Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý večer,
zrovna se chystám psát darovací smlouvu, kde budu darovat mamce 1/3 domů, je v ní ale věta,,Dárce nabyl vlastnické právo k nemovitostem uvedených v článku… tézo smlouvy kupní smlouvou ze dne???'' problém je v tom, že já získala část domů dědictvím po svém otci, který tehdy zemřel. Pamatují si akorát rok, ne datum kdy nějaké vlastnické právo nabylo právní moci, co tam mám tedy napsat???Děkují
@j.a.n.i1 píše:
@Martanek123 Vyhoď to celé…
děkují, já právě píšu podle vzoru, vyhodím to
Nepiš to tam vůbec nebo napiš darováním v roce nebo napiš darováním.
@Martanek123 Já dostala základní radu od právníka na katastru, čím je to kratší, tím méně chyb se v tom dá udělat ![]()
Větu vyhoď a nahraď ji: Dárce nabyl vl. právo k nemovitostem uvedeným v čl…této darovací smlouvy na základě uzavřené dědické dohody/řízení (nevím, jak to máš nazvané - papír o dědidctví někde vyštrachej) uzavřené dne XY.
@beriberi Není potřeba ji ničím nahrazovat, stačí že XY je vlastníkem.
@j.a.n.i1 píše:
@beriberi Není potřeba ji ničím nahrazovat, stačí že XY je vlastníkem.
Tak já má právní názor jiný
Měla by tam ta věta o způsobu nabytí být.
@achesa1 píše:
Nepiš to tam vůbec nebo napiš darováním v roce nebo napiš darováním.
Já to ale zdědila nebyla jsem obdarovaná
@beriberi Nemusí, stačí, že je vedená jako vlastník v katastru.
@j.a.n.i1 píše:
@Martanek123 Já dostala základní radu od právníka na katastru, čím je to kratší, tím méně chyb se v tom dá udělat
To zní dobře
@beriberi píše:
Větu vyhoď a nahraď ji: Dárce nabyl vl. právo k nemovitostem uvedeným v čl…této darovací smlouvy na základě uzavřené dědické dohody/řízení (nevím, jak to máš nazvané - papír o dědidctví někde vyštrachej) uzavřené dne XY.
papír už nemám, je to 11 roků a mezitím jsem se asi 3 stěhovala ![]()
@Martanek123 píše:
Já to ale zdědila nebyla jsem obdarovaná
Přesně tak, zdědila jsi. Proto by tam měla ta věta o nabytí být v přibližném znění, co jsem psala. Je dobré to tam napsat - nikdy nevíš, může se stát, že se někdy v budoucnu cokoli bude zpochybnňovat, tak aby bylo jasné, na základě čeho jsi byla vlastníkem, je to pak jednodušší pro dohledádvání atd.
@beriberi Na základě čeho byla vlastníkem je na katastru a tam se to dá vytáhnout ze sbírky listin.
@Martanek123 píše:Aha,
papír už nemám, je to 11 roků a mezitím jsem se asi 3 stěhovala
@j.a.n.i1 píše:
@beriberi Nemusí, stačí, že je vedená jako vlastník v katastru.
Tak asi ty smlouvy tak píšeš, já je píšu jinak, to je prostě věc názoru. A samozřejmě každý katastr má mírně jiné požadavky, i když by to tak být nemělo:-(