Víra (v Boha)

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
29.12.24 13:14
@Anonymní píše: Více

Muzes se rozhodnout jakkoliv. Vůli ti nebere nikdo. Vůli k čemu? Jako pokřtěna můžeš být dál čímkoliv - ateistou, satanistou, muslimem, křesťanem. Rodiče ti žádnou vlastní vůli nevzali. Jen ti dali dar, podanou ruku od Boha.

• Citovat
  • Upravit
4945
29.12.24 13:18

Bůh sice odpouští, ale samozřejmě odpustit nemusí. Pak člověka potrestá. :nevim: Nevím, o jakém zaslepeném,,Bůh odpouští" píšeš. :think: Ale nebudeme to rozebírat. Víra je věc každého. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.12.24 13:21
@Yasmina21 píše: Více

No narážím pouze zde na něčí komentář, nemyslím to nějak špatně. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
4945
29.12.24 13:34

Rozumím. :) Já jen, že samozřejmě Bůh může i potrestat. Nikdo nemá jistotu, že mu Bůh hříchy odpustí, ale ano, je odpouštějící a slitovný. Ovšem i spravedlivý a může i potrestat. Když to vezmu zjednodušeně.)) Proto je pro nás tento život zkouškou. Souhlasím, že je nesmysl myslet si, že můžu beztrestně hřešit a Bůh mi odpustí.

Také křesťanská oběta Ježíše je celá nesmyslná. Proč Všemohoucí Bůh musel potrestat a mučit v podstatě sebe samého/svého syna, aby mohl odpustit hříchy jiných, když je Všemohoucí a vševědoucí. Co je to za obětu/sebevraždu? :)
Dědičný hřích - Trestat někoho za něco, co nespáchal?? To má být Láska?
Nikdo nebude potrestán za hřích jiného člověka!

Ale nebudu to raději zde rozebírat. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Trosečnice Ježíška
29.12.24 13:43
@Kunikula Strhana píše: Více

Jen se směj, neznabožko! :cert:

• Citovat
  • Upravit
5072
29.12.24 14:19

@Trosečnice Ježíška Bůh trestá i děti za hříchy rodičů (někdy i potomky do třetího i čtvrtého kolene), mně to spravedlivé nepřipadá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.12.24 14:36

Ahooj, ja som dosť presvedčená ateistka. Nevidím dôvod veriť v niečo čo považujem za dielo,,primitivov" z nejakej doby bronzovej, či jakej. :nevim: Všetky náboženské knihy sú pre mňa ľudský konštrukt. Ono rozum/dávať zmysel a náboženstvo proste nejde do kopy. Náboženstiev je aj veľa, takže aj tu mám pochybnosti o ich,,pravdivosti/správnosti"

Navyše mi príde, že ak žena začne, že napr bola ateistka vyznávať napr. kresťantvo, judaizmus, islam, tak podľa mňa ide akoby proti sebe, proti tomu čím je. Lebo zase pozrime sa pravde do očí, vo všetkých týchto troch náboženstvách sú ženy považované za menejcenné v porovnaní s mužmi a vyznávať niečo, čo to čím som považuje za niečo menej? No príde mi to ako čistý oxymoron.

Navyše tie osoby v knihách asi ani neexistovali, taký Mojžiš…no tieto knihy boli napísané v dobe Babylonského exilu, a to, že ho tá Egypťanka našla vo vode v košíku, tak niečo také mali tuším aj Sumeri, takže ono všetko sú to len nafúknuté výmýsli, ktoré možno majú jedno percentný podklad pravdy, ale nafukovali to a nakoniec tie knihy boli spísané podľa ustnej tradácie. Dalej napr. o evanjelistovi Lukášovi nemôžeme s istotou povedať ani len to či sa vôbec volal Lukáš, ono tie mená si vymyslela len cirkevná tradícia, David a Šalamun (teda ak existovali reálne) boli kmeňový náčelnici. :nevim: :nevim:

• Citovat
  • Upravit
587
29.12.24 14:57

Já jsem silně věřící a svoje dítě jsem pokřtít nenechala. Já sama sem se nechala pokřtít v 16 letech a bylo to mé rozhodnutí. Tohle křtění miminek se děje v katolické církvi a také s tím nesouhlasím. Člověk by se měl nechat pokřtít ze své vlastní vůle a mělo by to být jeho rozhodnutí. Pro mě křtění miminek nemá vůbec žádnou váhu. Samozřejmě si přeju aby k tomu moje děti jednou došly, ale je to jen a jen na nich.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.12.24 15:01
@Luboš P píše: Více

Ale žehná do tisícího pokolení. Je to věrný Bůh, Zachovávající smlouvu a milosrdenství těch, kdo jej milují, a zachovávají jeho přikázání, Deuteronomium 7:9 B21

• Citovat
  • Upravit
587
29.12.24 15:07

@Yasmina21 Bůh nikoho netrestá. My lidé se trestáme sami, protože žijeme v hříchu. Jednou jsem viděla někde takový nápis - kdyby na zemi vládla láska, nepotřebovali bychom žádné zákony. V tom je úplně všechno. Bůh nás miluje a láska nedokáže nikoho přinutit k něčemu. My jsme se svobodně rozhodli žít bez Boha. Proto jsou války, umírají děti. Ale Bůh za to nemůže. Říká pouze přijďte ke mě a já vám dám odpočinout. Pokud my sami nechceme, on nás násilím nutit nemůže, protože tohle láska nedokáže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Trosečnice Ježíška
29.12.24 15:23

Jak víš, že to dělá Bůh?

Pro mě je diskuze o Bohu jako entitě, co něco dělá, zbytečná v diskuzi o víře. Mnozí v tom vidí souvislost, neberu jim to. Ale v takovém pojetí je ten Bůh, to chápání Boha jako entity, co tvoří, rozhoduje, trestá, na úrovni fyzikálních zákonů, dává řád životu venku, přírodě, vesmíru, ale víra jako taková toho Boha nepotřebuje, ani nijak nevylučuje. Bůh jednotlivce vede, aniž by to jednotlivec tušil. Když věří, vidí nebo začne vidět boží záměr. Ale člověk tomu musí jít naprosti, skrze víru, ne že Bůh cokoliv za člověka udělá, potrestá ho apod. Dává znemaní a tak. Bůh jako entita trestající, tvořící, to už je moc náboženské, církevní, je to Bůh jako strašák a bojte se, když nebudete, ovečky, dělat to, co vám jiný člověk, který používá víru, Boha, Písmo jako prostředek k ovládnutí, říká.

K té narážce na Komiksovou bibli - já mám i klasickou Bibli, ekumenický překlad, pak Nový zákon s poznámkama a vysvětlivkama, a jak jsem včera při listování Biblí zjistila, tak tam mám vlastní poznámky a něco je podtržené. Pro mě není Písmo novinkou, jen jsem teď při studiu Písma zvolila cestu od nejlehčího a nejvíce pochopitelného k tomu složitějšímu. No, a nebylo to tak úplně mé rozhodnutí, volba, já prostě náhodou před pár lety přišla na to, že Kom. bible existuje a před pár dny jsem si na to vzpomněla v souvislosti s vírou jedné ženy a jednoho muže a že bych mohla tu Komiksovou bibli začít číst. Bylo to znamení. Do toho navíc film Trosečník, křesťanský film o naději, víře, lásce (a nevěře). Nejsem ve studiu Písma nováček, znovuobjevila jsem ho. Jsem „znovuzrozená“: V křesťanství ve starobylých církvích (katolické, pravoslavné ad.) je tímto pojmem označována duchovní obnova člověka, k níž dochází udělením svátosti křtu, jíž je smyt dědičný hřích i hříchy osobní a pokřtěný tak získává účast na oběti Ježíše Krista a na Boží přirozenosti a stává se součástí mystického těla církve. V evangelikálním prostředí je pak od doby hnutí pietistů (od 17. století) takto označován pojem, který se jinde nazývá „obrácení (k dobru, k Bohu)“, jež se projevuje změnou života a vnitřním náboženským poznáním. 8)

• Citovat
  • Upravit
4945
29.12.24 15:30
@Kr202248 píše: Více

Já nepíši o trestu zde na zemi (války, nemoce, katastrofy…) ale o tom, který přijde po smrti v soudný den. Ty nevěříš, že v soudný den Bůh bude spravedlivě soudit každého z nás? Za hříchy potrestá a za dobré skutky odmění?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5072
29.12.24 15:34

@Kr202248 „Bůh nikoho netrestá.“ V Bibli to je psáno, trestá a někdy krutě, udílí i kolektivní tresty
@Trosečnice Ježíška „Jak víš, že to dělá Bůh?“ Četl jsem to v Bibli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Trosečnice Ježíška
29.12.24 15:34
@Kr202248 píše: Více

Moc hezky napsané.
Slyšela jsem hodně lidí říkat, že věříci jsou slaboši. Že potřebují Boha, víru jako berličku. Přesto je to naopak! Ta nejsvětější cesta je tou nejužší. To se zpívá v jedné písni Depeche Mode. The narrowest path is always the narrowest. A protože je nejužší, tak je taky nejložitější. Odhodit víru, to je snadné. Neřídit se tím, co je správné, dobré, je snadné. Žít v nenávisti, hříchu, to je snadné. Držet si víru a pochybovat (pochybnosti jsou pro víru přirozené a troufám si říct, že i nutné), to chce sílu. Já nečtu Písmo proto, aby mi někdo říkal, co mám nebo nemám, to já vím sama. Já čtu Písmo, a je to časově náročné, abych svou víru dokázala pochopit, měla další a další otázky, na které si budu hledat odpovědi sama! Jak víra, tak studium Písma, je práce. Je to zátěž. Ale i kříž byl pro Ježíše zátěž. Na své cestě zažíval útrapy, výsměch, ubližování fyzické a psychické, ale on to nevzdal. Protože nemohl popírat to, co bylo jeho součástí. A tu součást si nevybral, on ji dostal. S vírou nás všech je to podobné. My si nevybíráme víru, že budeme věřit, my ji v sobě jen nalézáme.

• Citovat
  • Upravit
Trosečnice Ježíška
29.12.24 15:37

Symbolika a podobenství. Tato dvě slova si najdi ve slovníku cizích slov a/nebo slovníku českého jazyka. Pak začni číst Bibli znovu.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat