Vícegenerační bydlení. Co byste v takové situaci udělali vy?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
11600
1.9.25 10:15

Tahle diskuze je hrozně negativní. Všichni tady vynášejí soudy, aniž by prarodiče znali. Ano, není špatný být připraven na nejhorší možný scénáře, ale stavět to tak, že jim tam bude dělat služku a pečovatelku, je divný a možná moc apokalyptický. Někdo tu správně poznamenal, že má garsonku. Takže může riskovat. Když ji to tam bude kakat, bude se mít kam vrátit. To je strašně výhodná pozice. Kdo z vás to má?

To, co mě zaráží, je spíš mindset tazatelčina chlapce. Já třeba zčásti rozumím tý nechuti být zadlužený (kolik z vás miluje dluhy, že jo?), ale s trochou nadsázky a ironie bych mohl říct, že každej dospělej chlap má mít hypo a že, i kdyby jen dočasně, je dobrý někde chvilku bydlet sám (nerepejte do mě, potvory, já nikdy dospělej nebyl, mrkněte na můj podpis :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: )

Ale příteli by mělo docvaknout, že nebýt zadlužený (bydlet s prarodiči) může ve finále taky znamenat být celý život sám. Ne nutně, ne absolutně, ale většina žen, dívek, holek, bab chce nebo bude chtít výhledově bydlet ve vlastním. A pokud pro přítele je tohle neskousnutelný, je připraven kvůli nezadlužení zůstat celý život sám? Aby toho jednou nelitoval, protože ho to nezadlužení může vyjít mnohem dráž v jiných, nemateriálních věcech. Jen možná takhle daleko zatím nedohlédne. A až kvůli tomuhle dostane pětkrát kopačky, třeba se probere. Anebo bude mít kliku a potká tu, která s vícegeneračním bydlením nebude mít problém. Takové jsou ale hrozně vzácné.

Takže ty nejčernější scénáře, které zde holky popisujou, nemusí nastat. Pokud nenastanou, jedině dobře. Ale kdyby náhodou nastaly, je dobře být připraven a mít plán B, kdyby chtěl někdo neustále testovat či posouvat tazatelčiny hranice.

Otázka při pondělku: máte mě rády?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11600
1.9.25 10:33
@Anonymní píše: Více

Aha, já svůj příspěvek myslel trochu jinak. To, co se stalo tobě, je mi samozřejmě líto. Já to ale myslel tak, co když to přestane výhledově klapat mezi NÍM (partnerem tazatelky) a jeho prarodiči? Nebo si chce vsadit, že spolu budou vždy vycházet idylicky? Nečetl jsem podrobně celou diskuzi, kdyžtak mě opravte, ale pokud byl zvyklý jako vysokoškolák jezdit k prarodičům jen na víkendy, tak denní bydlení je úplně jiný level a to prověří vztahy kvalitně. Aby si za pár let ještě rád tu hypo nevzal. Nebo aby nebyl v pětačtyřiceti ještě single. Ale každého volba. Jen chce asi odvahu umět pojmenovat příčiny: jsem sám, protože jsem potkával kravky, nebo proto, že jsem neměl koule dělat kompromisy a byl jsem maman? To druhý jde přes pysky (stydké nemyslím) o dost hůř.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24280
1.9.25 11:39

@Ploskutáček ono je fakt lepší se raději bát už dopředu. Buď mít scénář jak to udělat když to nebude fungovat a nebo do toho vůbec nejít. My kdyby jsme do toho tehdá nešli tak by to bylo lepší. Teď po těch letech je tak milion v baráku, který je sice manžela, ale nemůžeme rozhodovat pomalu o ničem. Hroutíme se z toho oba. Netešíme se domů. Nemáš nikde ten pocit bezpečí. K tomu tři děti. Prostě už je to komplikované. Máme štěstí, že jsme mladí a celkem jsme i dost šetřili. Naštěstí manžel se v práci vypracoval, má lepší plat a já už půjdu snad za chvíli do práce. Ale jen když nejmladší bude ok. Prostě před dětmi by to bylo jednodušší. Teď nás v hledání omezuje škola, školka, práce. Fakt je to mazec. Hlavně nemovitosti nejsou a jsou drahé. Není to sranda. V okolí není ve vícegeneračním bydlení spokojený nikdo. Začíná to peklíčko až s dětmi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
848
1.9.25 14:28
@JenniferLawrence píše: Více

Snad by se měl start on, ne? To je to za blbost, že Ty? :zed: Jinak už teď bych brala do zaječích :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
1.9.25 14:55
@dedrichov píše: Více

Ano. Navíc on tím, jak všechno dostává, si nebude umět pak v životě s ničím poradit. Ani vážit samozřejmě. Tohle dávání bytů rodičem, když ještě kluk nezačal vydělávat, je opičí láska ku škodě. Nesamostatný jedinec, který ještě bude koukat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.9.25 15:29

