Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já jsem teda tolerantní ve vztahu dost a pouštím všude, ale tohle bych teda nepochopila nikdy.
Proč nemůže koledovat u vás? A proč vůbec musí koledovat, kolik mu jako je?
Tyjo, nevěděla jsem, jak moc málo ty Velikonoe prožîvám ve srovnání s ostatními. ![]()
@neanonymní A co by na Vánoce na té vesnici dělal?
Jako jestli nejezdí za rodinou, což nenapsala, tak mi to pŕijde fakt ujeté a nechápu, proč o to tak stojí.
@neanonymní Hlavně Vánoce jsou Vánoce, to se obecně prožívá asi víc jako setkání rodiny. To by bylo asi na rozvod, kdyby jel radši za Máňou z vesnice, kde vyrůstal. ![]()
@Litta píše:
@neanonymní Hlavně Vánoce jsou Vánoce, to se obecně prožívá asi víc jako setkání rodiny. To by bylo asi na rozvod, kdyby jel radši za Máňou z vesnice, kde vyrůstal.
Ale tak koledovat se chodí s dětma, ne? A to mi přijde normální, že chce jet tam, kde má rodinu - zvlášť, když jí má 50 km daleko a dle zakladatelky je pořád v práci, takže se s nima asi často nevídá.
Velikonoce jsou na vesnici stejná tradice jako vánoce.
Všechny babičky mají pro vnoučata nachystanou koledu, u nás například by to těžce nesly, že se tam vnoučata neukázala.
Navíc to, že jde na koledu k jejím babičkám jí jaksi nevadí…
@Jemys Ale on tam nejezdí za rodinou, co jsem pochopila. Však ona byla u nějaké kamarádky a babičky zmiňuje jen na současném místě.
Nevím. Za rodinou bych ho poslala bez keců, ale o ní tu nepadlo ze strany zakladatelky ani slovo. ![]()
@Litta - Možná tam nemusí mít rodinu (i když to my nevíme), ale třeba přátele, které zná celý svůj život. Beru to z pohledu svého chlapa - na jejich vesnici se všichni znají a všechny děti vyrůstaly spolu a mají spolu opravdu „sourozenecký“ vztah. Nehledě na to, že na mnohých vesnicích jsou opravdu Velikonoce na stejné úrovni jako Vánoce. Já třeba takovou atmosféru, zvyky a důležitost z města vůbec neznám, ale proč bych mu to měla zakazovat, když pro něj je to důležité a pro ně vlastně ne? Pak z toho stejně vzejde jenom to, že jsou oba naštvaní a rodinný den stejně neproběhne. ![]()
@Oter Asi jo, já to jenom neznám, Velikonoce pro mě vždycky byly jen zbytečně moc vajíček (se stresem okolo) a něco, aby mě beránek nepokakal. ![]()
@Litta - To je právě o té neznalosti. Já osobně Velikonoce neslavím, takže kluky záměrně vysílám ke tchánovcům. Ale některé zvyky prostě vůbec neznám a jsou pro pro partnera důležité, tak je musím respektovat. Třeba 30. duben. U nás se max. udělal táborák u řeky (pálení čarodějnic), ale u nich to začíná stavěním májky, velkou večeří pro celou vesnici (každý něco přinese), lampionovým průvodem, zpíváním kostelního sboru pod májkou a zapálení ohně. Odpoledne a večer jsou připravené hry pro děti a fotbalový turnaj pro dospělé. No a večer a v noci se hlídá májka a popíjí u ohně. Taky se losují dvě zlodějské výpravy, které mají za úkol porazit májku v sousední vesnici. To byly pro mě úplně neznámé věci. No a kdybych tohle chlapovi zarazila, tak by semnou asi nemluvil minimálně rok.
A věř mi, že původně jsem nechtěla, aby tam chodil, protože v ten den má náš syn narozeniny. Jenže tohle všechno (ostatně jako většina věcí ve vztahu) je jen a jen o komunikaci. ![]()
@Litta píše:
@Jemys Ale on tam nejezdí za rodinou, co jsem pochopila. Však ona byla u nějaké kamarádky a babičky zmiňuje jen na současném místě.Nevím. Za rodinou bych ho poslala bez keců, ale o ní tu nepadlo ze strany zakladatelky ani slovo.
Já to pochopila, že jo. Píše, že tam odsud pochází a před dvěma lety se přestěhoval za ní.
@Oter Božínku, ještěže nemám chlapa vesničana, tyhlety tyjátry bych těžce vydýchávala.
A můj by mě u toho určitě i chtěl, abych si to taky užila, no to by bylo něco pro mě. ![]()
Ale ano, všechno je to o komunikaci. ![]()
@Jemys Nemyslím koledování, to vím, myslím ty ostatní věci, co vypsala Oter.
Já osobně bych jela s manželem užít si Velikonoční tradici. Z mého pohledu: já například mám ráda tradice a člověk, který nemá rád tradice či zvyky mě příjde studený vůči folklorním věcem, které se po generaci předávají dále.
Co se týče manžela, nedivím se, že je naštvaný, hlavně narovinu, já být manželem, jela bych tam, kde mě srdce táhne.
Nedošlo Ti zakladatelko, že on se návštěvou u rodičů a koledou připomíná mladá léta? Ze je v tom hodně pozitivní nostalgie z dětství, kterou si rád teď v dospělosti připomene? Rád se tam vrací má tam kořeny, vzpomínky, tak mu je prosím Tě nekrad a spíš je s nimi sdílej…
Snaž se ho v tomto pochopit a zkus to s ním sdílet…
Příspěvek upraven 21.04.14 v 17:02