Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
no holky to je zase jednou diskuze, už celé to téma je naprd, já myslela, že tady se scházej slušní lidi, co nekradou. A je mi jedno jestli okradou člověka nebo stát. Předávat si rady, jak na to vyzrát, mi příjde nedůstojné. a je mi jedno jestli jde o vdaného, svobodného, nebo s dětmi i bez dětí. Dopad je vždy stejný.
linka
Lenko a ostatní,
vážně by jste si to měli přčíst ještě jednou celé. Nikdo tady netvrdil, že být svobodný je OUT (a už vůbec ne Majdalenka). Stačí si přečíst první příspěvek - cituji:
„Ahoj všichni, poslední dobou se hodně mluví o tom, že je finančně nevýhodné se vdát - může to prosím někdo podrobněji popsat? Na co má nárok svobodná matka a za jakých podmínek a na co její vdaná "kolegyně“? Co otec dítěte, místo bydliště atd.? Z toho, co dostane vdaná žena s dítětem, se přece nedá žít ani týden."
Jde o to, že se lidi nevezmou jenom kvůli penězům - a to tady hodně lidí osoudilo a já se k nim hlásím. Sama jsem svobodná, ale out si rozhodně nepřipadám (a ani to tu nikdo netvrdil) a nikdy by mě nenapadlo jít si zažádat o dávky jako osamělá matka, když žiji s partnerem.
Myslím, že o to jde v téhle diskusi - jestli je nomální podvádět stát na úkor těch opravdu potřebných jenom z vypočítavosti!!!
pemm
Souhlasím s Pemm.
Nelituju ani jedné kačky ze svých proklatě vysokých daní, která jde potřebným a matkám, které se dostaly do svízele, ale osobě, která přemýšlí, jak by nejvíc zneužila zákony o sociální podpoře, bych fakt s chutí nafackovala. Zákony se tvoří (ač to tak občas na první pohled nevypadá)proto, aby někomu pomáhaly a ne, abychom je zneužívali. Jakkoliv je každá koruna dobrá, tak zapírat kvůli pár stovkám partnera a otce dítěte, je prostě amorální.
Já se budu snažit své děti vychovat jednou tak, aby je těšilo, pomáhat mi ve stáří, jelikož se spíš obávám toho, že u mojí generace prostě nezbyde na důchody, ačkoliv poctivě platíme.
Myslím, že manželství je krásná záležitost a hlavně taky projev schopnosti přijmout zodpovědnost za někoho jiného - za partnera, za děti. Navíc toto oficiálně potvrzené partnerství dvou lidí, kteří se milují, zajišťuje určitá práva v době, kdy se partnerství bohužel rozpadá a zůstává jeden z rodičů s nezaopatřenými dětmi.
Je mi líto mé známé, která měla rovněž krásný milující vztah na psí knížku. Má 2 děti (3 a 1 rok), na mateřské ztratila kontakt s pracovním prostředí, vlastní prostředky žádné, byt na partnera, který je furt živil a EJHLE. Teď se zaláskoval, věčné vyhazování z bytu, jí nic nepatří, takže bez bytu nemůže odvést nikam děti… no hrůza
Nerozohnila jsem se takto z osobních důvodů. Mám šťastné manželství, ač bohužel zatím bezdětné, můj manžel si mě po 5 letech vzal, protože prostě chtěl - překvápko, nemuseli jsme kvůli ničemu, a dítě jsme začali plánovat až po 4 letech manželství…
Přeji všem krásné a trvalé vztahy, nezkažené honbou pro pár stovek.
Cami
Přidávám ten odstavec, který jasně dokazuje, jak si některý z Vás v této představují svobodné matky:
Rozumní lidé dobře vědí, že i když byste měli miliony korun, ale vztah, kde jeden si druhého neváží nebo si nevěří nebo se podvádí, že ty prachy za to nestojí. Dejte přece svým dětem dobrý příklad do budoucna, že je krásné mít svatbu, ukázat svému partnerovi, že ho milujete, at je chudý nebo není a že děti by tak měli taky žít.
A i když vím, že každá korunka se v péči o dítě hodí, zkuste ušetřit jinde. Přestaňte kouřit, utrácet za zbytečnosti a nakupujte třeba ve výprodejích.
Moje dítě má ve svých rodičích příklad toho, že i když se nevzali, tak se nehádají, milujou, váží si jeden druhého ať v bohatství či v chudobě.
Tak tu prosím Vás pořád nepište, že toto Vám nevadí.
Ano možná že ne všem, ale pořád poukazovat, že špatně čteme je opravdu k ničemu.
Mám k tomu ještě jeden postřeh, vdané možná vůbec nekouří, neutrácí za zbytečnosti a nakupují pouze ve výprodejích. na rozdíl od nás-dokonalé.
Chápete, že to tak vyznívá???
Pavla
Ne Pavlo, to teda nechápu, pouze ve výprodejích nenakupuju, za zbytečnosti někdy utrácím a rozhodně si nepřipadám dokonalá a nikdy jsem nic takovýho tady ani jinde netvrdila.
vdaná Peťulda
Považuji za normální (a jsem tak vychovaná), že:
1. se s někým seznámíme
2. nějakou dobu spolu chodíme
3. když si umím představit s tím člověkem dítě, začneme spolu spát (s použitím antikoncepce, protože dítě zatím nechci)
4. s tím se kterým to opravdu výjde (vztah vydrží, milujeme se plánujeme budoucnost…rozumíme si ) se vezmeme
5. sestěhujeme se k sobě
6. zvykáme si na rodinný život, řešíme finance, práci priority, tolerujeme se, milujeme se
7. naplánujeme a splodíme potomka
8. těšíme se s ním a společně se o něj staráme a učíme se být rodiči
9. plánujeme další mimi…
Pro mě je divný, když ty body lidi přehazujou nebo vynechávají, ale nic mi do toho není, takže jim do toho nelezu . Jen se mi trošku zvedá žaludek, když někdo spí s kdekým, zahýbá, žije na hromadě s násiníkem, nebo ignorantem, krade, jezdí opilý, leze šéfům do zadku z prospěchářství… atd. myslím, že je dobře, že taková nejsem já, ani můj muž a doufám, že stejně „najivně“ vychováme naše děti, aby mi nemuselo být divně od žaludku z vlastní rodiny.
PS: pocity můžu mít takové jaké chci, nikdo mi je nevezme ani nevyvrátí…pocit je pocit. Ale neznamená to , že musím někoho prudit, je jeho věc jak si život povede.
Leeo,
to by bylo fakt super kdyby to tak fungovalo, já bych teda přehodila - nejdřív bydlení spolu a pak teprve svatba.
ALE - tvůj příspěvek sem podle mě nepatří a je do jiné diskuze. Čautec.
Lenča
Ahoj - ráda bych jen připojila svůj nároz na téma této diskuze. Jsem vdaná a v případě rodiny(tedy dětí) je pro mě osobně manželství velice důležité. Jak už tady některé holky psaly je to i určitý společenský statut, poskytující některé výhody, ovšem ne vždy pouze finanční. Ale pravda je, že v dnešní době se do toho některým chlapům moc nechce, a to může být z různých důvodů. Kdyby se to stalo mě, rozhodně by se dítě jmenovalo po mě. A jak bych to řešila dál si teď netroufám odhadnout (člověk má vždycky vycházet jen ze zkušenosti, protože nikdy nemůže nic soudit pokud to nezažil). I když můj osobní názor teď je, že jsem ráda, že mám chlapa, který se umí k těmto věcem postavit čelem, v opačném případě nevím, jestli bych si ho dovedla vážit… Na druhé straně mám kolem sebe docela dost ženských, které prostě nechtějí být vdané, né kvůli nějakým dávkám, ale prostě proto, že do jisté míry chtějí být stále nezávislé. A to dokážu pochopit. (Je to ale samozřejmě úplně jiný případ než když se na ženskou s dítětem vykašle chlap a ona je pak v opravdu těžké živ. i fin. situaci).
K těm 3500 rodič. příspěvku: Je to zatraceně málo. V zahraničí je to sice ještě horší co se mateřské a její délky týká, ale narozdíl od našeho státu už kdysi dávno pochopili, že je potřeba to ženským na mateřské ulehčit - tzn. že velké firmy mají své vlastní jesle, je normální např. práce na zkrácený úvazek (což v naší zemi je možné jen s obrovským štěstím). Mám ale možnost to porovnat pouze s Anglií. Jinak buďme rády že si k tomu teď můžeme aspoň přivydělávat neomezeně, donedávna to přece nebylo možné.
Ještě mám jeden postřeh z těhotenského kurzu kdy v první lekci mluvila právnička o možném dorovnání sociálních dávek rodinám s dětmi. Všechny těhulky jen poslouchaly, ale byla tam jedna romka, která se pořád vyptávala a něco negovala, stěžovala si na úřady a nakonec z ní vypadlo, že čeká 3. dítě a ona sama je několik let nezaměstnaná a manžel asi 5 let na pracáku!!!! Dobré ne? My čekáme první a vzhledem k hypotéce atd. teď ani nevím kdy a jestli vůbec druhé ale někteří lidi jak se zdá o tom ani nepřemýšlejí.........Prostě si, promiňte mi ten výraz „udělají“ další dítě a je to!
Tak si tady už několik dní čtu tuto diskusi a nedá mi to taky nepřispět…
Na úvod - jsem vdaná a máme 9 měsíčního syna. Dost často se tady probírá příjmení - takže - my ač manželé - máme každý své příjmení a syn se jmenuje po mě… Nemyslím si, že cílem manželství je, aby měli všichni stejné příjmení - my jsme se prostě nedohodli, čí příjmení budeme používat (resp. ani jeden z nás se nechtěl vzdát toho svého příjemení) no a co?? Vůbec mě nenapadlo, že by se mému synovi proto mohl někdo smát??? Proč jako??
Co se týče dávek - když jsem byla žádat někdy loni na podzim o přídavky na děti, tak jsem zjistila, že se to vypočítává z příjmu z předchozího roku - tedy z doby, kdy jsme oba s manželem pracovali a dítě neměli - tudíž na přídavky nemáme nárok a vzhledem k mé vysoké mateřské během prvního půl roku asi nebudeme mít nárok ani tento rok… Ten zákon byl vymyšlen asi proto, aby se to úředníkům dobře počítalo - jenže my jsme teď zhruba na 1,5 násobku životního minima a stejně nemáme na nic nárok - vše komplikuje ještě naše trvalé bydliště - každý jsme hlášený jinde… No nic - nestěžuji si - chtěli jsme dítě, tak se holt uskromníme…
Nejvíc problémů s tím má ovšem moje máti - " já jsem ti říkala, že se nemáš vdávat… teď bys měla víc peněz.." na můj argument, že ty peníze (státu) jsou určeny pro někoho, kdo je opravdu potřebuje (já si koneckonců můžu najít brigádu) mi řekla že jsem blbá a že s mým přístupem nikdy nic mít nebudu… Ach jo - taky mám ideály a jsem ráda, že nejsem sama…
Všechny zdravím a už se nehádejte. Já pořád doufám, že slušných lidí je většina!!!
Gábina + malý Ríša 9m
Gábino taky doufám, že slušných je pořád ještě víc
.
S tím výpočtem dávek z příjmu minulého roku jsem to už taky slyšela, to je teda opravdu logika, ach jo. Já tenhle týden zrovna ocházím na mateřskou a nedávno jsme se s manžou bavili, jestli budem mít nárok na přídavek na dítě až budu doma. No a potom jsem někde četla ten způsob výpočtu, tak jsme se tomu srdečně zasmáli. No popravdě by to bylo spíš k pláči, ale proč si kazit radost z miminka, ne?
Peťulda 34tt
Leeo,
nedá mi to nereagovat na tvůj příspěvek. Nechápu, jak může nějaký člověk napsat, že považuje za normální: a sepsat body. To znamená, že když nejsem vdaná, ale mám přítele, s ním holčičku a máme se moc rádi, žijeme spolu - že jsem NENORMÁLNÍ??? Nikdo neví, jaké máme důvody k tomu se nevzít - ale upravdu si připadám normální!
To myslíš vážně, že se Ti zvedá žaludek z lidí, kteří žijí na hromadě s násilníkem, ignorantem atd.? Ono pro spoustu těch žen to asi není jednoduché takového člověka opustit - myslím si, že kdo to nezažil, nemůže tyto ženy soudit! Mě se spíš zvedá žaludek z těch násilníků, těch žen je mi líto…
Ale tvůj příspěvek vážně patří do jiné diskuse, tato diskuse je o něčem jiném…
Katka
Ježiši holky co tu pořád řešíte?!!! Souhlasím s Veronikou a Pavlikk, taky nejsem vdaná a opravdu každá z nás má své důvody. I přesto že jsem ve věku kolem 30 život mě hezky proškolil co se vzatahu týká. Kdyby měla každá z nás nařádkovaný život jak tu psala Lea tak by to bylo super,ale bohužel to tak nejde. Jsem třeba příkladem toho že jsme to vzali opačně. S přítelem jsme se znali půl roku a já otěhotněla, ale mimi jsme chtěli. Vím že je to partner, kerý mě velice miluje a já jeho a jak jsme řešili otázku svatby, tak jsme narazili na věci které nebylo možné splnit, a které bychom si oba přáli( např. jízda na koních a svatba na zámku. To bohužel nešlo, protože v zimě nikdo na koních jezdit nebude a později už jsem měla velké bříško tak mi to taky nepřišlo jako nejlepší nápad. Možná to zní sobecky, ale je to den novomanželů, tak proč si ho kazit bolestmi zad a nevolností? Moc nechápu, proč by člověk hned po zjištění že čeká mimi měl začít plánovat svatbu, hlavně ať se to stihne než se to malé narodí aby nebylo nemanželské!!!. Já si chci svůj den užít sevším všudy a budu velice poctěna, když mi má dcera ,,nemanželská„půjde za družičku. Příjmení má po otci a dávky jsem pobírala, ne z toho důvodu, že bych byla vypočítavá, ale proto že jsem ráda nezávislá na partnerovi a nějakou dobu to trvalo, než jsme se spojili do společného domova a vyřídili majetkové poměry a rozhodně se necítím ani vypočítavá že jsem dávky pobírala, ani jiná než vy co jste vdané. Někteří manželé zdaleka nežijí v takové pohodě a lásce jako my tzv. na ,,hromádce“ a naopak. V každém případě si myslím že každá z nás chce jen to nejlepší pro rodinu, nebo soužití s partnerem. Každému vyhovuje něco jiného, tak nechápu proč tu některé z vás odsuzují ty ostatní, když neznáte jejich životní situaci a podmínky proč se takto rozhodli.
Anonymní píše:
Anonym Katka napsala: Rozumní lidé dobře vědí, že i když byste měli miliony korun, ale vztah, kde jeden si druhého neváží nebo si nevěří nebo se podvádí, že ty prachy za to nestojí. Dejte přece svým dětem dobrý příklad do budoucna, že je krásné mít svatbu, ukázat svému partnerovi, že ho milujete, at je chudý nebo není a že děti by tak měli taky žít.
Katka
Je to jen fráze!!! Asi nikdo by nechtěl vztah, kde není důvěra, láska, kde si jeden druhého neváží, ale taky každá z nás ví, že bez peněz je také zle.Ukázat dětem že svatba je krásná věc, to je super a že milijete svého partenra to je taky super, ale zajímalo by mě, kolik z vás by milovalo chudého muže a chtělo s ním žít? a kolik z vás by si přálo, aby vaše dítě jednou žilo na hranici chudoby?
Je to relativní pojem ,,chudý", ale nejsme v pohádce, kde si princezna vzala chudého sedláka, ale v realitě, kde všichni a za všechno chtějí jen platit. a z čeho platit, kyž se sice milujeme, důvěřujeme, ale na platby nezbývají peníze? nejsou to zrovna peníze, které působí hádky v rodinách? Nevím jak vy milé dámy, ale raději být sama, než s chudým chlapem, protože by byl jen další krk na živení a za jeho krásné oči vám nikdo nic za darmo nedá nedá!!! Takže je nejlepší taková ta zlatá střední cesta ne??? Normální vtah s láskou, dětmi a mužem, kerý svou rodinu miluje a dovede se o ní postarat.
Ahoj Olouzsku,
dík za objektivní příspěvěk. Těch ostatních jednostranných s jasným a jediným správným řešením života je tu dost.
Tak holky, snad se Vám v tom žebříčku života nikdy nic (promiňte mi to slovo) neposere!!! Přeji všem hezké manželství a ostatním hezké partnerské svazky.
Pavla
Mně se to taky zdá ponižující a je docela dost smutné, že o manželství a a mateřství se dneska uvažuje hlavně v intencích peněz… Nevím, proč by svobodné matky měly mít stejné výhody jako vdané ženy - když je chtějí mít, proč se nevdají? Taky si myslím, že by měly svobodné ženy dostávat stejnou mateřskou jako vdané… ![]()