Víra (v Boha)

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Trosečnice Ježíška
29.12.24 16:15
@Luboš P píše: Více

Sugestivní otázka (též návodná) je otázka, která v tázací formě vyjadřuje určitý postoj řečníka k tomu, na co se ptá. Tazatel tak do otázky – zjevně či skrytě – vkládá požadovanou odpověď. Sugestivní otázka je například: „Taky si myslíš, že černá auta jsou hezčí?

Tys nepoložil sugestivní otázku, ale reakce byla sugestivní.

V „Takže když věda (např. archeologie) něco z Bible potvrdí, tak se plácáme po ramenou. Když naopak věda něco vyvrátí, tak nastupuje: symbolika a podobenství. Jak pohodlné.“ jsi do diskuze přinesl něco, o čem nebyla řeč, v reakci na mě, abys napsal, co jsi napsat chtěl, a podsunul to přímo mně, nebo věřícím.

Jdi si s touhle trapnou manipulací někam, já na to nemám náladu ani čas. :mavam:

• Citovat
  • Upravit
5072
29.12.24 16:16

@Trosečnice Ježíška " Bible není učebnicí dějepisu" Podle mne je. Co to je dějepis? To je učení o tom co se v minulosti stalo a toho je Bible plná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.12.24 16:17
@Trosečnice Ježíška píše: Více

Takže vy veriaci si uvedomujete, že veríte nezmyslom? Lebo SZ aj NZ je pokiaľ viem z väčšiny vyvrátený. A plus evanjeliá - no každý ten človek čo to písal, si ti prispôsobil tak aby to odpovedalo jeho teologickému zámeru, tak isto ako aj ten čo písal Korán si to prispôsobil. :nevim: Ale tak zase samozrejme ono je to aj jedno, kto chce niečomu veriť tak veriť bude, čiže aj keby niekto chce veriť, že 2+2 = 5 tak tomu bude veriť, ale pravda by nemala byť závislá na tom čomu veríme, pravda je objektívna nie subjektívna. Pravda sa nezmení, lebo to ľudia nechcú počuť, a ako sa vyjadril Hawking,,Najväčším nepriateľom poznania, nie je ignorácia, ale ilúzia poznania"

• Citovat
  • Upravit
Trosečnice Ježíška
29.12.24 16:20
@Anonymní píše: Více

Jak to, co píšeš, souvisí s omezeními, o kterých byla řeč?
Přesvědčení nemusí být 100%, může se měnit v čase, viz pochybnosti. Které prostě k víře patří.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.12.24 16:24

Právě naopak. Jediná závislost, která vede ke svobodě, je závislost na Panu Ježíši. On nás vysvobodil z otroctví hříchu, a ze smrti. Mimochodem, konat dobro by měla být samozřejmost pro všechny lidi, bez ohledu na víru, nebo přesvědčení. Ježíš Kristus/křesťanství přineslo svobodu. Galatským 3:27-29 „Vždyť vy všichni, kteří jste v Krista pokřtění, Krista jste oblékli. Už není Žid, ani Řek, již není otrok, ani svobodný, již není muž ani žena, ale vy všichni jste jedno v Kristu Ježíši.“Dokonce vysvobodil i ženy z poníženého postavení. Ohledně oblečení, nebo dokonce materiálu nemáme žádné příkazy. Ale jako křesťanka chodím slušně oblečená. Nemám potřebu na sebe upozorňovat v minisukních a podobně.

• Citovat
  • Upravit
Trosečnice Ježíška
29.12.24 16:24

Víra ale nespočívá v tom, že věřící věří tomu, co je napsáno v Bibli, natožpak aby to bral doslova. Ta tvoje první otázka je taky sugestivní, jde argumentační klam.
Poznání nebo vědecké poznání nevylučuje víru, můžou koexistovat.

Z toho, co píšeš, je zřejmé, že si víru nějak představuješ a máš za to, že takto víra vypadá u ostatních, a to i poté, co máš k dispozici jejich komentáře. Přečti si tu větu, kterou cituješ, a pak to zkus začít používat. Můžeš třeba v této diskuzi. :)

• Citovat
  • Upravit
Trosečnice Ježíška
29.12.24 16:28
@Luboš P píše: Více

Učebnice dějepisu nejsou učením, ale popisem. Ne každá kniha, publikace, která popisuje minulost, je zároveň učebnicí dějepisu. Proto ani Bible není učebnicí dějepisu, ač v ním může být popsáno něco z toho, co se dělo v minulosti.

To tvé „Podle mne je“ je u tebe kámen úrazu. Ty si určíš, co je co je, a pak to cpeš druhým. S tím určitě v životě daleko dojdeš. Nejsi ty jeden z těch místních šášků, co by děsně chtěli ženskou, ale nějak se jim v tomhle ohledu nedaří? :D Nebavíš mě a jestli nejsi troll, tak Bůh s tebou. :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.12.24 16:35
@Trosečnice Ježíška píše: Více

Ono musím uznať, že schopnosť veriacich vyťahovať nič z prázdnej kapsy je fascinujúca. Varite z vody… :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Trosečnice Ježíška
29.12.24 16:35
@Yasmina21 píše: Více

To je zajímavé. Ale myslím, že v Bibli by se našlo taky něco takového. Vždyť Korán je, neuraž se, jen kopií Bible a islám „vylepšené“ křesťanství tím, kdo si ho chtěl předělat k obrazu svému.
Korán jsem četla, mám vydání s předmluvou p. Hrbka (nepamatuju křestní jméno) a určitě se k nemu vrátím.

• Citovat
  • Upravit
Leontodon
29.12.24 16:36

.

Příspěvek upraven 29.12.24 v 16:44

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.12.24 16:37

Tak neviem či kresťanstvo až tak pomohlo ženám :nevim: kedže sú tam považované za menej ako muži, že sú mužom podriadené, to mi aj potvrdila jedna kamarátka kresťanka, že v podstate áno :nevim:

• Citovat
  • Upravit
4950
29.12.24 16:38

A kde bereš jistotu, že ten čo písal Korán si to prispôsobil? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5072
29.12.24 16:39

@Trosečnice Ježíška
To „podle mne je“ je výrazem pokory, vyjadřuji tím, že je to z mého pohledu a tím nevylučuji, že jinému se to může jevit jinak. Jinak dnes jsem se opět přesvědčil, že argumentovat tím, co je psáno v Bibli, je k ničemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.12.24 16:40

No ved to je jasné. Tak máme rozdiely medzi kresťanstvom a islamom v tom čo sa píše o napr. Ježišovi. Ono tie knihy su ľudským konštruktom, ktoré vytvorili primitívi v dobe bronzovej, či jakej. Ono aj evanjelisti ked písali o Ježišovi tak si to prispôsobovali tak aby to odpovedalo ich teologickému zámeru. Proste teologia je nezmysel

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.12.24 16:41

A kde ty berieš istotu, že to tak nebolo? :think:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat