Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Cuddy píše:
Ta otázka se týkala sídlištních děti. A jako vždy tu odpovídají lidé z úplně jiného prostředí.
Nebud vztahovacna, je to mysleno vseobecne
. Takhle asi smysli vic rodicu, ze proc by slo dite na hriste. Co mu to da? Co tam bude delat?
Dneska jsou decka uplne drevene polena, prestoze maji hromdu krouzku. Neumi vysplhat, boji se udelat obycejny kotrmelec a o vylezeni na strom nebo prelezeni plotu nemluve.
Maji uplne slabe ruce. Chci videt tuhle zhyckanou generaci mamanku za 15-20 let.
Decka potrebuji rizenou i prostor pro volnou aktivitu.
Příspěvek upraven 10.03.19 v 10:45
Kolegyne je blbky. Mam extra bohaty i chudy kamaradky, jejich deti litaji venku bez rozdilu… co jako, at si kazdy dela co chce. Takovyhle nazory, muze mit nekdo hodne zakomplexovanej. Nepridali vam ted treba litr nebo dva na vyplate? ![]()
@Modesta píše:
@MoiseJn, jenže já bydlím na sídlišti, široko daleko paneláky
to máš v podstatě jedno - řekla bych, že tak z poloviny jsou děti „překroužkovány“, že se prostě vrací domů až večer a druhá polovina hnije u těch počítačů ![]()
My jsme taky ze sídliště a hřiště je plné děti neustále, i mezi domy si běžně hrají
A kolegyně svoje děti posílá kam, aby nebyly „socky“? Když jsem byla malá já, lítala jsem s děckama ze všech okolních baráků všude možně a jako socka jsem si teda nepřipadala. Naopak mají děti ze sídliště výhodu. Vždycky se tam najde někdo, kdo je doma a půjde si ven s nimi hrát. To zase dítě někde na samotě nemůže v životě zažít ![]()
@Kelsey no to bude generace invalidních důchodců, všichni ve 30 plotynky, zborcena hrudni pater, skoliozy a nic nevydrží. Ne jako generace třeba mého dědečka, kteří ještě zažili válku. Všichni budou chtít být youtuberi, mít startup na nějakou apku a dlaždičky nam budou pokládat cinani.
Mám děti ještě malé, ale za chvíli budou ve věku, kdy už bych je ven pustila, tak se koukám kolem sebe. Jsme menší město u Prahy, spíš maloměsto, než satelit. Ale co tak třeba chodím po venku, tak skupinky dětí venku nepotkávám, pokud nepočítám pokuřující mládež čekající na autobus. Vlastně vůbec narazit na samotné děti cca 1. st. ZŠ je vzácnost. Asi jsou všichni zalezlí doma nebo v kroužcích.
V ulici žádné děti jejich věku nemáme.
Zato bezdomovců, feťáků a podobných existencí je tu všude dost a dost.
Tak nevím, jak dopadnem.
@Moise píše:
to máš v podstatě jedno - řekla bych, že tak z poloviny jsou děti „překroužkovány“, že se prostě vrací domů až večer a druhá polovina hnije u těch počítačů
Asi jo, to máš pravdu. Tři kroužky týdně a dítě je doma až večer (a to se musí dělat příprava do školy…). A když má konečně volno, chce si zapařit na compu. Je to fakt divný čas. A když dospěje do puberty, vykašle se na vše, protože toho má plné zuby.
Bydlime v centru a ze by si deti jen tak hraly venku, to fakt nevidam. Nasi kluci taky nechodi jen tak ven, bud jdou behat, nebo na kolo, na brusle nebo do skateparku, na hriste na parkour, v lete na padleboard, to chodi jen starsi. Ja s klukama po praci jezdim na kolo kdykoliv to jde, aspon mam duvod se protahnout. S kamarady se navstevuji, organizuji nerf valky, driv chodili na pokemony nebo jsou u nekoho doma ns PS nebo XBoxu, my to doma nemame. V lete travime hodne casu na vesnici a tam nejsou vubec videt deti venku. Kazdy tam ma u baraku bazen a hriste a dvoumetrovy plot a zije si po svem. Svagr se odstehoval do satelitu a netere si nasly hned partu kamaradek, ale navstevuji se zase navzajem u sebe doma, ven nechodi.
S kolegyni nesouhlasim,ale v podstate ji chapu,jak to rekla…dnes deti,ktere jsou venku samy hraji si,blbnou,delaji ruzne sporty,kolo,brusle......jsou deti,ktere nemaji zadne krouzky jine pitominy,co je dnes proste v mode …ja zatim „sockuju“venku s synem je maly,ale do budoucna bych rad kdyby chodil sam s kamarady......jsme z Prahy,i tady to jde…potkavam particky deti a prijdou mi spokojene kdyz si hraji…vube ne jak nejake socky co nemaji jineho zbyti ![]()
@Lenntillka píše:
S kolegyni nesouhlasim,ale v podstate ji chapu,jak to rekla…dnes deti,ktere jsou venku samy hraji si,blbnou,delaji ruzne sporty,kolo,brusle......jsou deti,ktere nemaji zadne krouzky jine pitominy,co je dnes proste v mode …ja zatim „sockuju“venku s synem je maly,ale do budoucna bych rad kdyby chodil sam s kamarady......jsme z Prahy,i tady to jde…potkavam particky deti a prijdou mi spokojene kdyz si hraji…vube ne jak nejake socky co nemaji jineho zbyti
to bych neřekla, že za to můžou kroužky … kluk má 4× týdně nějaký kroužek a stejně si najde čas na to, aby šel s kamarády ven. Spíš bych řekla, že je problém v nastavení školního systému a dělání úkolů po večerech už od první třídy a pak ve větším strachu rodičů o potomky.
@lucenka píše:
Přiznám se, že nevím, kam se zařadit. Asi na sídliště, když se jedná o město o cca 7 mil. Obyvatela děti tu jsou venku pořád. Viděla jsem je venku o v Praze na sídlišti.
Město se 7 miliony obyvatel? Kde žijete?
@Veveří píše:
Moje kolegyně mě šokovala prohlášením, že na sídlišti si chodí hrát ven samy už jenom „socky“. Bavím se o detech např. 8-10 let+. Já děti ven běžně posílám, jdou na hřiště nebo si jen hrají u domu. Přijde mi, že degenerujeme…
Připadá mi důležité, aby si děti hrály venku i bez dozoru rodičů a netrávily čas zalezlí doma u PC. Otevírám diskuzi, jak to vidíte vy.
Jak kde. U nás si včera venku hrály i starší, 10 - 12, fotbálek na dětském hřišti a v bráně měli holčinu.
@J_Doe píše:
Město se 7 miliony obyvatel? Kde žijete?
Áááále, taková vesnička za Uralem. ![]()
@není možná píše:
Jak kde. U nás si včera venku hrály i starší, 10 - 12, fotbálek na dětském hřišti a v bráně měli holčinu.
To je super
v našem městě je obrovský výběr hřišť, dětských i sportovních, ale většina jich zeje prázdnotou
A když už tam nějaké děcka jsou, nervní důchodci na ně volají měšťáky, protože jsou hlučné.