Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
My děláme na patek špenát, pak na víkend bramborovej salát a krůtí řízky a v pondelí kuřecí roladu. a upecem si mazanec. klasika.
Zítra je v práci špenát, v pátek budeme grilovat, v sobotu asi také, v neděli nevím neb jedu k rodičům a v pondělí bude pečená kachna, červené zelí a bramborový knedlík. Samozřejmě mazanec, beránek, perníčky a nějaké chlebíčky a jednohubky pro koledníky.
Pátek+sobota budeme u ségry, ta menu tají
V neděli si asi upečeme kachnu, chlap není moc na zelí, tak k ní dělám smažené nudle, velmi české
V pondělí jsme u našich, táta si postavil udírnu, tak hádám, že do ní hodí lososa
Žádné super sváteční menu nedržíme, malé jsou 4 měsíce, takže až bude starší ![]()
Na zitra neco zeleneho, vaham mezi spenatem a jenom nejakym salatem se spoustou rukoly a polnicku, varena vejce a pokud budu u nasich, tak kousek beranka (snazime se stylove, jen nevim, jak poresi ty nekvasene chleby…) Patek je pust, max kurku sucheho chleba, easy. V sobotu jeste nevim, neco obyc, mozna testoviny? Brambory s tvarohem!!! A v nedeli asi vypecky s br. knedlikem a spenatem, at je to slavnostnejsi. ![]()
Jsem z vesnice, ale zvyky moc neznám nebo si nepamatuju
pekl se beránek, já nevařím ani nepeču nic. Kdyby se chodilo na koledu tady, to sem měla ráda jako malá, tak bych barvila vajíčka, koupila čokoládové.
Nějaká inspirace je i TADY ![]()
u nás bude zítra hráškový krém
na zelený čtvrtek.
Jinak v sobotu budu dělat nádivku a uzenou polévku čočkovou.
V neděli jsme celý den u tchýně.
A na pondělí příjdou prababičky a bude kachna se zelím, br. knedlíkem.
jinak bude mazanec, beránek, perníčky, linecké..
a různě z vajíček studené večeře dál a dál ![]()
Na pátek kančí guláš, sobota řízek a brambory na kyselo + mazanec, neděle kachna, zelí, knedlík a polévka a pondělí budeme u tchýně a to se nechám překvapit ![]()
Zítra to vidím na špenát. V pátek, bude půst, takže maximálně upeču jidáše, nic víc. O víkendu jeden den sekaná nebo nákyp s kopřivama a druhý den bych ráda zkusila udělat jehněčí (jestli seženu).
@modravlocka jak by jsi delala jehneci?
Me to moc nejede, dcerce jsem to delala do prikrmu jako vyvar, no smrdelo mi to.Ale.kamarad to udelal na grilu, jakoze kotlety a bylo to luxusní. Jenze je kuchař a mel to nalezony nekolik dni..
Rada bych jehnecimu dala sanci.. ![]()
@lucynka25 píše:
@modravlocka jak by jsi delala jehneci?
Me to moc nejede, dcerce jsem to delala do prikrmu jako vyvar, no smrdelo mi to.Ale.kamarad to udelal na grilu, jakoze kotlety a bylo to luxusní. Jenze je kuchař a mel to nalezony nekolik dni..
Rada bych jehnecimu dala sanci..
Ještě jsem ho nedělala, bude to premiéra. Ale jsem poučena od zkušenějších: Musí to být maso z mladého kusu, to není tak cítit. A je třeba použít hodně bylinek a česneku. Zatím mám představu, že to naložím a upecu. Zítra jdu na nákup, tak uvidíme, s čím se vrátím. ![]()
@modravlocka to nalozeni bude asi hodne dulezite.. ![]()
Jak rikam, ja to varila jen jako vyvar do prikrmu.
Tak. drzim palce at sezenes a pal poreferujes jak jsi to delala a jak chutnalo ![]()
A nebo muzes rovnou vlozit recept SEM , recept na jehneci jsem tady jeste myslim nevidela ![]()
@lucynka25 Dám vědět, jak jsem dopadla. Snad z toho nebude faux pas, mám pozvanou návštěvu. ![]()
@modravlocka je dobré to maso dát do octové vody, ta hodně ten puch skopového strhá. Jinak za mě je top upéct jehně či kůzle na rozmarýnu a česneku.
@modravlocka píše:
Ještě jsem ho nedělala, bude to premiéra. Ale jsem poučena od zkušenějších: Musí to být maso z mladého kusu, to není tak cítit. A je třeba použít hodně bylinek a česneku. Zatím mám představu, že to naložím a upecu. Zítra jdu na nákup, tak uvidíme, s čím se vrátím.
Hodne smutna tradice…ty jahnata jsou odrhnute od matky, nahazene do malych kleci v transportech, vystrasne, ubolene, s dolamanymi koncetinami… transportovane pres pulku Europy na jatky, kde jsou zabite.
Neco hrozne…lidi, kdyz si budete chtit koupit velkonocni jehne, myslete na to, ze jsou jako deti, ze ty zvirata citi, ze trpi a ze jist je opravdu nemusime, abychom tu krutost doprovazejici tenhle svatek zbytecne nepodporovali.
Diky moc alespon za kraticke zamysleni.