Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zakladatelko: Dceru bych nechala přeřadit do jiné třídy a syna také. Pokud bych neuspěla, tak na jinou školu a tam už si vykomunikuješ, jestli je třída běžná nebo není. Já se tvé dceři vůbec nedivím, a je dobře, že se ti svěřuje, tak ji v tom nenechej a pomoz jí.
Ano, všude sice něco je, ale tohle je pro ni očividně extrémní situace, takže hůř už nebude.
@Anonymní píše:
Je to velká frustrace a nechci se nikoho zastávat, ale mám to teď z první ruky - to zoufalství rodiče speciálního dítěte během inkluze. My jsme teda zatím v MŠ, ale dítko oficiálně patří do běžné třídy, kde ale brutálně zaostává, nikdo na něj nemá čas, asistentka je bývalá prodavačka z benzínky, co se ve 40 rozhodla, že je čas udělat si kurz. Ale ve speciální třídě jsou deti, které - pardon - nemluví, nechodí, z pusy visí slina.
My teda zatím volíme svoji cestu, ale hrozim se, co budeme dělat dál. Protože třeba můj autista není úplně brutal autista, ale normální taky neni. Jenže složení speciálních tříd je teď úplně jinde. Dítě zkrátka nezapadá nikam. Rodiče jsou taky v úzkých a kolikrát není asi na výběr. Jak to vyřešit, nevím, jen pohled z druhé strany.
Prosím ponechat anonym.
A co praktická škola? Nebyla by pro vás řešením? Ta dřív byla zvláštní, speciální pomocná. Na praktické se jede na minimální výstupy.
Ano, máš pravdu. Intelektové složení žáků obou typů těchto škol za poslední roky upadá. Protože se do vzdělávání dostaly i děti, které měly dřív jen jediné právo-zůstat doma s rodiči v domácí péči. Dnes se to nazývá jiná forma vzdělávání a je dobrovolná.
Ano, v některých třídách SPECIÁLNÍ školy to vypadá jak v nějakém stacionáři. Na to opravdu stačí AP s kurzem a pracovní historií mimo obor. Můžeme být rádi, že nám to někdo vůbec je ochoten dělat, za ty prachy, které jsou u nás navýšeny speciálním příplatkem a slušným osobkem(což je tam snad drží). Hlavní náplní práce AP v takové třídě je krmení, přebalování(ležáci), odvádění agresivních žáků do jiné upravené místnosti k uklidnění a trávení tam času s ním(autiste v kombinaci s ADHD a nízkým intelektem). Zatímco my pedagogové si hrajeme na to, že je vzděláváme, ale i při nejlepší odborné péči jsou ty pokroky pomalé, někdy nulové.
A rodiče to taky neusnadňují. Pokroky dětí nepodporují, aby jim zůstal příspěvek na péči v nejvyšším stupni(řeknou to narovinu). U některých dětí máme přímo zákaz učit je na záchod nebo samostatně jíst lžící ![]()
@Anonymní píše:
A co praktická škola? Nebyla by pro vás řešením? Ta dřív byla zvláštní, speciální pomocná. Na praktické se jede na minimální výstupy.
Ano, máš pravdu. Intelektové složení žáků obou typů těchto škol za poslední roky upadá. Protože se do vzdělávání dostaly i děti, které měly dřív jen jediné právo-zůstat doma s rodiči v domácí péči. Dnes se to nazývá jiná forma vzdělávání a je dobrovolná.
Ano, v některých třídách SPECIÁLNÍ školy to vypadá jak v nějakém stacionáři. Na to opravdu stačí AP s kurzem a pracovní historií mimo obor. Můžeme být rádi, že nám to někdo vůbec je ochoten dělat, za ty prachy, které jsou u nás navýšeny speciálním příplatkem a slušným osobkem(což je tam snad drží). Hlavní náplní práce AP v takové třídě je krmení, přebalování(ležáci), odvádění agresivních žáků do jiné upravené místnosti k uklidnění a trávení tam času s ním(autiste v kombinaci s ADHD a nízkým intelektem). Zatímco my pedagogové si hrajeme na to, že je vzděláváme, ale i při nejlepší odborné péči jsou ty pokroky pomalé, někdy nulové.
A rodiče to taky neusnadňují. Pokroky dětí nepodporují, aby jim zůstal příspěvek na péči v nejvyšším stupni(řeknou to narovinu). U některých dětí máme přímo zákaz učit je na záchod nebo samostatně jíst lžící
To dítě už ve 4 letech čte a rozumí anglicky. To asi není dítě vhodné do praktické školy.
Tom úprkem myslím děti i aprobované učitelé. Na státních základkách tak zůstane ten, kdo nesežene místo jinde. Doufám, že když ta doba nastane, budou už moje děti na středních školách.
@Anonymní píše:
Tom úprkem myslím děti i aprobované učitelé. Na státních základkách tak zůstane ten, kdo nesežene místo jinde. Doufám, že když ta doba nastane, budou už moje děti na středních školách.
Situace je zatim takova, ze se ucitele nehrnou do soukromych skol. Patrim mezi ne. Mela jsem nekolik pracovnich nabidek do soukromeho skolstvi. Jsem na prumerne zakladce a je mi tam dobre. Kvalifikovani jsme tam vsichni krome jedne, co letos dokonci studium.
@Havlova píše:
To dítě už ve 4 letech čte a rozumí anglicky. To asi není dítě vhodné do praktické školy.
Máme taky děti, které se jeví, že umí velmi dobře anglicky. Ale mají naučené dialogy z pohádek a dětských filmů, počítačových her, které chápou a umí použít ve správné situaci jako celek. Pokud ale mají něco anglicky samostatně zpracovat, nezvládnou to, protože tomu nerozumí.
Dětí s dvojí výjimečností není statisticky moc. U autistů je asi 80 procent snížený intelekt na různém stupni, zbytek normální intelekt, zvýšený jen malé procento. Skoro všichni naši autisté mají nějakou úžasnou speciální schopnost, kterou lze obdivovat. Pokud rodiče budou někde vyprávět, jak je v tomto úžasný, dite získá úplně jiný dojem než ti, kteří s ním tráví čas a vzdělávají ho.
@matkabagristy píše:
Situace je zatim takova, ze se ucitele nehrnou do soukromych skol. Patrim mezi ne. Mela jsem nekolik pracovnich nabidek do soukromeho skolstvi. Jsem na prumerne zakladce a je mi tam dobre. Kvalifikovani jsme tam vsichni krome jedne, co letos dokonci studium.
Až by sebrali asistenty, tak se rozhodně budu ohlížet tam, kde to bude lepší a kde bych už to doklepala do důchodu. U nás by se bez asistentů v některých třídách nedalo vůbec učit. ![]()
Děkuji za reakce.
Otázka je, zda ředitel musí žádosti o přeložení žáka do jiné třídy vyhovět?
Mně se líbí rady, že to má škola vyřešit. Škola nemůže nic. Maximálně šoupat dítětem ze třídy do třídy, aby si ostatní děti odpočinuly. Pokud rodiče nespolupracují, tak konec a problémy jsou nejvíc s dětmi, kdy rodiče nespolupracují.
Syn má ve třídě 2 děti, co tam jsou v rámci inkluze. Stěžuje si na obě. Jeden klučík si ho vždy vyhlédne a nedá mu pokoj. Syn je chytlavý, takže pak řešíme konflikty, pocmarane oblečení, kousance, modřiny… Ve třídě je skoro 30 dětí. Mají 1 AP a podle učitelky tak 6 dětí, co potřebují neustálý dohled. Mezi nimi i to moje. Ale na AP nárok nemá. Už tam jedna je… Začarovaný kruh.
Druhý syn má ve třídě kluka, co od 2. třídy pošle učitelku do p*či. Prokopl dveře, o hodinách kuká, štěká, mňouká, už kvůli němu odešly dvě učitelky, nebyli kvůli němu na výletě, syna mi tento sígr opakovaně šikanuje. Na chvíli dali sigra vedle, ale tam mají podobného, tak ho zase vrátili.
Osobně doufám, že syn půjde na víceleté gymnázium. Tam snad takoví exoti nejsou.
Za mě by měla být inkluze prospěšná pro všechny strany.
Pokud dcera souhlasí, jako že asi jo, napsala bych vedení, že zadáš o přeřazení dcery do paralelky, jinak že odejdete. Věčně, slušně, stylem „vím, že to není vaše vina, ale my to už snášet nebudeme“. A začít rovnou shánět jinou školu.
@Anonymní píše:
Děkuji za reakce.
Nemusí. A vy zase nemusíte nechávat dítě u něj. ![]()
@Anonymní píše:
A rodiče to taky neusnadňují. Pokroky dětí nepodporují, aby jim zůstal příspěvek na péči v nejvyšším stupni(řeknou to narovinu). U některých dětí máme přímo zákaz učit je na záchod nebo samostatně jíst lžící
Ano, tuším, že řadě lidem jde o peníze a posun dítěte by znamenal, že přijdou o peníze. Nevyčítala bych to rodičům, oni často nemají šanci jinak uživit rodinu. Postižené dítě vyžaduje péči, která mnohdy brání nastoupit do práce nebo pracovat na víc než půl úvazek. A i když se dítě posune, ta péče se výrazně nesníží. My tedy máme dvě postižené děti, jedno s příspěvkem na péči. Nechci se ale dostat do této pozice, abychom dítě nerozvíjeli kvůli penězům, takže dítě rozvíjíme, co bude, když nám příspěvek sníží, zatím nevím, ale ty rodiče chápu.
Bojujte za své dítě. Může mít psychické následky a to je vlastně úplně naruby a odvrácená strana inkluze. Zjistila bych, jak jsou na tom jiní rodiče a postup bych směřovala společně. Pokud by nechtěli, tak bych za ředitelem šla sama a požádala o přesun a nebyla bych milá. Jinak opravdu odchod ze školy. Chápu tu bezradnost a takhle to opravdu být nemá. Maminka toho kluka není moc soudná. Do té doby bych dceru klidně z výuky omluvila. Musí to být pro ni velký stres fungovat v takové třídě.
@Anonymní píše:
Děkuji za reakce.
a co chceš dělat? Víš že v jiných třídách je na učení klid? Tak to říct jasně, bude Tvé dítě přeřadí nebo odchází na jinou školu. A řešila bych to okamžitě. nějaké oklepávání že to jinak nejde, zdravé děti to musí přijmout bych rozhodně neposlouchala. Ano, oni za to nemůžou, ale trpí zdravé děti.
Teď mi říkala máma, učitelka na 1.stupni, že mají v první třídě dítě v inkluzi s AP.
Dítě je tak agresivní, že s ním AP sedí v kabinetu, kde ho vzdělává, mezi děti ho pustit nemůžou.
Jaký má tohle smysl, netuším. Škola s tím nic dělat nemůže, rodiče trvají na tom, že dítě bude chodit do této ZŠ.