Víra (v Boha)

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Trosečnice Ježíška
29.12.24 01:05

Víra (v Boha)

Protože je víra soukromá a intimní, odpovídejte prosím anonymně.

Zajímalo by mě, jestli někdo z vás začal věřit rozhodnutím. Z rozumu. Nebo jestli jste si z ničeho nic uvědomili, že věřite, aniž byste se rozhodovali, přemýšleli nad tím. Jsem teď v takové zvláštní fázi. Rozhodla jsem se studovat Písmo a když přemýšlím nad tím, jestli věřím, nebo ne, tak si na to nedokážu odpovědět jako dřív. To jsem přemýšlela: Věřím? Nevěřím? Je Bůh? Není?
Ale teď je ta víra, teda myslím, že to je víra, jako by uvnitř mě a cítím, že tam byla furt, jenom jsem to nevěděla. A odpovídat Ano nebo Ne mi přijde stejně hloupé jako odpovídat, zda mám emoce nebo city. Jsou věci, na které se člověk neptá, berou se jako samozřejmost.
Je to takto běžné i u ostatních věřících?

Ozeáš 13:7 Budu na ně jako mladý lev, budu číhat u cesty jak levhart.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
29.12.24 01:25

Andromedo?

• Citovat
  • Upravit
Trosečnice Ježíška
29.12.24 01:35
@Anonymní píše: Více

Eh? :nevim:

• Citovat
  • Upravit
4922
29.12.24 01:55

Za svou víru se nestydím, tak ti klidně odpovím pod svým profilem.
Já uvěřila v Boha a přijala Islám z rozumu. V pubertě jsem se začala zajímat o náboženství, smysl života, proč tady na zemi vlastně jsme a co je po smrti… Studovala jsem Písma, hledala logické odpovědi na své otázky. Uvědomila jsem si, že v podstatě to, v co věřím celý život (příroda, vyšší moc) je Bůh. Jediný, Všemohoucí Bůh, který nemá mně žádnou známou podobu, není člověkem (jako např. křesťané mají Ježíše). Začala jsem tedy podrobně studovat Korán (poslední Boží zjevení), ve kterém jsem našla odpovědi na své otázky ohledně Boha (Tauhíd), života po smrti, ale i života zde na zemi. Poté jsem po asi 3 letech, kdy si byla svou vírou jistá, konvertovala k Islámu. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Trosečnice Ježíška
29.12.24 02:29
@Yasmina21 píše: Více

Dík za odpověď. Zajímavou.

Když jsem přemýšlela o životě, smrti, přírodě, vesmíru a tak vůbec, tak mi Bůh přišel jako nejméně pravděpodobný ze všech známých vysvětlení. I teď Boha nebo víru s tímto nespojuju. Bůh se podle mě nevylučuje s evolucí, fyzikou a vším tím, co se přijímá jako vědecké vysvětlení věcí kolem nás. Pro mě víra nebo Bůh nesouvisí s ničím materiálním.

Když jsem se kdysi zajímalo o víru, Boha, Bibli, tak to bylo takové nakukování jako v ZOO. Byla jsem návštěvníkem a do výběhu jsem nepatřila, neměla jsem tam co dělat a myslela si, že se přes tu Bibli a víru do toho výběhu dostanu. Teď zjišťuju, že víra vůbec není otázka toho být v tom výběhu! Nevím, jak bych to popsala… :think: Já dostala odpovědi, aniž bych měla nějaké otázky. Prostě najednou vím, aniž bych se ptala. Písmo nechci studovat kvůli odpovědím, to bych byla hledač. To já nejsem. Mě si víra našla sama, aby mi řekla, že tu byla vždycky, jenom jsem ji neviděla. Písmo chci studovat, abych pochopila, proč jsem neviděla to, co vidím teď. Sakra, vůbec nevím, jak to popsat. S tím mi snad právě pomůže to studium Písma.

Musím jít spát. Dobrou noc.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.12.24 03:10

Ahoj. Víra je dar, každý ho nemá. V mém případě se víra v Boha neustále vyvíjela a vývíjí. Jak sbírám životní zkušenosti, tak do sebe v určitých momentech vše občas zapadá, jako puzzle. Už dávno mi nestačí jen občas navštívit kostel. Je to osobní, vždycky je to osobní. Jediné, co mi dělalo problém bylo, že jsem dlouho nedokázala přijmout skutečnou hodnotu oběti Boží, v lidském těle Ježíše Krista, za mě. Poslechni si křesťanská rádia - Rádio Pokoj má na svých stránkách možnost poslechu odvysílaných pořadů. Mě se, s pomocí Boží, podařilo doobrátit při poslechu série Boj o srdce křesťana. Je to Slovenské rádio, ale jsou i Česká.

• Citovat
  • Upravit
960
29.12.24 04:37

Ne. Ani ťuk. A kdybych ( nedej bože :mrgreen:) uveřila, tak jsem snad satanista. Důvody jsou takové ty klasické přízemní nás nevěřících- nikde nevidím důkazy boží existence a milionkrát ohrane, proč bůh dopouští utrpení… Jinak tedy Trosečnice, z jiné diskuze vím, že tvé studium písma je momentálně komiksová bible. To mi přijde tedy jako spíš forma pro nás nevěřící na seznámení s vaší vírou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4922
29.12.24 04:45
@Trosečnice Ježíška píše: Více

Zajímavé úvahy. V mnohém co zmiňuješ tu víru v Boha právě vidím. Bible je svým způsobem také v mnohém zajímavá, ale o životě, životě po smrti a celkově Bohu je nepřesná a neúplná. V některých částech odkazuje i na poslední Písmo a posledního proroka Muhammada. V Bibli jsem nenašla to, co jsem hledala. Až studiem Koránu jsem pochopila smysl víry v Boha-vládce a stvořitele, jaký je Bůh, co a proč se tak děje. Že tento život je pro nás v podstatě zkouškou pro život budoucí. Nic se neděje,,jen tak".
Pokud bys chtěla prostudovat i Korán, tak pro lepší porozumění ti doporučuji číst ho i s výkladem jednotlivých veršů (tafsirem).

To, co popisuješ zde je přesný příkad toho, že Bůh dá víru tomu, kdo o ní má skutečný zájem, kdo se chce k víře navrátit. (,,Já dostala odpovědi, aniž bych měla nějaké otázky. Prostě najednou vím, aniž bych se ptala. Písmo nechci studovat kvůli odpovědím, to bych byla hledač. To já nejsem. Mě si víra našla sama, aby mi řekla, že tu byla vždycky, jenom jsem ji neviděla.Písmo chci studovat, abych pochopila, proč jsem neviděla to, co vidím teď.")

Súra 28:56 Nemůžeš vést ty, které bys rád vedl, avšak Bůh, ten vede, koho chce. A On dobře zná ty, kdož správně jsou vedeni.

Súra 2:213 Lidé byli národem jediným a poslal Bůh proroky jako hlasatele zvěsti radostné i jako varovatele a seslal s nimi Písmo s pravdou, aby rozsoudil mezi lidmi to, v čem se rozcházeli. A byli ve sporu jedině ti, jimž bylo Písmo darováno poté, co přišla k nim znamení jasná, a to ze vzájemné závisti. A nyní Bůh přivedl z dovolení Svého ty, kdož uvěřili, k pravdě, o níž se dříve rozcházeli v názorech. A Bůh vede, koho chce, ke stezce přímé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9942
29.12.24 06:39

U mě taky ani ťuk.
Nic nepopírám.
Ledaže by mi to někdo cpal.
A zrovna teď druhý svátek vánoční jsme probírali s kámoškou a manželem pokřtění dětí. Manžel je pokřtěný…a mně vadí…že se těch dětí nikdo jako mimin neptá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2920
29.12.24 06:47

Já to zkoušela, dokonce 2× za život. Vzdala jsem to, nic jsem v sobě nenašla, nakonec jsem vyhodnotila, že to pro mě není. Nebo jsem měla blbou motivaci, kdo ví. Zatím jsem neměla potřebu to zkoušet potřetí a asi mě ty předchozí zkušenosti budou odrazovat hodně…To by se mi asi v životě muselo něco hodně zvrátit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sahrazad1
29.12.24 07:43

Ja vždy věděla, ze Bůh je … je nesmysl, aby si lidé mysleli, ze jsou vrcholem všeho stvořeni.
Pro tebe doporučuji, v angličtině tedy, na YT videa, kde vědci vysvětlují Boha - že Ho našli při vědeckém zkoumání.
Pěkně mluví také Benedikt Holota, 102 letý frantiskansky mnich - celý Vesmír se chvěje … doporučuji.
Anebo Vojtěch Kodet.
A ještě znovu v angličtině, tentokrát opravdu vysvětlující videa - Sam Shamoun, Apologist Cult, Shamounian - tam to v AJ pochopíš snadno.

• Citovat
  • Upravit
2181
29.12.24 07:44

Neumím si moc představit, že by někdo začal věřit v Boha z rozumu, rozhodnutím. Obecně, člověk rozumově uvěří, když vidí jednoznačný důkaz. A jednoznačný důkaz o existenci či neexistenci Boha zatím podán nebyl. Čili já k tomu přistupuji tak, že Bůh možná je a možná není a vlastně to pro mne v životě není důležité vědět. :) A otázka vlastně je, kdo je to Bůh? Stvořitel? Jestli byl tento svět a vesmír stvořen, no tak někdo nebo něco ho stvořit musel. Otázka je, jestli stvořen byl nebo ne, budeme-li se držet fyzikálních pouček, tak stvořen nebyl. Já tedy spíš věřím těm fyzikálním poučkám, protože o jejich platnosti se člověk neustále přesvědčuje.

Podle mě víra v Boha nastane buď tím, že to děti prostě převezmou od rodičů, kteří jim existenci v Boha vštípí do hlavy a nikdy to jinak nebylo, anebo někdo zažije zážitek, který se vymyká všem fyzikálním a přírodovědeckým poučkám, takže jediné vysvětlení je pak, že je to vůle Boží. No uvidíme, kdo sem co ještě napíše. :) Třeba se pletu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12518
29.12.24 09:12

Mam tetu..uz je to nyni stara pani. Vystudovala vs v cizine, ale zadny vztah, ti co se o ni uchazeli ji neoslovili. Vratila se do cech a zacala kamaradit i kdyz byl socik, s fararem, debatovala o vire asi se do nej i zamilovala, moc hezky o nem mluvila. Ve finale se ve svem dospelem veku dala jako jeste panna pokrti, uz jako hluboce verici. Nadana malirka ktera ma dve vs, lingnvistka pracuje spokojene na fare kdesi v cechach a opravdu se v tom nasla. Viru nikomu nevnucuje, ale jakmile o ni zacnes a v necem pochybujes tak te " umlati"argumenty a je zjevne stastna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
586
29.12.24 09:37

Ahoj, víra je v srdci. ❤️ Nikdo Bibli nerozumí na 100 procent, navíc si spoustu věcí každý člověk může vyložit jinak a je to tak v pořádku. Každý člověk je jiný a jinak vnímá a proto je písmo tak rozmanité. Za mě je nejdůležitější moc nepřemýšlet ale začít věřit. Otevřít svoje srdce. Je to vlastně úplně jednoduché. Bůh Ti o sobě dá vědět, když mu otevřeš své srdce. Já ti můžu na 100 procent říct, že Bůh je. Pokud uvěříš, tak se Ti začnou dít věci, co jsi dřív neviděla a začneš vidět souvislosti. Spousta církví neustále studuje, vzdělává a učí ale na opravdovou víru zapomínají. Já věřím, že Ježíš Kristus za nás zemřel. Už za nás vše udělal, protože my lidé nejsme schopní žít naše životy bez chyby. Proto přišel Ježíš. Stačí uvěřit. ❤️ Všechno co v životě mám, za to vděčím jedině Bohu. Přeji Ti aby jsi cestu k Bohu našla. Krásný den. 💕

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.12.24 10:51

Měla jsem to kdysi podobně. Cítila jsem, že mi chybí v mém životě duchovní rozměr. Po přečtení mnoha duchovních knih, které byly sice zajímavé, ale nepřinesly do mého života žádnou zásadní změnu, jsem se jednou modlila, a řekla jsem Bohu, že bych v něj moc chtěla věřit, ale nevím jak, a poprosila jsem ho, ať se mi sám dá poznat. Po nějaké době se mi dostala do rukou Bible. Nemohla jsem se od čtení odtrhnout, najednou mi začaly mnohé věci do sebe zapadat, a dávat smysl. Pochopila jsem, že tato planeta měla být původně krásný ráj, ale první lidé porušili Boží přikázání, a do tohoto světa vstoupil hřích a smrt. Bůh mohl tuto zemi zničit, a stvořit jinou zemi, ale je nejenom spravedlivý, ale je hlavně Láska, a už tehdy slíbil, že pošle na zemi Spasitele/Zachránce/. Kvůli hříchu Jednoho všichni umírají, a díky zástupné oběti Jednoho, Ježíše Krista mohou být všichni spaseni/zachráněni/. Proto přišel na tento svět Ježíš Kristus. Narodil se jako každý jeden z nás, ale jeho příchod předpověděli mnozí proroci. Poznali to i tři mudrci, kteří se mu přišli poklonit, a přinesli mu vzácné dary.Je to zástupná obět /Boží amnestie/ za nás, hříšné lidi. Každý, kdo ho přijme za svého Osobního Pána a Spasitele, bude zachráněn. Je to Boží plán na záchranu lidstva. Ježíš na kříži nezůstal, byl vzkříšen. Na konci věků přijde zpět na tuto zemi se svými zástupy, a pak bude vzkříšení mrtvých, a Boží soud.To, a mnoho dalších věcí si může každý přečíst v Novém Zákoně. Já jsem tam našla odpověď na každou svoji otázku. Přeji všem Boží Milost :kytka:.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat