Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Havlova píše:
Díky za vysvětlení.
Za nic, ono se to laikům často plete. ![]()
@lucad77 píše:
Myslím, že ta informace tam dokonce být musí. Ale na druhou stranu, ono i do takové školy je možné přijmout naprosto zdravé dítě k běžnému vzdělávání, čili taková integrace naruby. Samozřejmě se to nejspíš nikde neděje, ale ta možnost to dítě přijmout a vzdělávat podle ŠVP běžné (normální) ZŠ je. Mám dokonce pocit, že kdyby na tom nějací rodiče díky spádovosti trvali, že ta škola je snad ani nemůže odmítnout.
podle mě ty školy nemají spádovost. U nás jsou vedle sebe dvě školy, jedna běžná základka, druhá praktická. Takže spádovost bude ta běžná. Protože co tak vím, řešili rodiče třeba to, že chtěli dítě na praktickou, ale poradna odmítala.
@Anonymní píše:
Velmi důležitá pravda!!! Teď jsem o tom četla článek,. ak i poradny mají nařízeno šetřit. Máme děti s 3.stupněm podpůrných opatření, které patří do zvláštní školy a mají asistentku. Nové mají dávat asistenta až od 4. a 5.stupně. To znamená, že děti zůstanou a asistenti nebudou. Pro některé třídy a školy katastrofa a likvidace státního základního školství. Kdo bude moct tak uteče do soukromých základek, které začnou vznikat ještě více než dnes. Tak tu budoucnost vidím já.
My jsme před autistou utekli na druhý stupeň do jiné školy. Spokojenost nejvyšší!!!
Ano, to je hrozné, místo aby se asistenti dávali dětem se slabší poruchou, kde by jim asistent opravdu mohl pomoci k dosažení dobrých výsledků a následném začlenění do života, a aby se šetřilo v tom smyslu, že děti s těžkou poruchou, agresívní, by nedostaly doporučení k začlenění do normálních škol, tak se bude dít tohle.:--(
@matkabagristy píše:
to jde proti duchu soucasne filosofie. Mame vyvijet individualni pristup v diferencovane tride. Ze to neni v soucasne situaci mozne, v podstate nikoho nezajima.
Přesně.
@vokishka píše:
podle mě ty školy nemají spádovost. U nás jsou vedle sebe dvě školy, jedna běžná základka, druhá praktická. Takže spádovost bude ta běžná. Protože co tak vím, řešili rodiče třeba to, že chtěli dítě na praktickou, ale poradna odmítala.
I v případě, že je tam vedle běžná ZŠ, může rodič přijít se zdravým dítětem i na tu praktickou. Legislativně ta možnost svobodného výběru školy (pro zdravé dítě bez omezení) prostě je. V praxi se to ale neděje, z logických důvodů, kdo by chtěl dát svoje normální dítě mezi postižené, že… Vím to, protože jsme to jednou řešili, tenkrát se rodičům líbilo, že máme malé kolektivy a asistenty (kteří tenkrát ještě na běžné ZŠ moc nebyli, a to máme v dosahu hned dvě), ale samozřejmě jim bylo taktně vysvětleno, že to není dobrý nápad. ![]()
Příspěvek upraven 28.09.22 v 10:34
@sloninka píše: Řešíme teď ve vedlejší třídě (druháčci) úplně stejnou situaci. Dítě nesmíme nechat ani minutu bez dozoru. Kromě všeho, co zde zakl. líčí je ještě velmi agresivní a vulgární k dětem i dospělým. Rodiče odmítají diskuzi, nechtějí nic řešit. Škola tak nemá žádné možnosti.
Není to díky nezvládnuté inkluzi nijak ojedinělá situace. Ta inkluze neměla být absolutně bezbřehá, že se do běžné školy zařadil i ten nejvíc postižený, když si to rodiče přáli. Zbývá jedině jiná třída, jiná škola, třeba i soukromá.
@Da12 píše:
Není to díky nezvládnuté inkluzi nijak ojedinělá situace. Ta inkluze neměla být absolutně bezbřehá, že se do běžné školy zařadil i ten nejvíc postižený, když si to rodiče přáli. Zbývá jedině jiná třída, jiná škola, třeba i soukromá.
Ano, inkluze, jak se nastavila, není úplně zvládnutá. To je tak, když o takovýchto věcech rozhodují lidé, kteří o praxi ve školství nemají ani páru. ![]()
I když se na ty nezvladatelné děti vynaloží tolik úsilí, učitelek, asistentů, speciálních pedagožek, poraden, center a já nevím čeho všeho ještě, jde to na úkor peněz, které by to školství mohlo využít pro rozvoj dalších X děti, u kterých je předpoklad, že v životě najdou uplatnění. Není to škoda peněz a času a práce všech těch lidí.
Opravdu si nepředstavuju, že agresivní jedinec s mentální retardaci, co s vypětím sil všech okolo, dochodi základní vzdělání na běžné zš, se naráz změní a neskončí s invalidním důchodem doma. Proč se tohle všechno děje na úkor těch, u kterých je předpoklad, že je lze vzdělávat, věnovat se jim, předávat jim informace a do budoucna budou tyhle děti dal tahouni společnosti. Proc tyhle děti musí trpět, pomalu v každé třídě někoho, kdo tam nepatří.
@lucad77 píše:
Ano, inkluze, jak se nastavila, není úplně zvládnutá. To je tak, když o takovýchto věcech rozhodují lidé, kteří o praxi ve školství nemají ani páru.
a pokracuje to. Aktualne odbornici z eduin poradili ministrovi, ktery skolu videl naposledy pred X lety ze skolni lavice, aby si devataci mohli podavat az 10 prihlasek na ss. Dusledky nikdo nedomyslel. Stejne jako u inkluze.
@matkabagristy píše:
a pokracuje to. Aktualne odbornici z eduin poradili ministrovi, ktery skolu videl naposledy pred X lety ze skolni lavice, aby si devataci mohli podavat az 10 prihlasek na ss. Dusledky nikdo nedomyslel. Stejne jako u inkluze.
to jsem četla a teda hned jsem si klepala na čelo. To snad ale musí vědět i neučitelé, že když je to náročné ted, když jsou dvě, tak s deseti ještě v září nebudou vědět, kdo nastupuje
Nečetla jsem všechny příspěvky, ale předpokládám, že takové dítě nezvládá ani učivo. Takže bude neustále propadat. Nevim jak je to teď, ale vim, že kdysi to bylo tak, že po třetím propadnutí dítě putovalo do speciálky automaticky.3 roky čekat je blbost, ale dává to trochu naději těm, u kterých to rodiče řešit nebudou. Dítě bych nechala přeřadit do vedlejší třídy(třeba z A do B dejme tomu) a neměl by to být takový problém, pokud je v té třídě místo. Znala jsem někoho, komu dítě nastoupilo do A, dítě to nezvládalo a říkali si, že to bude tím, jak to vysvětluje učitelka. Nechali ho přeřadit do B a další měsíc ze stejného důvodu do C. Nakonec chodil normálně na základku, ale v první třídě propadl. Možná potřeboval ještě rok. Já u syna pozoruji taky menší problém. Ač doufám, že to bude chtít jen čas. Nemá problémy s učením, s chováním apod..Jen úplně nezapadá. Bylo to tak v přípravce a je to tak i teď. V přípravce si někdy jen seděl v lavici a skládal puzzle a občas se připojil k ostatním. Teď se s nikým moc nebaví. A jediný spolužák o kterém básnil si přesedl k oblíbenému spolužákovi. Takže se teď baví jen s jedním klukem, ale z něj nadšená nejsem, protože u něj řeší učitelka vyrušování atd..Jeho nějak netrápí, že nemá kamarády, takže jsem trochu v klidu. Někdo by o něm podle zájmů apod. řekl, že je šprt. Doma se učí a je napřed. Ve škole počítají obrázky a spojují se správným číslem a on počítá příklady, má rád rubikovku, šachy, knížky apod..Ve škole půlka dětí miluje Minecraft a druhá pokémony a on je mimo, protože toto mu nic neříká. Ale zase jsem ráda, že je sám sebou a nežere pokémony jen proto, že jsou ve škole oblíbení. Děti i ze starších ročníků ho zdraví, že ho znají z hudebky, kde se potkávají. Příští týden mu začíná lezectví, které si oblíbil, tak třeba z kroužků bude mít pár kamarádů.
@Fiveone už dávno platí, že můžeš propadnout jen 2×, jednou na prvním a jednou na druhém stupni. Takže s pětkama pak klidně procházíš dál.
@Fiveone píše:
Nečetla jsem všechny příspěvky, ale předpokládám, že takové dítě nezvládá ani učivo. Takže bude neustále propadat. Nevim jak je to teď, ale vim, že kdysi to bylo tak, že po třetím propadnutí dítě putovalo do speciálky automaticky.3 roky čekat je blbost, ale dává to trochu naději těm, u kterých to rodiče řešit nebudou. Dítě bych nechala přeřadit do vedlejší třídy(třeba z A do B dejme tomu) a neměl by to být takový problém, pokud je v té třídě místo. Znala jsem někoho, komu dítě nastoupilo do A, dítě to nezvládalo a říkali si, že to bude tím, jak to vysvětluje učitelka. Nechali ho přeřadit do B a další měsíc ze stejného důvodu do C. Nakonec chodil normálně na základku, ale v první třídě propadl. Možná potřeboval ještě rok. Já u syna pozoruji taky menší problém. Ač doufám, že to bude chtít jen čas. Nemá problémy s učením, s chováním apod..Jen úplně nezapadá. Bylo to tak v přípravce a je to tak i teď. V přípravce si někdy jen seděl v lavici a skládal puzzle a občas se připojil k ostatním. Teď se s nikým moc nebaví. A jediný spolužák o kterém básnil si přesedl k oblíbenému spolužákovi. Takže se teď baví jen s jedním klukem, ale z něj nadšená nejsem, protože u něj řeší učitelka vyrušování atd..Jeho nějak netrápí, že nemá kamarády, takže jsem trochu v klidu. Někdo by o něm podle zájmů apod. řekl, že je šprt. Doma se učí a je napřed. Ve škole počítají obrázky a spojují se správným číslem a on počítá příklady, má rád rubikovku, šachy, knížky apod..Ve škole půlka dětí miluje Minecraft a druhá pokémony a on je mimo, protože toto mu nic neříká. Ale zase jsem ráda, že je sám sebou a nežere pokémony jen proto, že jsou ve škole oblíbení. Děti i ze starších ročníků ho zdraví, že ho znají z hudebky, kde se potkávají. Příští týden mu začíná lezectví, které si oblíbil, tak třeba z kroužků bude mít pár kamarádů.
Oni nemohou neustále propadat - jen 1 na prvním a 1 na druhém stupni. Navíc mají velmi upravené to, co mají umět, takže většinou nepropadají.
@vokishka píše:
@Fiveone už dávno platí, že můžeš propadnout jen 2×, jednou na prvním a jednou na druhém stupni. Takže s pětkama pak klidně procházíš dál.
Děkuji za info, toto jsem nezkoumala, jen si pamatuji jak to bylo, když jsem já chodila do školy a stalo se to ve vedlejší třídě.