Ahoj,

četla jsem pár komentářů od ostatních a některé tvé odpovědi. Úplně rozumím tomu, že chceš slyšet, že to všechno bude OK, sednete si… a skutečně si sednout můžete, ALE… poslechni si také tedy můj příběh, který jsem zmiňovala hned v několika diskuzích zde týkající se tématu vícegeneračního bydlení.
Ve 29 letech jsem se bez rozmýšlení a s růžovým obláčkem nad hlavou sebrala a šla bydlet k příteli do přízemí rodinného baráku - v 1. patře bydlela jeho madr s jejím přítelem. :roll:
Začátky byly fakt super, nikdo si nás prvotně nevšímal, protože jsem tu byla nová a tchánovci nám chtěli dopřát „klid“. Po půl roce už jsme byli s mým přítelem namočený v hádkách na každodenní bázi. Kvůli čemu? Kvůli tomu, že maminka chodila k nám do bytu bez zaklepání a věř mi, že někdy nepomůže ani domluva - protože ona se přece ve SVÉM baráku nebude podřizovat ostatním. Další hádky kvůli soukromí - společná chodba, společná pračka, společná zahrada - věř mi, že i když budeš největší extrovert na světě, tak tě přejde se s nimi potkávat každý den na chodbě, zahradě… budeš chtít mít svůj klid, ale oni to nebudou chápat a ta špatná budeš ty!
Kdyby tě to zajímalo, já byla i na home office zalezlá celý den doma a nevyšla, abych je nemusela potkat, protože jsem jednoduše chtěla klid, ale věděla jsem, že bych ho neměla, nedej bože, kdybych jeho mámě dala najevo, že si nemůžu s ní povídat a musím jít pracovat, tak to bych byla nevděčnice nevděčná drzá!
Kamarádku jsem si za ty 2 roky nepozvala na návštěvu ani jednou, protože přesně vím, že by vše poslouchala z okna, stejně tak, jako poslouchala nás s přítelem, když jsme si sedli večer na naší malinkou terasu se sklenkou vína - druhý den věděla vše a nebála se to říct i ostatním v rodině (jó holka, ze začátku na mě taky působila jako skvělá, slušná ženská - moje budoucí KÁMOŠKA :hug: ).
Taky pamatuj na to, že jestli budeš s nimi pod jednou střechou, tak čim budou starší, tim víc budou hlučnější a nebudou brát ohled na to, jestli chceš mít klid nebo ne… u nás to bylo tak, že si schválně a pravidelně zvala návštěvy a bylo jí jedno, jestli to někoho ruší, nebo ne a dokonce se nám s přítelem vysmála do ksichtu. :potlesk:
Taky budeš furt pod dohledem, i když si teď řekneš „néééé, proč by je přece zajímalo, kam jako jdu?“ :) tahle generace má potřebu dohlížet na všechny pod jednou střechou jako na děti - mně je 31 a dokud se nepřestěhujeme, tak se tu tak budu cítit stále, fakt mňamka. Pokaždé, co se vrátím z práce a jsem před domem, tak vidím, jak se u ní pohne záclona, to opravdu není nic příjemného.
Přítel dokonce do mámy baráku a do toho spodního patra narval při rekonstrukci ca 2 miliony, se vším ji vždy pomáhal, makal kolem baráku, já jí také pomohla, úklid mi nesmrděl, a beztak jsme nakonec s přítelem ti nejhorší. :)
Sama poznáš, ať už teď, nebo později, že takto fungovat nejde a podepíše se to hlavně na tvém zdraví! Já jsem po 2 letech bydlení v tomto prostředí zralá na psychiatra, vztah s přítelem po těch hádkách taky nic moc a nevím, zda se to změní i po přestěhování jinam. Nenech si vzít samu sebe a nenech si dobrovolně zničit svoje psychické zdraví, to fakt za žádný uspořený prachy nestojí. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1334
1.9.25 15:53
@JenniferLawrence píše: Více

A pres zimu proda kravku a na jare uz nezaseje. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11600
1.9.25 15:56
@Gerbera001 píše: Více
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76739
1.9.25 16:07
@Ploskutáček píše: Více

Ploskutáčku, milý ptáčku, ano, máme tě rády,
ty jsi moc hodný, a my píšeme tuhle negativní odezvu, protože to známe ze života, 99,8 % takového soužití končí tak blbě, jak jsme tu napsaly,
moje matka tak žila 37 let a ve svých 61 letech, kdy byla už mrtvá její tchýně a tchán, řekla, že teprve začíná svobodně žít - smutné, že tak pozdě,
do té doby psychický teror, nápadný i nenápadný

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1823
1.9.25 16:17

@Ploskutáček
Já bych diskusi nenazývala negativní. Jsme asi většinou starší, než zakladatelka, umíme si představit, jak to může dopadnout.
Ať si sama srovná, jaký život ji čeká buď v její garsonce a se zázemím lidi, které má kolem sebe, nebo v cizím baráku, kde ji nikdy nebude patřit ani klika u dveří. Když se vrátí domů do své garsonky, čeká ji pohodlí, soukromí, volný večer. Když přijede po nové práci do domku, bude ji čekat práce na zahradě, úklid u starých, návštěva tchánů a možná dotazy, proč není posekaná tráva a proč nemá babička ostříhané nehty. A vyhlídky? Čekat a doufat, že ji vztah vyjde. Jí může být asi jedno, jestli nakonec prarodiče na vnuka dům prepisou nebo ne. Stejně tam nebude žít podle svého. Staří jsou zvyklí na to, že to tam je takhle a nebudou třeba chtít nic měnit. To bude drahé bydlení. Nula soukromí. Nula budoucnost.

