Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zakladatelko a když přijde později tak co se stane?
Tak Tě vzbudí, udělejte si pravidlo, co bude vyhovovat vám oběma.
Ale zase aby člověk čekal na mládež než přijde domů
To by se načekal a nikdy nevyspal ![]()
A jinak z vlastní zkušenosti. Průser se může stát i doma.
@Snopy123 píše: Více
Nemám problém nechat ho déle venku, jen jsem chtěla mít alespoň trochu přehled. Často bývá na přespávačkách, tam vůbec nevím, do kdy jsou venku.
Asi fakt vymyslíme nějaký systém, třeba zpráva na mobil, abych i jedním okem ve dvě ráno věděla, že už je doma.
Jinak syn si nějak výrazně nestěžuje, jen občas z venku volal, že chce být déle venku - takhle po dohodě nemám v 90% problém mu vyhovět.
Právě si nedělám iluze, co kluci zkouší kolem těch 15let, nerada bych až třeba odpoledne druhý den zjistila, že doma nebyl - ráno před pátou mu do pokoje nelezu.
V 15 na vesnici přes prázdniny bych to nechala bez večerky pokud víš kde Aleno alespoň s kým je. Ideálně pokud má mobil. Kdybys ses bála a chtěla mu napsat.
Přes školní rok večerka rozhodně ano (kromě pátku a soboty) ale rozhodně né do 19:00 hod v tomhle věku. To ho držíš dost zkrátka a takové děti se zvyknou trhnout.
@Snopy123 píše: Více
Je jedno, jestli jdu po ulici se strachem nebo bez něj. Protože když potkám toho, co se vydal ven krást nebo vraždit, mám zkrátka smůlu. Jdeš si do bufetu za rohem koupit jen minerálku a potkáš člověka s nožem. Nemáš u sebe prachy, které chce. Moc se s tebou nemaže. Propíchne ti plíci. Když tě pouštějí že špitálu, řeknou ti, že jsi měla fakt kliku. Bylo to za šera asi v pět odpoledne.
Jdeš přes náměstí s kámoškou z divadla v půl desáté večer a potkáš dva kluky. Nečekáš to. Vyberou si tu, co je blíž a seberou ji kabelku. Pere se o ní. Je to marné. Nepomůžeš jí. Máš sádru na ruce. Nedoběhnete je, svědkové to vidí u dálky, všechno je marné. Doklady, klíče, peníze, mobil v trapu.
Tohle se stalo v našem okolí. Mám to z první ruky. Podotýkám, naše lokalita je úplně normální. Nic mimořádného.
Za sebe říkám, že když nemusím, tak se v noci venku zbytečně nemotám. O dítě bych se bála. Je fuk, o jak staré. To je všechno.
Možná si řekneš, to je Černá Kronika. Sype to z rukávu. Jenomže…ne všichni, které večer, v noci potkáš, jdou domů jako ty. Ne všem se dá věřit…
@Pe.M.1 Pak je celkem jedno tedy jestli tam jde v pět odpoledne nebo ve 22.00 hodin večer. Potkat magora můžeš i v pravé poledne na náměstí plných lidí.
A bát se o dítě budeš zřejmě do smrti. Je to jen otázka kam až svoje obavy necháš zajít.
Jako asi budou místa kam by normálně člověk nešel pomalu ani ve dne (taky tady máme takové). Tak tam dítě poučím o dne i noci.
Jsou prázdniny. Dcera bude mít v září 15 let. Může být s klukem v létě do 24 h venku. Nebo jsou u nás. On taky odchází nejpozději takhle, když jsou u nás. Letní kino končí často po 23 h. Jak budou kolotoče, hody. Budou chtít tancovat. Tak se domluvíme operativně, že prodloužíme. Tancuje se dýl přes půlnoc. Během školního roku byla dohoda ve všední den do 21 h. Pátek/sobota do 23 h. Ať venku, u nich doma nebo u nás doma.
Ale vždy je otevřená debata. Když chtějí prodloužit, tak prostě telefon nebo přijdou a domluvíme se. Píšu s klukem. Oni mají společnou partu. Někde se pravidelně venku schází. Teď až pozdě večer. Většinou se vrátí k nám. Zatím jsou nerozlučná klíšťata. Kdy můžou, tak jsou spolu.
Děti mají 13 a 14 a bývaji venku do setmění, tedy teď i do 21:30. A když jich jde ven víc a doprovodí se domů, tak nemám problém i déle. Případně je vyzvednu.
Mam dceru, od skončení ZŠ (15 let) večerku nemela. V te době byla i na první diskotéce. Průběžně mi vždy musí psát (ted ji je 17) i kdyz neodepisuji, domu taxíkem a vzbudit kdyz přijde. Já si u ní nárazově kontroluji polohu, ať vím kde se pohybuje. Bydlíme na okresním městě. V květnu byla poprvé na majálesu v Praze, to jsem se teda bála, ale super.
Klukovi bych určitě povolila víc než mas nastaveno ted. Chápu ze jsi unavena a rano brzo vstáváš, ale za to ten kluk taky úplně nemůže. Už muže i sexuálně žít a za 3 roky jit do světa, tak je nějaká volnost na miste
Večerka mě pobavila
copak máš nějakej internát nebo vychovnej ústav? Muj syn kdyby lítal teď i do 23hod tak může…má deset
@blueberryx Jj, naši postpuboši na Majáles taky chodí / jezdí. Taky tam poprvé byli ještě ne plnoletí. Normálně dorazili domů posledním spojem.
To jsem taky měla poprvé obavy, ale tak pokud člověk může věřit a ta důvěra tam je. ![]()
@Terapeutka píše: Více
Tak se s ním domluv. Ale v tomhle věku už jsem neříkala dceři v kolik má přesně přijít, věděla jsem ale kde je. My jsme taky na vesnici, ale v té době tady nebyl nikdo k ní věkově, tak jezdila do vedlejší vesnice. Měli jsme to tak, že když nebude dělat průsery, tak není potřeba jí držet na žetězu. Takže klidně do půlnoci bych ho nechala úplně v pohodě. On pak přijde třeba sám dřív, když už půjdou všichni domů.
U nás doma fungovalo, řekni v kolik přijdeš a dodrž to. Pokud se opozdíš napiš sms.
Máma spala s otevřenými dveřmi ložnice, když jsem přišla, tak jsem dveře zavřela, takže hned věděla, jestli už jsem doma nebo ne. Po začatku se budila a „hlídala“, pak už spala jako špalek, ale díky dveřím věděla, jak na to jsme.
Pokud jste na vesnici, v relativně bezpečném prostředí, bez kamarádů průserářů, nechala bych ho klidně do půlnoci.
@Asfi píše: Více
jo takhle nějak to bylo i u nás, když jsem byla dítě, tak do rozsvícení lamp, jak už tady někdo psal,
a od 15 dál - řekni, napiš v kolik přijdeš a dodrž to, a fungovalo to, já jsem zase zavřela dveře od dětského pokoje, tak to bylo znamení, že jsem doma
Syn má 13 let a je mi jedno kdy dojde (musím vědět kde je), také bydlíme na vesnici. Když je škola tak max do 20 hod ve všední dny, když je teplo a světlo, tak i déle. On už chodí i ke kámošům na přespávačku a tam je to total free. Posledně machroval, že šli spát kolem 4 hod..taky byl pak druhý den ko
ale nepije alkohol (zatím), nekouří (zatím), je zodpovědný a navíc v mobilu vidím kde je. Když už je něco za hranou, tak to nezakazuju, protože je mi jasné, že to zakážou rodiče kamarádů (a já doma nemusím poslouchat pubertální výlevy).