Velmi problémové dítě ve třídě u dcery

Napsat příspěvek
Velikost písma:
56505
29.9.22 19:10
@Johli píše:
Nejsem vůbec zahořklá, jenom si vždycky vzpomenu když čtu o postižených dětech a školní docházce, jak jsme kvůli tomu trpěli celá rodina.
Díky Bohu že už jsme ze školy venku a klidně s dcerou budu 24/7 doma než bych jí vrazila do nějakého stacionáře a čekala kdy se zase psychicky zhorší.
Pokud někdo přenechá péči o seniora pečovatelským či sociálním službám
tak je to společností vnímáno velmi negativně ale přitom nikomu nevadí kamkoliv strčit nekomunikující autisty. :roll:
Přeji všem pěkný večer

Bohužel k tomu jednou dojde, že těžce nemocné děti skončí v nějakém zařízení. Rodiče už bohužel péči ve věku seniorů nezvládnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.9.22 19:52
@Modesta píše:
Mmch dneska jsem se bavila s fyzioterapeutkou na téma inkluze. Říkala, že je to na hlavu postavené. Ona se svými 3 lety vysoké by si nedovolila pracovat s dítětem s vývojovou dysfázií, natož s autismem, to je ještě vyšší level. Na speciální pedagogiku je potřebné magisterské vzdělání a tady se vezmou lidé z pracáku, kteří si odsedí pár týdnů kurzu, a šoupnou jim na starost výše uvedené děti… Čest všem těm, kteří se v tom našlia dovzdělávají se sami…

Třeba k té vývojové dysfazii. Mám dva syny, první má VD, celkem typické projevy, od roku a půl jsem tušila, že je něco jinak. Nyní chodí do třetí třídy, učení zvládá zatím na samé jedničky, sice hůř mluví, ale nemá žádné dys, chování bez problémů, bez jediné poznámky či stížnosti, matematika i angličtina mu jdou výborně, CJ zatím bez problémů, pěkně čte i píše, ve VV, HV a TV nevyniká, ale snaží se, má asi horší krátkodobou pamet. Nechodíme do žádné poradny, asistenta nemá a nikdo neříkal, že by ho potřeboval.
A pak mám čerstvé 5leteho, logopedka mi podsouvá VD, psycholožka tu možnost taky zmínila, ale zprávu zatím nemáme. A přitom mladší je odmalicka velmi šikovný, ve školce za minulý rok nikdo nic neříkal, syn jen hůř vyslovuje a je mu hůř rozumět, jinak mluví v souvětích, porozumění bez problémů (logopedka a psycholožka si to nemyslí), slovní zásobu nabírá bez problémů a prirozene, nerad a špatně maluje, ale chápe čas, zvládá na, ve pod apod., počítá na úrovni druhé třídy, dokáže se bez problémů dlouho soustredit, paměť bez problemu, rozliší první i poslední slabiku, dle psycholožky matematicky nadaný a velmi bystrý. Opravdu se dává diagnóza i takovým? :think:
Jenom mě zaujalo, že píšeš, že na VD by sis netroufla. Já se 5 let raduju, jak mám bezproblemove a šikovné dítě, a ejhle diagnóza na obzoru. :lol:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.9.22 20:01

Oprava - fyzioterapeutka by si po 3 letech studia na VS na VD netroufla.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.9.22 22:08

A když jsem se u psycholožky divila, že si myslí, že syn špatně rozumí, protože si spolu se synem normalne povídáme, tak mi řekla, že prý opravdu hůř rozumí, ale dokáže to rafinovaně skrývat, takže to neodhalili ani ve školce. :think:
A na ten samý dotaz mi logopedka řekla, že existuje VD nápadná a nenápadná a tohle je ta nenápadná a ta se může projevit až ve škole. :think:
Vzhledem k tomu, jak na tom byl starší blbě a jak je dnes relativně v pohodě, tak se o mladšího moc nebojím. Jen nevím, jestli se smát nebo brečet…

• Citovat
  • Upravit
6033
30.9.22 12:02
@Anonymní píše:Jenom mě zaujalo, že píšeš, že na VD by sis netroufla. Já se 5 let raduju, jak mám bezproblemove a šikovné dítě, a ejhle diagnóza na obzoru. :lol:

Tak ono i v té VD jsou různé druhy. Synovi je 7 let a ujišťuji tě, že bez asistenta nedá nic. Každý den s ním dělám logopedii a věci potřebné do školy. Je strašně šikovný, ale musí se na něj mluvit jinak. Pomalu a v krátkých větách. Ve škole by běžnou mluvu učitelek nedal. Nevěděl by, co dělat.

Všechny znalosti má těžce vydřené. Jen naučit ho předložky trvalo několik měsíců. Teď se učí skloňovat podstatná jména, aby si nepletl koncové hlásky. Začal dělat angličtinu. A když se ho lektor snažil naučit odpověď na otázku " What is your name? " tak to nedal. Pořád to po něm opakoval. Musela jsem vzít zvířátka z tlapkove patroly a na nich mu ukazovat, jak to má být. Trvalo mu přes půl hodiny, než to pochopil. A to je přesně problém dětí s VD, což ti nemusím vlastně vysvětlovat, protože to znáš. Jinak je syn hodný, šikovný, co se charakteru a chování týče, je fakt úžasný.

A znovu opakuji, že VD je vlastně dost na pohodu. A i tak by někdo jako můj syn potřeboval osobního asistenta ve škole, který by věděl, jak s ním komunikovat. Nedovedu si představit, jak to probíhá s autistickým dítětem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.9.22 17:09
@Modesta píše:
Tak ono i v té VD jsou různé druhy. Synovi je 7 let a ujišťuji tě, že bez asistenta nedá nic. Každý den s ním dělám logopedii a věci potřebné do školy. Je strašně šikovný, ale musí se na něj mluvit jinak. Pomalu a v krátkých větách. Ve škole by běžnou mluvu učitelek nedal. Nevěděl by, co dělat.

Všechny znalosti má těžce vydřené. Jen naučit ho předložky trvalo několik měsíců. Teď se učí skloňovat podstatná jména, aby si nepletl koncové hlásky. Začal dělat angličtinu. A když se ho lektor snažil naučit odpověď na otázku " What is your name? " tak to nedal. Pořád to po něm opakoval. Musela jsem vzít zvířátka z tlapkove patroly a na nich mu ukazovat, jak to má být. Trvalo mu přes půl hodiny, než to pochopil. A to je přesně problém dětí s VD, což ti nemusím vlastně vysvětlovat, protože to znáš. Jinak je syn hodný, šikovný, co se charakteru a chování týče, je fakt úžasný.

A znovu opakuji, že VD je vlastně dost na pohodu. A i tak by někdo jako můj syn potřeboval osobního asistenta ve škole, který by věděl, jak s ním komunikovat. Nedovedu si představit, jak to probíhá s autistickým dítětem.

To já úplně chápu, starší má taky všechno vydřené, do 6 let rozuměl jen mne, používala jsem jednoduché věty, stále stejná slova a stále stejné co nejjednodušší obraty, otázky okolí jsem mu tlumočila, nikomu jinému pořádně nerozuměl. Šel do školy v 7,5 a to už s mírnými obtížemi vše rozuměl. No dřina to byla, dřeli jsme zájmena a dodnes se mu trochu pletou, dnes akorát mluví trochu jako cizinec, má menší slovní zásobu na svůj věk. Jinak je šikovný a moc hodny a škola mu jde zatím dobře. Docela už i po 3 letech vysvětlování dává hodiny, plave v příbuzenských vztazích, obtížné si představuje, že je syn, vnuk, bratr. Když se do toho řádně zamotá, klidně z něj vypadne, že je sestra a já jsem jeho strejda… 8o :lol:

• Citovat
  • Upravit
9292
30.9.22 17:13
@Anonymní píše:
To já úplně chápu, starší má taky všechno vydřené, do 6 let rozuměl jen mne, používala jsem jednoduché věty, stále stejná slova a stále stejné co nejjednodušší obraty, otázky okolí jsem mu tlumočila, nikomu jinému pořádně nerozuměl. Šel do školy v 7,5 a to už s mírnými obtížemi vše rozuměl. No dřina to byla, dřeli jsme zájmena a dodnes se mu trochu pletou, dnes akorát mluví trochu jako cizinec, má menší slovní zásobu na svůj věk. Jinak je šikovný a moc hodny a škola mu jde zatím dobře. Docela už i po 3 letech vysvětlování dává hodiny, plave v příbuzenských vztazích, obtížné si představuje, že je syn, vnuk, bratr. Když se do toho řádně zamotá, klidně z něj vypadne, že je sestra a já jsem jeho strejda… 8o :lol:

Sestra a strejda :lol: :lol: pobavilo :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
2.10.22 01:09

Je-li možnost přeřazení do paralelní třídy, je to asi nejméně komplikované řešení. Pak už jen záleží na dceři, jak se zařadí do nového kolektivu. Vzhledem k tomu, co píšete, bude určitě spokojenější, pokud ve třídě nebude někdo s podobnými potížemi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.3.23 22:13

Tak abych jako zakladatelka nemlčela. Ale nejsem asi tak sdílná s problémy a jejich průběžným řešením. Škola dělala opravdu maximum, dle mého názoru, ale bohužel bez zásadních změn. Dcera příští měsíc přechází na jinou školu. Děkuji všem za názory.

Chápu rodiče dětí s problémy, ale určitá sebereflexe by jim neškodila. Je problém a problém.

• Citovat
  • Upravit
1421
18.3.23 08:02
@Lucy75 píše:
Jsem ve třídě aktivní matka a vyplácí se to.. pokud se mi něco nelíbí, kontaktuji učitelku (nejdříve třídní) a rodiče.. vždy jsem vyhrála ;) protože fakt neřeším kraviny, ale když už něco vážného, tak vážně (byla tam šikana například) a šlo to i přes ředitele a policii…
takže jde to řešit oficiální stížností, schůzkou u ředitele a přeřazením dítěte do vedlejší třídy…
navíc udělat audit na asistentku nezvladatelného dítěte, beztak má nějaký fofr-kurz, nezvládá to..
tak být to v naší třídě, tak mám zameteno..
nesmíš se nechat zastrašit a jednej v zájmu dítěte a ostatních dětí!!
ono se to vážně s tou integrací A INKLUZÍ SILNĚ PŘEHNALOPříspěvek upraven 27.09.22 v 22:50

A jak máš zameteno? Pokud rodice nesouhlasí s přestupem, neuděláš vůbec nic..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
18.3.23 13:18
@Klara178 píše:
A jak máš zameteno? Pokud rodice nesouhlasí s přestupem, neuděláš vůbec nic..

Taky by mě moc zajímalo, jak by to ta chytrá paní zametala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.3.23 22:07

Jak zametat také nevím. Nejsem hádací typ člověka. Řeším vše klidně, ale podložené jasnými argumenty. Ale pokud zákonný zástupce nehodlá nic měnit, tak s tím neudělá nikdo nic. Škola může po rodičích „šlapat“, ale to je tak vše. Já nejsem úplně proti inkluzi, naopak. Některé děti díky ní mají možnost projít a úspěšně dokončit běžnou ZŠ. Ale není to vhodné pro všechny. A to si myslím, že je zásadní problém dnešního pojetí inkluze.

• Citovat
  • Upravit
56505
18.3.23 23:04
@Anonymní píše:
Tak abych jako zakladatelka nemlčela. Ale nejsem asi tak sdílná s problémy a jejich průběžným řešením. Škola dělala opravdu maximum, dle mého názoru, ale bohužel bez zásadních změn. Dcera příští měsíc přechází na jinou školu. Děkuji všem za názory.Chápu rodiče dětí s problémy, ale určitá sebereflexe by jim neškodila. Je problém a problém.

Utečou další děti. Inkluze v tomto podání je zlo a selhala. Tento typ dětí do běžné ZŠ nepatří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.3.23 08:48

Udělalas dobře. Taky nelituji útěku před autistou. Dcera je spokojená a šťastná.

• Citovat
  • Upravit
21846
19.3.23 10:07
@topazio
@topazio píše:
Utečou další děti. Inkluze v tomto podání je zlo a selhala. Tento typ dětí do běžné ZŠ nepatří.

Jen je problém, kde udělat tu čáru, pokud ti budou rodiče tvrdit, že dítě je „jen“ ADHD a na to má papíry a dále jej nikdo nevyšetřoval, co se skrývá za jeho agresivitou. Rodiče s ničím nesouhlasí, děti se ho boji a už několikata asistentka utekla, co dělat s agresivním klukem, který jde do puberty a má sedmdesát kilo, bojí se ho všichni. Tam už odešlo děti ze třídy, i ze školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí