jmenovat po mně(nebudu dítěti cizí paní)!Vdaná do porodu nebudu-partner je v zahraničí,ale aby mne požádal o ruku bych chtěla!A jak už tady někdo řekl-nejvíc mají ty dávky v malíčku romové!!Tam se nikdo nechodí dívat,protože se bojí,protože jinak by tam ty děti ani kolikrát nemohli zůstat.
Hanka
Hanko, to chapu, ze je prednejsi mimco nez svatba - taky bych to udelala asi takhle. Navic je moc hezka svatba i s miminkem - takhle se zenil muj kamarad (manzelka tehotenstvi prozvracela, tak to nechali na potom) a holcicka absolvovala svatbu i s nima - sedela vedle nic v autosedacce ![]()
Ja bych partnera taky do niceho netlacila a byt tehotna, tak se s nakou svatbou a zarizovani kolem vubec nezabyvam, zvlast kdyz mas partnera v cizine.
Ale jak rikas s tim jmenem bych to udelala stejne tak - prece nebudu cizi pani
O zapsani do rodneho listu bych nepremyslela, tam by to bylo jasne…
Takze si uzivej tehulkovstvi a nenech se nikym a nicim vytocit - a chlapem uz v zadnem pripade ![]()
!!!!!
Nejsem si jistá, ale zjisti si jak je to s tím příjmením. Já mám dojem, že pokud je uveden v RL otec, automaticky se dítě jmenuje PO NĚM !!!!! Aby se jmenovalo po tobě, musíš na to mít do porodnice nějaký papír. Předpokládám, že přesně se to dovíš na matrice.
To neni pravda, ze se jmenuje automaticky po otci … na matrice musi byt predem dan papir o tom, jak se dite bude jmenovat a to vcetne prijimeni … takze rodicove se mohou rozhodnout po kom prijimeni, ale musi to oba odsouhlasit svym podpisem … takze pokud pritel bude prudit, nemusite se dohodnout na tom prijimeni:-))) … proste je to vse o dohode.
Sulanek
Leeo, je to přesně naopak, jak říkáš. Dítě se automaticky jmenuje po matce . V případě, že se dohodnete jinak, musíš si zajít na matriku a ta vám vystaví doklad o tom, že dítě se má jmenovat po otci (nevím teď přesně, jak se ten doklad jmenuje ) a tento doklad pak doneseš do porodnice.
Ahoj
Teď jsem si vzpomněla, je to něco jako Prohlášení o přiznání otcovství ![]()
Ahoj, čekám teď každou chvíli mimi ale předtím jsem pracovala u nás na soc. odboru. Trochu mě mrzí, že naše profese má takovou pověst, což čas od času je vylíčeno a jednostranně podáno kauzami v TV. Ale samozřejmě je to o lidech a jejicj přístupu, tak jako všude, že jo.Jen za sebe a své kolegy můžu říct, že u nás se pracuje na vysooce profesionální úrovni, a se všemi se snažíme jednat slušně i když to někdy nejde…Ale samozřejmostí je podání ruky, jednání v klidu v křesle, atd…No nic ![]()
Poslední dva roky jsem dělala jinou agendu, zabývala jsem se delikventmí mládeží, ale předtím jsem dělala na odd.dávek do ŽM. Takže přehled mám. Je to v zá:,–(ě tak, jak psaly holky už výše. Pokus s partnerem žiješ a vedeš společnou domácnost, je úplně jednou, zda jde o tvého manžela či druha, prostě on by měl rodinu zajistit ze svého příjmu. JNěco jiného je, kdyby on byl nezaměstnaný, nebo měl extrémně nízký příjem, to by vás posuzovali všechny tři dohromady a společně dopláceli do ŽM - opět zkjednodušeně řečeno.
ALE - loni se zpřísnil jeden zákon o soc. potřebnosti, kde se při žádosti o dávku soc. péče posuzuje spousta věcí - jak si snaží rodina zvýšit příjem, aktivní kroky v případě nezaměstnaných atd atd. Nás metodicky řídí krajský úřad, nevím jak je to jinde, ale u nás u těch matek, které neměly uvedeny otce v rodném listu dítěte, se dělalo přezkoumání, zda jsou soc. potřebné. To dělaly kolegyně zase z jiného odd- tyto matky si pozvaly a řešilo se PROČ otce neuvedly. Tam kde byly objektivní důvody - otec dítěte byl násilník, dříve je bil, vydíral atd atd, tam to bylo opodstatněné a taková matka brala dál dávky do ˇYM. Ovšem tam, kde takový důvod nebyl, kde bylo patrné, že jde o vypočítavost, tam matky měly dvě možnosti - buď otce zpětně uvést, s tím, že tento bude platit výživné atd. anebo neuvést, ale to je poté bráno jako že matka si vlastním přičiněním nezvýší svůj příjem a v tomto případě může o dávku soc. péče přijít. Pozor, neplést to s dávkami státní soc. podpory - přídavek na dítě, sociální a na bydlení, to vyplácí státní soc. podpora pod ÚP. Toš tak.
Já myslím, že dítě má právo svého otce znát a mít uvedeno v rodném listě, pokud tam není nějaký jiný důvod, a sopuhlasím, že je ponižující kvůli pár stovkám lítat po úřadech a pořád někde o něco žádat a dokládat…Nemluvím ovšem o maminkách, které to fakt mají těžké, jsou samy, a tak…No je to složité. Ale obecně se dá říct, že přístup k dávkám se zhoršuje, zákony se zpřísňují a je snaha aby to nešlo zneužívat. Ale když mrknem na některé naše tmavší spoluobčany, tak ta snaha ještě nestačí:-)
tak snad jsem pomohla Kristýna
Konečně diskuse o tom,co to vše obnáší uvést nebo neuvést otce a né jen nadávání na to,jak špatné jsou matky,které to neudělají!Mám dojem,že je to v zákonech!Proč se víc nepodpoří statut manželství a třeba porod prvního dítěte!Já čekala s těhotenstvím dost dlouho až si to budu moct dovolit-sice na to pořád není(naopak-zaměstnavatel mne propustil,když už jsme si říkali,že budeme o dítěti uvažovat) ,ale zase pokročil věk!Kdejaká romka se nezabývá tím jestli na to má-rodí děti vlastně pro peníze(protože nikdy nedělala)!Proto mluvím o prvním dítěti-které by mělo mít víc podpory od státu a na druhé už máte oblečení,kočárek,postýlku,.....!Pak už by bylo na každé,jestli má i na druhé dítě!Proč se paušálně dávají peníze stejné(zrovna nejsem v situaci kdy by mi to pomohlo)a né dle platu několik let dozadu!Proč matka pracující dostává stejnou almužnu jako ta co nikdy nedělala!
Hanka