Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Alushka.S píše:
Takže tito žáci mají ve finále lepší známky za to „co stihli“, než běžné děti za celý objem učiva?
ano. Mam nekolik zaku s vyyznamenanim na konci roku. Ten jeden to ma z toho, co stihl. Znamky jsou fuk, problem nastane, az bude vybirat ss.
Nečetla sem celé, ale zkusila bych si zjistit co si o tom myslí ostatní rodiče. Pak zatlačila na vedení, že buď dceru přeřadí, nějak zkusí vyřešit situaci, nebo budeš muset dát dcerku na jinou školu. Některý rodiče nemají soudnost a jsou slepí ke svému dítěti a jeho problémům/nemocem. Přece moje dítě tak nemocný není, on to zvládne,.. ve výsledku i pro to samotný dítě to není dobrý, natož pro ostatní ![]()
Tahle celé hovadina s inkluzí by měla být vedená přes nějakou odbornou poradnu, kdy dítě je schopný fungovat v kolektivu zdravých dětí a kdy je potřeba opravdu chodit speciální školu. Za mě na jednu stranu opravdu škoda, že tyhle školy nemůže psychologická poradna nařídit, ale může si jen dovolit je doporučit.
@stinga píše:
já s tebou také souhlasím, že některé děti s postižením by měly být vyjmuty z povinné školní docházky, k čemu je jim to dobré, k čemu je to dobré komukoli?
nezapomenu na jeden díl Výměny manželek, teď nedávno ho opakovali - postiženého chlapečka dovezli asi do stacionáře, on seděl zhroucený u stolečku, bylo vidět, že naprosto nevnímá okolí, protáčely se mu oči všemi směry, a hurá - asistentka nebo kdo to byl, mu matlala rukama v barvičkách a pak jako těma jeho napatlanýma rukama po papíře vytvářela obrazy, chudák dítě, naprosto nevnímalo a vůbec nechápalo, proč mu někdo matlá mokré barvy na ruce a kroutí s nimi - a všichni dojetí, krása, vytvořil obraz - já jsem brečela ne dojetím nad obrazem, ale mi to přišlo, že ho ještě více ponižují tím, že jeho bezvládným tělem manipulují a on neví proč
Nic jako osvobození od povinné školní docházky současná legislativa nezná. Proto ty školy smysl mají. A rozhodně neexistují jen proto, aby měli učitelé a asistentky práci.
@smile_xxx píše:
To je fakt všechno postavené na hlavu. Ať žije politická korektnost
my jsme takového kluka měli na učňáku, nic nemusel, na praxi nechodil, účetnictví nepochopil vůbec a ještě se nám ostatním vysmíval,
sama učitelka praktické výuky řekla nám i ostatním rodičům, že neví, jestli je hoch tak hloupý nebo to jen dělá, protože to pro něho je výhodné, vych. caný byl jako mraky, například se kamarádil s politiky
@lucad77 píše:
Nic jako osvobození od povinné školní docházky současná legislativa nezná. Proto ty školy smysl mají. A rozhodně neexistují jen proto, aby měli učitelé a asistentky práci.
no já bych to řekla jinak - je to ze zákona, takže povinné - o smyslu u vážných postiženích by se dalo hodně polemizovat
Na naší škole je holka, která má asistenta protože holka školu nezvládá, s pomocí asistenta má v 5.třídě několik čtyřek na vysvědčení. Ve vyučování vyrušuje, je neposlušná.. Blbě se učí i třídní ostatní žáky ve třídě. Třídní dala navrh na přeřazení do jiné školy pro tyto děti. Rodiče nesouhlasily.
Mladší syn chodí do školky s holčičkou, která ve školce piští, ale tak hrozně, že to vadí učitelce i dětem. Podle rodičů je úplně normální a nehodlají to řešit. Prostě když rodiče řeknou ne, nic s tím škola nezmůže.
@stinga píše:
no já bych to řekla jinak - je to ze zákona, takže povinné - o smyslu u vážných postiženích by se dalo hodně polemizovat
Ale ty děti prostě někam chodit musí no. A je lepší, když mají své speciální školy, než aby je cpali do běžných základek.
@lucad77 píše:
Ale ty děti prostě někam chodit musí no. A je lepší, když mají své speciální školy, než aby je cpali do běžných základek.
no určitě jsou lepší speciální školy, ale jak tu píší maminky těch postižených dětí, někdy je jakékoli „vzdělávání“ nesmysl, prostě to nejde, ale bohužel musí se „vzdělávat“
@stinga píše:
no určitě jsou lepší speciální školy, ale jak tu píší maminky těch postižených dětí, někdy je jakékoli „vzdělávání“ nesmysl, prostě to nejde, ale bohužel musí se „vzdělávat“
Ale to nemohou řešit rodiče, ani učitelé. Takže je nesmysl je osočovat z toho, že je jejich práce na houby, když ty děti stejně nenaučí to, co zdravé. Děláme, co můžeme. V rámci těch zdravotních limitů toho kterého dítěte samozřejmě. A zároveň se i my musíme řídit nějakým povinným učebním plánem.
@stinga píše:
ale ta doma, kdy je dítko v té škole, ač se tedy nic pořádně nenaučí, zas dává určitý prostor těm rodičům, ne? dokážeš si představit, jaké by to pro ně bylo, kdyby ty děti tedy nechodili nikam a oni by s nimi byli doma 24hod denně? ![]()
@matkabagristy píše:
ano. Mam nekolik zaku s vyyznamenanim na konci roku. Ten jeden to ma z toho, co stihl. Znamky jsou fuk, problem nastane, az bude vybirat ss.
Ale mají jiné vysvědčení? Myslím tím pro děti s IVP?
@Keyllah píše:
ale ta doma, kdy je dítko v té škole, ač se tedy nic pořádně nenaučí, zas dává určitý prostor těm rodičům, ne? dokážeš si představit, jaké by to pro ně bylo, kdyby ty děti tedy nechodili nikam a oni by s nimi byli doma 24hod denně?
zas tohle bych ale asi nedělala jako formu vzdělávání. Co prostě je právě dávat na dobu stejnou jako je třeba školní docházka do instituce, kde budou dělat věci i se klidně nějak v něčem vzdělávat, ale dle jejich možností, ne dle tabulek a osnov školství
Jen tohle by chtělo nějak dobře ošetřit, aby se toho nezneužívalo ![]()
@stinga píše:Škola je povinná pro všechny děti. I pro ty, které nevnímají svět.
@Nikky121 píše:
zas tohle bych ale asi nedělala jako formu vzdělávání. Co prostě je právě dávat na dobu stejnou jako je třeba školní docházka do instituce, kde budou dělat věci i se klidně nějak v něčem vzdělávat, ale dle jejich možností, ne dle tabulek a osnov školstvíJen tohle by chtělo nějak dobře ošetřit, aby se toho nezneužívalo
jasně, ale zatím takové instituce nemáme, takže co jiného se dá dělat?
ve škole se naučí aspoň něco, ikdyby to pro ně byla jen vítaná změna, kolektiv a k tomu cokoli navíc a pro rodiče to znamená možnost práce, určitého vydechnutí…
@topazio píše:
Ale mají jiné vysvědčení? Myslím tím pro děti s IVP?
Nemají.