Být rodičem zakladatelky, řeknu jí, dělej, jak uznáš. Nechci se dočkat toho, že mi sem za pár let přijdeš brečet, že jsi tam ty roky vlastně ztratila. Že mi přijdeš zpátky do pokojíku bez peněz, s dětmi, že tu budeš znova hledat práci a začínat od začátku. Třeba už nebudu mít sílu ani prostředky ti znovu pomoct k vlastnímu bydlení.

A na místě anonymní diskutérky říkám. Tahle varianta pro život, tedy potkala jsem kluka, co si s ním rozumím a jdu za ním tam k němu, žít tak, jak navrhuje on, ta je dobrá pro holku, která nemá na výběr. Nemá svoje bydlení. Nemá zázemí ve své rodině. Nemá dodělanou školu. Nemá práci. Takové holce je jedno, kde bude žít, bydlet, pracovat. Ona tu nabídku využije, protože sama neví, jak žít a kam se vrtnout. Jí nic jiného nezbyde, než se pověsit na kohokoli. Ty, zakladatelko, ty máš snad na víc. Ty nepotřebuješ, aby ti někdo život nalinkoval a nemáš zapotřebí hrát podle karet, co rozdali jiní.
Dodatek.
Znám několik žen, co prodaly svůj vlastní byt a šly bydlet s chlapem do baráku jeho rodičů. Vždycky to skončilo tím, že musely odejít. Do pronájmu. Protože na majetkové vyrovnání si sakra musely počkat. Pokud k němu vůbec došlo. Odešly po letech soužití a špatné byly samozřejmě ony. Kdo jiný…

Příspěvek upraven 01.09.25 v 16:24

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11600
1.9.25 16:23
@stinga píše: Více

Já chápu. Taky jsem střízlivý. Ale ať už to tazatelce nebude klapat s prarodiči nebo přítelem, bude se mít kam vrátit. Nebo myslíš, že to jsou Fritzlové (blbej vtip), co jí, když bude chtít odejít, zamknou ve sklepě? To snad ne.

Ta garsonka je i výhoda v tom, že by si její partner nebo prarodiče nemuseli tolik vyskakovat = ona má kam jít, může vzít kramle a nemáte ji v hrsti. Nemá co ztratit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1823
1.9.25 16:31

@Ploskutáček
Ano, nebudou ji mít tak v hrsti. Když si garsonku ponechá.
Jenomže. Změní práci a přestěhuje se. Garsonku musí někdo platit. Její přítel ji bude nutit, aby to prodala, že málo ušetří. Jaký to bude pro ni mít efekt? Platit garsonku a podílet se na platbách v baráku?
Pro ně zůstane tou, na kterou si nikdo vyskakovat nebude pouze v případě, že zůstane tam, kde je. Ať se on rozhodne. Na společné bydlení se dá přece šetřit i v případě, že se spolu rozdělí o nájem a energie v její garsonce. On ji tam chce dostat pod různými sliby a argumenty. Jak bude tam, nemá jinou možnost. Snad si nemyslíš, že ji dovolí držet si x let garsonku? Bude do ní hučet on i rodina. Já už dokonce začínám mít chuť napsat jí, jdi do toho, holka, řekni jim, že jsi garsonku prodala, a za rok dva napiš, jak to vypadá…
Jinak ona samozřejmě má co ztratit. Pokud vztah nevyjde, začínáš od začátku. Ztratíš čas. Někdy i jiné příležitosti… práce, vztahy atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11600
1.9.25 16:39
@Pe.M.1 píše: Více

To ano. Ale já to myslel tak, že se BUDE MÍT KAM VRÁTIT. Hele, s trochou nadsázky, nikdy nevíme, jestli každý vztah není ztrátou času, protože nikdy nevíme, jak to dopadne. Fakt je, že ti dva už se nyní tak názorově liší ohledně budoucnosti, že to nevidím moc dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76739
1.9.25 16:44
@Ploskutáček píše: Více

a když do toho přijdou děti? nebude to klapat s prarodiči, s mužem ano, ale on se nebude chtít odstěhovat? tak matka půjde do garsonky nebo se bude muset rozvést i když nebude chtít?
nejlépe takový podnik ani nerozjíždět, tedy se tam nezabydlovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11600
1.9.25 16:47
@stinga píše: Více

Hm, máš pravdu, s dětma zatím nepočítám. Takže bys ho kopla do zadku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová