Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj. Prosim vas o radu
19.3. Synivi budou 2mesice a cele dopoledne nedela nic jinyho nez ze ji. Byli jsme u dr a ta tvrdi, ze je hladovy. Mam kojit dokud saje a pak dokrmit Bebou (jen z prsu se uz pres 2tydny nikdy nezasytil). Jenze nam rekla, ze udelat 120ml Beby. Jenze malej vyzahne treba 80ku meho odstrikaneho mlicka a pak treba dalsi 120 Beby. Takze rano spucuje treba tech 200ml nekdy i 220ml a pak treba za hodinu nebo dve zase rev a ruce v puse. Je to normalni aby tak maly mimco vypilo tolik? Navic se nedokaze kolikrat najist najednou. Nekdy dela to, ze neco vypije, odkrkne si, usne a za pul hod to mliko musim prihrivat, protoze zase rve a chce jost. navic mi prijde, ze mu to MM nechutna, protoze ho furt ublinkava, hlavne kdyz pije z prsu a z Beby neda ani kapku, teda pokud neublinkne to co vypil navic. Jsem uz z nej zoufala. Jedem takhle uz skoro 3tydny a nevim jak to dite zasytit a hlavne aby se najedlo najednou a ne na 20krat..uz melu z poslednich sil. ![]()
Já plně kojím a normálně se mi budil po 2 a půl, až 3 hodinách na jídlo. Ale teď poslední dobou usne po jídle a za hodinu, hodinu a půl je zase vzhůru a tahá dudlíka jak blázen. Tak mu dám najíst a půl hodinu na to si cucá ruku. V noci spí ale hezky a na váze prý taky dobře přibral, tak já nevím. Nemůžu ho přeci kojit každou hodinu. Kde mám to mlíko hlavně brát věcně? ![]()
@Patruse.M Mléko se tvoří podle toho, jak je třeba. Takže klidně i k tomu kojení co hodinu. Ostatně já mladší dítko kojila v začátcích co 20 minut, úžasné 2 hodiny mi vydržel až někdy před 6 měsícem… Pokud je dítě nutné kojit často, produkce mléka se tomu přizpůsobí. Tvoje dítko může mít taky růstový spurt, jak je staré?
@Patruse.M a kolik je diteti? muze mit rustový spurt, chce to vydržet.
Je mu 6.týdnů. Moc toho přes den nenaspí. Třeba půl hodinky a zase brečí ![]()
@Fima Něco jsem o tom četla, ale v noci spí hezky. To se budí každé 3-4 hodiny jako obvykle a hned zase usne a krásně spinká. Dělá to jen přes den. Zkoušela jsem odsát mléko a sotva jsem z obou prsů dohromady dala 60 ml.
@Patruse.M Obě děti mi v noci při růstových spurtech spaly a jedly normálně, šetřily mě a rozkojovaly jen přes den - po hodině.
S odsáváním bych se nemordila, nejlíp si tě rozkojí stejně dítě. Nechala bych tomu volný průběh. Měla by to být otázka pár dní, hlavně být v klidu. I když chápu, že je to občas na palici. Mladší se kryl tříměsíční spurt s tropickými vedry a na koze jsem ji měla každých 45 minut a trvalo to týden. Už jsem si připadala totálně ožužlaná.
Jinak měla naprosto běžný nespurtový interval tu 1,5 hodinu. Od 5. měsíce vydrží dopoledne i 3 hodiny, odpoledne jede po dvou.
@Patruse.M píše:
Nemůžu ho přeci kojit každou hodinu. Kde mám to mlíko hlavně brát věcně?
Pokud chceš kojit, tak ho po té hodině kojit budeš. A mlíko se udělá, tam to není o nějakých zásobách, ale o principu nabídky/poptávky.
@Svistice Zítra jdeme na kontrolu k doktorce, tak se ji na to optám. Odpovídalo by to tomu růstovému spurtu, ale už to trvá taky nějakých 6 dní. A je zajímavé, že když sem mu dala zmražené počáteční mléko z lahvičky, co jsem měla schované, kdyby náhodou, tak vyžahl skoro celou tu 125 ml lahvičku, a pak krásně usnul a vzbudil se až za ty 3 hodinky. Člověk je z toho zoufalý, jak pořád od rána do večera poslouchá ten řev a nemůže tomu nějak extra pomoct. Leze mi to už na palici ![]()
@Patruse.M Hoď se do klidu, vygumuj si z hlavy nesmysl, že normální dítě jí po 3 hodinách a poslouchej potřeby svého miminka. Tři hodiny mi vydrželo opravdu jen jedno dítě a to jen někdy a až od 5 měsíců ( a první dny, když se nehlásila na jídlo po 90 minutách jako obvykle jsem ji jak cvok měřila, abych odhalila příčinu toho nechutenství
).
Jo, je to občas napalici, ale trvá to v postatě strašně krátce a zrovna v tomhle my ty děti a jejich spokojenost za trochu mojí dočasné nepohody stojí. Kluk plně kojený šest měsíců, holka sedm (nežere mi příkrmy, potfora).
A bodejť by nevyžahnul mlíko z flašky, když mu to teče samo. U prsa musí víc makat. Flašku bych zahodila a pokud dokrm, tak přes prst stříkačkou. Ale u spurtu je dokrm kontraproduktivní.
A na doktorku pozor, některé vědí o kojení kulové a jejich rady jsou cestou k rychlému odstavu. To raději konzultovat s laktační poradkyní.
@Svistice Tak můžu být aspoň ráda, že je v noci klid, že?
Zase mi bylo divný, že kdyby mu moje mléko nestačilo, nebylo vydatné, tak zase nepřibírá na váze. No… zítra mě určitě paní dr. poučí a budu klidnější ![]()
@Patruse.M Jediný ukazatel, jestli dítěti mlíko stačí, je přibývání na váze.
Taky se připrav na to, že okolo těch dvou měsíců děti žačínají vnímat, víc reagovat, mohou mít problémy s usnutím, jsou dýl vzhůru a prostě už nestačí je jen nakojit, položit do postele a oni chrní do dalšího kojení. Už se prostě začnou projevovat, ne vždy jsou třeba úplně happy, ale s hladem to nemá co dočinění.
@amilie jinak naše dítě si pije taky dle svého. Krmím ji tak, jak se ozývá. A ne vždy pije naráz celou dávku. Někdy má chuť na 60-tku, tak jí víc necpu. Pije co hodinu, dvě, tři. V noci jen 1× nebo vůbec.
A určitě dej Bebu, jak radí holky. Já používám nutrilon extra a maximální spokojennost. Zelený nám nechutná.