Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Dobrý den, mám asi hodně blby dotaz. Jsem těhotná a nějaka na půl nemocná. Byla jsem nějaká zmatená, hladová a nechtělo se mi vařit. V lednici jsme měli vinnou klobásou, tak jsem ji kus uřízla, dala do mikrovlnky a snědla. Až se vrátil manžel domu, tak mi řekl, že ta klobása je sirová a je potřeba ji tepelně upravovat. Teď se bojím kvůli své blbosti toxoplazmózi… Na obalu klobásy není žádný návod k přípravě. Je zde pouze napsané „polotovar“. Myslíte, že klobása byla opravdu sirova a riziko přenosu hrozí, nebo je nějak tepelně upravují?
jestli je sirová, tak to bych se docela i bála
Jo, ale kdyby byla sýýýýýrová, to by bylo cajk, sýr jíš tepelně neupravený běžně ![]()
@vokishka já nevím právě jestli je sirová. Na to se právě ptám. Na obalu je napsané pouze Vinná klobása - polotovar
Tak záleží jestli jsi ji jen ohřála, nebo byla už tuhá? Jestli to bylo tekutý, tak to bylo syrový. Ale ani tak by ti to neměli nic udělat.
@Anonymní píše:
@vokishka já nevím právě jestli je sirová. Na to se právě ptám. Na obalu je napsané pouze Vinná klobása - polotovar
Ježiš to je reakce na vyjmenovaný slova!
No pokud si ji v té mikrovlnce ohřála tak si ji co? Tepelně upravila.
A ne - neumřeš ani ty ani plod, protože sis dala vinnou klobásu.
Zádrhel není automaticky v syrovém mase, ale v mikrobech, co tam můžou bejt. Což, pokud je maso zběžhného krámu a skladuješ ho normálně v ledničce po rozumnou dobu, tak se tam nic moc nepomnoží.
Příspěvek upraven 26.12.22 v 20:30
@Kolarkaa píše:
Ježiš to je reakce na vyjmenovaný slova!
Já nemyslím sýrová (ze sýra) ale sirová (tepelně neupravené maso)
@Anonymní píše:
Dobrý den, mám asi hodně blby dotaz. Jsem těhotná a nějaka na půl nemocná. Byla jsem nějaká zmatená, hladová a nechtělo se mi vařit. V lednici jsme měli vinnou klobásou, tak jsem ji kus uřízla, dala do mikrovlnky a snědla. Až se vrátil manžel domu, tak mi řekl, že ta klobása je sirová a je potřeba ji tepelně upravovat. Teď se bojím kvůli své blbosti toxoplazmózi… Na obalu klobásy není žádný návod k přípravě. Je zde pouze napsané „polotovar“. Myslíte, že klobása byla opravdu sirova a riziko přenosu hrozí, nebo je nějak tepelně upravují?
nejsou tepelně opracované
no doufam, ze dite bude lepsi v cestine nez Ty, to je promin utrpeniii to cist. A i mikrovlnka umi tepelne zpracovat.
@Anonymní píše:
to jsi to nevylepšila. Syrová klobása je tepelně neupravená, ovšem sírová, ta je ze síry.
Jsem sice vegetarián, ale vinná klobása je určená k tepelné úpravě. Ideálně upéct v troubě, hodit na gril nebo osmažit. V syrovém stavu to bude nejspíš pěkně nechutná šmakuláda. A důvod k anonymitě máš jaký? Že by trolling?
@Anonymní píše:
Pokud jste ji předtím tepelně neupravovali, na pánvi, na grilu, tak byla zcela určitě syrová.
Nevím, co ti to může udělat, ale vím, že to muselo být dost hnusný a obdivuju tě, žes to dokázala pozřít.
@Anonymní píše:
Tvl, tepelne neupravene maso je syrove. Delas si srandu, ze nevis, ze se tam pise y???
@Anonymní píše:
když je něco syrového - maso, zelenina ap. píše se y