Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@vokishka píše:
tak u nás dostávají klidně i čtyřky, pokud se postupuje podle doporučení SPC a nedávají to, tak tu čtyřku klidně dostanou (na druhém stupni teda). Znám několik autistů, kteří měli alespon jednou na výzu čtyřku.
pokud postupuji v souladu s doporucem ppp, vypada to takto: Piseme pisemku, zak vyplni jen cast ukolu. Ma misto 10 uloh vyplneny 4. U pololetky by mel pod 50% hodnoceno 5. Ale takto muze mit i 1.
@vokishka píše:
tak u nás dostávají klidně i čtyřky, pokud se postupuje podle doporučení SPC a nedávají to, tak tu čtyřku klidně dostanou (na druhém stupni teda). Znám několik autistů, kteří měli alespon jednou na výzu čtyřku.
Však ano, hodnocení by mělo být objektivní. Já třeba moc nechápu ten systém, kdy se žák učí podle IVP, ale na vysvědčení tato informace nikde nesmí být zaznamenaná. Takže on má jedničky, dvojky (často spíš za snahu než za vědomosti), lepší vysvědčení než řada jeho spolužáků, ale přesto umí mnohem méně než oni. ![]()
@matkabagristy píše:
pokud postupuji v souladu s doporucem ppp, vypada to takto: Piseme pisemku, zak vyplni jen cast ukolu. Ma misto 10 uloh vyplneny 4. U pololetky by mel pod 50% hodnoceno 5. Ale takto muze mit i 1.
tak on dostane předem určeno, které úlohy vyplní, takže pokud dá ty předem určené, má jedna. Ale pokud je nedá, klidně mu to na tu pětku může vyjít.
@vokishka píše:
tak on dostane předem určeno, které úlohy vyplní, takže pokud dá ty předem určené, má jedna. Ale pokud je nedá, klidně mu to na tu pětku může vyjít.
zalezi na doporucenich z ppp, tak, jak pises, take u nekterych zaku postupuji. Jina situace.
@lucad77 píše:
Však ano, hodnocení by mělo být objektivní. Já třeba moc nechápu ten systém, kdy se žák učí podle IVP, ale na vysvědčení tato informace nikde nesmí být zaznamenaná. Takže on má jedničky, dvojky (často spíš za snahu než za vědomosti), lepší vysvědčení než řada jeho spolužáků, ale přesto umí mnohem méně než oni.
Já jsem docela ráda, že tam IVP není - dcera ho má taky (moc tomu nerozumím, PPP navrhla cosi 2.stupně?) Dcera má stejné výstupy jako ostatní spolužáci (jazykové gymnázium), musí mít doplněné všechny zkoušky, ale do školy chodí jen tehdy, když je jí dobře (zdravotní problém jiného charakteru). Patří a i před nemocí patřila k nejlepším, jí by to třeba ublížilo.
@mado píše:
I když se na ty nezvladatelné děti vynaloží tolik úsilí, učitelek, asistentů, speciálních pedagožek, poraden, center a já nevím čeho všeho ještě, jde to na úkor peněz, které by to školství mohlo využít pro rozvoj dalších X děti, u kterých je předpoklad, že v životě najdou uplatnění. Není to škoda peněz a času a práce všech těch lidí.
Opravdu si nepředstavuju, že agresivní jedinec s mentální retardaci, co s vypětím sil všech okolo, dochodi základní vzdělání na běžné zš, se naráz změní a neskončí s invalidním důchodem doma. Proč se tohle všechno děje na úkor těch, u kterých je předpoklad, že je lze vzdělávat, věnovat se jim, předávat jim informace a do budoucna budou tyhle děti dal tahouni společnosti. Proc tyhle děti musí trpět, pomalu v každé třídě někoho, kdo tam nepatří.
Přesně tak to cítím já i další moji kolegové. Většina z nás má vzdělání i na jinou práci ve školství. Ale žijeme v kraji, kde je potenciálních zaměstnanců do školství nadbytek. Přípravy pro tyto děti jsou srovnatelné s běžnou školou, akorát s tím rozdílem, že většina toho je jen na papíře. Nelze hledat potenciál tam, kde není. Taky pořádáme spoustu projektů a akcí, aby to navenek vypadalo dobře. Žáci to nenaplní a nic z tohi nemají vzhledem k zpracování zážitků. Je to frustrující. A další fakt je ten, že dostáváme třikrát ročně odměny ve výši, o které bychom si v běžném školství mohli nechat jen zdát. Pracuji tam poměrně krátce, odměny jsem pobrala vždy vyšší než můj plat. V dnešní době zdražování je to poměrně důležité.
@Havlova píše:
Já jsem docela ráda, že tam IVP není - dcera ho má taky (moc tomu nerozumím, PPP navrhla cosi 2.stupně?) Dcera má stejné výstupy jako ostatní spolužáci (jazykové gymnázium), musí mít doplněné všechny zkoušky, ale do školy chodí jen tehdy, když je jí dobře (zdravotní problém jiného charakteru). Patří a i před nemocí patřila k nejlepším, jí by to třeba ublížilo.
Jasně, ale to je objektivně zcela jiná situace. Měla jsem na mysli IVP s vyloženou redukcí učiva.
@lucad77 píše:
Však ano, hodnocení by mělo být objektivní. Já třeba moc nechápu ten systém, kdy se žák učí podle IVP, ale na vysvědčení tato informace nikde nesmí být zaznamenaná. Takže on má jedničky, dvojky (často spíš za snahu než za vědomosti), lepší vysvědčení než řada jeho spolužáků, ale přesto umí mnohem méně než oni.
Mělo by dítě mít automaticky horší známku jenom za to, že vzhledem ke svým schopnostem prostě nemůže zvládnout více? Nebo si zaslouží taky jedničku, protože dítě pracuje na maximum svých schopností? Nedávno jsem viděla na učitelské platformě diskuzi rozhořčené veřejnosti nad tím, že si škola dovolila sankcionovat žáka s PO sníženou známkou i přesto, že má poradnou doporučené úlevy vzhledem ke své diagnóze. Jak má tedy škola hodnotit?
@Havlova píše:
Podpůrná opatření 2. stupně.
@hanka.br. píše:
Mělo by dítě mít automaticky horší známku jenom za to, že vzhledem ke svým schopnostem prostě nemůže zvládnout více? Nebo si zaslouží taky jedničku, protože dítě pracuje na maximum svých schopností? Nedávno jsem viděla na učitelské platformě diskuzi rozhořčené veřejnosti nad tím, že si škola dovolila sankcionovat žáka s PO sníženou známkou i přesto, že má poradnou doporučené úlevy vzhledem ke své diagnóze. Jak má tedy škola hodnotit?
No a navíc tito žáci nemají vysvědčení napsané, že se vzdělávají podle IVP a paragrafu
tak holt ten rozdíl uvidí až na přijímacích zkouškách. Budou se divit. Jsou silné ročníky, nemají šanci.
@lucad77 píše:
Podpůrná opatření 2. stupně.
Ano, přesně tohle. Je tam i něco víc, než je teď asi aktuálně potřeba, ale naštěstí se školou dcery je úžasná komunikace a vyšli nám vstříc ještě před oficiálním papírem.
Jinak, asi je pravda, že by tam měla být nějaká poznámka/kód pro úpravu výstupů vzdělávání.
@hanka.br. Chapu tenhle pohled a zda se spravny. Ale kdyz se pak v prijimackach zohlednuje vysvedceni z osmicky a devitky (pokud to tak stale je, jista si nejsem), je pak fer, aby dite, co umi polovinu toho co ostatni, melo stejn plusobe body k prijimackam?
@sakota píše:
@hanka.br. Chapu tenhle pohled a zda se spravny. Ale kdyz se pak v prijimackach zohlednuje vysvedceni z osmicky a devitky (pokud to tak stale je, jista si nejsem), je pak fer, aby dite, co umi polovinu toho co ostatni, melo stejn plusobe body k prijimackam?
Já fakt nevím. Předpokládám, že stěžejní jsou výsledky přijímacích zkoušek - pokud je dítě zvládne, proč by nemohlo dál studovat. Bude horší student, horší člověk než dítě bez podpůrných opatření? Měly by děti s podpůrky být automaticky odstaveny od šance dál studovat?
@sakota píše:
Zohledňovat známky je nesmysl. Ale platí to furt. Za stejný výkon má dítě na různých školách jinou známku. A když se hlásí někam dítě po kvartě, tak i trojkař má kolikrát větší znalosti než jedničkář na některé ZŠ.
@sakota píše:
tak známky nikdy nebyly objektivní
a pokud má dítě redukci učiva, tak je předpoklad, že přijímačky stejně neudělá (pokud jo, tak se naučil i to učivo, které ve škole bylo vypuštěné) a plusové body za známky to nezachrání
spíš bych to viděla jako problém ve chvíli, kdy by státní přijímačky nebyly povinné (a tuším ten první rok kovidu to tak bylo, že zůstaly na dobrovolném rozhodnutí školy) a školy braly děti čistě podle průměru ve škole.