Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lucad77 píše:
Tak dcera téhle pisatelky je ze školy už 8 let venku a chodila tam celkem 11 let, čili si nejsem jistá, zda byla tenkrát ta domácí výuka vůbec možná, ono se to dost mění.Každopádně ta přípravka nebyla povinná nikdy a určitě šla i tenkrát nastavit individuální školní docházka. Ale ona se celkově zlobí na ten systém, že se to těžce postižené dítě vůbec muselo vzdělávat, a útočí přitom zcela nesmyslně na speciální pedagogy, kteří tohle nemohou nijak ovlivnit.Příspěvek upraven 29.09.22 v 11:55
Tak ona si podle mě myslí, že by ho doma naučila víc, když chtěla domácí výuku. Což jí ale i tak nebránilo dítě vzdělávat i doma.
Tak nevím, jestli ji prudilo, že ho musí někam vozit nebo o co jí teda jde. jestli ho má teď v péči sociálních služeb, za což platí a nebo ho má pořád zavřené doma???
Jak by si to ona představovala a jak by ten systém nastavila? Že by ty děti vůbec nechodily do školy a byly doma, nebo někde ve stacionářích? Fakt by mě zajímalo, co by pro ni byla ta značka ideál.
@Keyllah píše:
myslím, že rodiče jsou vděčni za kohokoli, kdo kdo si dítko vezme na chvilku na starost a věnuje se mu, i kdyby to mělo znamenat, že ho roky učí barvy nebo počítat do pěti.
Jasně, chtělo by to vymyslet lépe, ale stejně tak by to chtělo i něco pro nadanější děti, více školek, pořešit platy, vzdělání a kvalifikaci personálu atd…ale to je nekonečná story, jen je blbý že to odnášejí děti…
Bylo zničeno to, co kdysi dobře fungovalo ve školství.
@stinga píše:
no přesně tyhle děti myslím, k čemu je jim jakékoli vzdělávání, a neútočím tím na žádné speciální pedagogy, ale na zákon, který jim tu povinnou školu nařizuje
Já vím, že ty tu na nikoho neutočíš. Myslíš to dobře.
@topazio píše:
Bylo zničeno to, co kdysi dobře fungovalo ve školství.
a nějaká parta lidí se na tom velmi dobře napakovala - projekt inkluze - teď to pojede 10-15 let, pak přijde další parta, která vymyslí Projekt speciálních škol - napakuje se a s velkou slávou, jaká je to úžasná změna a novinka, se budou zase postižené děti vzdělávat mezi svými
@topazio píše:
Mně se například nelíbí, že tu některé napadají učitelky a asistentky ve speciálních školách. Ať si jdou dámy tu práci zkusit.
To me se taky vubec nelibi, prijde mi pres caru tvrdit, ze profituji jako jedini na existenci specialnich skol! ![]()
@topazio píše:
Mně se například nelíbí, že tu některé napadají učitelky a asistentky ve speciálních školách. Ať si jdou dámy tu práci zkusit.
Díky. ![]()
@dreamis píše:
To me se taky vubec nelibi, prijde mi pres caru tvrdit, ze profituji jako jedini na existenci specialnich skol!
já myslím, že uživatelka, která tohle psala, je už celkově zahořklá a depresivní z celoživotního starání se o těžce postiženou dceru, a proto kope kolem sebe hlava nehlava a vlastně ani nerozlišuje, koho má napadat
@lucad77 práci s postiženými dětmi ani dospělými bych nedala ani jeden den, nemám na to trpělivost (a samozřejmě ani vzdělání), cením si lidí, kteří to dělají ![]()
To ja obdivuji také, nedokázala bych tu práci dělat, ani postižené ani seniory. Proste to bych nezvládla.
@topazio píše:
Ale mají jiné vysvědčení? Myslím tím pro děti s IVP?
ne, jine vysvedceni maji deti vzdelavane podle paragrafu 16 odstavce 9 skolskeho zakona. Takove dite mame na druhem stupni jedno.
Tam je to uplne jinak. Ja se tridou probiram stavbu sloziteho souveti, on se uci poznavat rod podstatnych jmen.
@topazio píše:
A doufám, že nemají úlevy u přijímacích zkoušek a platí pro ně stejná pravidla jako pro ostatní děti.Příspěvek upraven 29.09.22 v 12:16
u prijimacek maji moznost nejakych vyjimek, napriklad maji delsi cas na vypracovani. Dle doporuceni ppp
@bigl píše:
Proč ti nechtěli povolit domácí výuku? Pokud splňuješ podmínky - aspoň maturita, tak ti nemá kdo co povolovat, ale máš na to ze zákona právo. Aspoň na prvním stupni. A přípravná třída taky není povinná, tam jsi dítě dávat vůbec nemusela, pokud jsi nechtěla. Povinné je základní vzdělávání, ale i to se dá řešit různými způsoby.
Přesně tak, domácí vzdělávání je u nás na prvním stupni legální od roku 2005 a vždy záleží především na řediteli školy, zda toho či onoho žáka přijme či nikoliv. Stačí splnit zákonem stanovené podmínky a najít vhodnou kmenovou školu. Tahle zakladatelka má akorát ústa plná výmluv. Mám dítě s autismem a jdeme takto pátým rokem.
Mmch dneska jsem se bavila s fyzioterapeutkou na téma inkluze. Říkala, že je to na hlavu postavené. Ona se svými 3 lety vysoké by si nedovolila pracovat s dítětem s vývojovou dysfázií, natož s autismem, to je ještě vyšší level. Na speciální pedagogiku je potřebné magisterské vzdělání a tady se vezmou lidé z pracáku, kteří si odsedí pár týdnů kurzu, a šoupnou jim na starost výše uvedené děti… Čest všem těm, kteří se v tom našlia dovzdělávají se sami…
@stinga píše:
a nějaká parta lidí se na tom velmi dobře napakovala - projekt inkluze - teď to pojede 10-15 let, pak přijde další parta, která vymyslí Projekt speciálních škol - napakuje se a s velkou slávou, jaká je to úžasná změna a novinka, se budou zase postižené děti vzdělávat mezi svými
Já nemám nic proti postiženým dětem. Naopak. Ale těm s nějakým mentálním handicapem je lépe ve škole s menším kolektivem, s pedagogy, kteří vystudovaly speciální pedagogiku a vyškolenými asistentkami.
@stinga píše:
já myslím, že uživatelka, která tohle psala, je už celkově zahořklá a depresivní z celoživotního starání se o těžce postiženou dceru, a proto kope kolem sebe hlava nehlava a vlastně ani nerozlišuje, koho má napadat
@lucad77 práci s postiženými dětmi ani dospělými bych nedala ani jeden den, nemám na to trpělivost (a samozřejmě ani vzdělání), cením si lidí, kteří to dělají
Já si těchto lidí také cením. Nejsou to jen děti, které tu péči potřebují. Ale i pečující osoby v různých domovech pro seniory a mentálně postižené lidi.
@stinga píše:
@lucad77 práci s postiženými dětmi ani dospělými bych nedala ani jeden den, nemám na to trpělivost (a samozřejmě ani vzdělání), cením si lidí, kteří to dělají
Nejsem vůbec zahořklá, jenom si vždycky vzpomenu když čtu o postižených dětech a školní docházce, jak jsme kvůli tomu trpěli celá rodina.
Díky Bohu že už jsme ze školy venku a klidně s dcerou budu 24/7 doma než bych jí vrazila do nějakého stacionáře a čekala kdy se zase psychicky zhorší.
Pokud někdo přenechá péči o seniora pečovatelským či sociálním službám
tak je to společností vnímáno velmi negativně ale přitom nikomu nevadí kamkoliv strčit nekomunikující autisty. ![]()
Přeji všem pěkný večer