Víra (v Boha)

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Trosečnice Ježíška
29.12.24 17:09
@Yasmina21 píše: Více

To tvrdí muslimové. Ale je nějaký důkaz, samozřejmě z pohledu víry, ne vědy, že Muhammad nekecal? U Bible a křestanství máme důkaz v podobě zmrtvýchvstání Ježíše a jeho skutků (chození po vodě a další skopičiny), ale u islámu? :think:

Když jsi muslimka, tak bys to mohla vědět. Kromě Koránu jsou ještě nějaké další knihy, který by měl každý zájemce o islám přečíst. Které to jsou a jsou k dispozici v češtině?

• Citovat
  • Upravit
Trosečnice Ježíška
29.12.24 17:11
@Anonymní píše: Více

Myslím, že si děláš trošku srandu a trošku jsi až moc radikální, ale něco na tom může být. A docela se mi to líbí! :)

• Citovat
  • Upravit
Trosečnice Ježíška
29.12.24 17:12
@Luboš P píše: Více

To není výrazem pokory, ale důkazem nepochopení. Co je učebnice historie/dějepisu a co není lze určit podle definice toho, co je učebnice a co dějepis, historie. Z toho lze snadno určit, že Bible učebnicí čehokoliv není a že ne každá publikace, ve které se popisuje historie, skutečná či domnělá, je učebnicí historie.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.12.24 17:16

„Nebesa“ je obrazně myšlený jiný duchovní prostor. Ježíš Kristus je v Božím království.
Apoštol Pavel dokonce popisuje v Korintským, že byl vytržen do „sedmého nebe“, a viděl tam věci nevypravitelné. Jsou i jiné duchovní dimenze.

• Citovat
  • Upravit
4951
29.12.24 17:19
@Anonymní píše: Více

Celkově celý Korán, jeho strukturou a stylem - je veršován. V Koránu není jeden jediný verš, který by si odporoval… Nachází se v něm fakta, která v 6/7 století nebyla vůbec možná jakkoliv zjistit, prověřit.
Např.:
Súra 21:30 Což ti, kdož nevěří, nevidí, že nebesa a země byly pevně spojeny a že jsme je od sebe odtrhli a že z vody jsme vše živé učinili? Což neuvěří?

Všichni víme, že organismy jsou tvořeny buňkami a buňky jsou primárně tvořeny vodou. Myslíš, že tohle byli schopni zjistit lidé v 7. století? Natož někde v poušti?

Súra 21:33 On je ten, jenž stvořil noc i den, slunce i měsíc a oba po nebeské své dráze plují.

Myslíš, že v 7 století o tom mohl obyčejný člověk vědět?)) Tato skutečnost byla potvrzená až vědci ve 20 století pomocí různé techniky. Jako,,první" s touto hypotézou přišel myslím Mikuláš Koperník až v 16 století. :think:

Třeba tady je o Koránu a vědeckých zázracích dokument v češtině.
 https://youtu.be/LZPqtN4PMlU?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.12.24 17:25
@Yasmina21 píše: Více

NO to s tou vodou vedeli už v časoch Sokrata, Platona, Aristotela, vtedy viem, že jeden filozof o tom písal, že za tzv. arché (to uplne uplne uplne prvé čosi) je voda, lebo všetko živé potrebuje vodu. Takže ten kto písal tieto nábož. knihy musel čítať alebo vedieť o Platonovi…

Toto su čisto nejednoznačné, verše využívajúce abstrakciu, nejednoznačnosť, podobenstvo. A tu došlo k reinterpretácii. Začalo sa to takto interpretovať až teraz ked už to vieme. A plus ak je Korán taký plný vedeckých zázrakov tak určite mi budeš musieťvedieť napísať, aspoň jede vynález alebo čokoľvek, čo ešte nepoznáme a nemáme ani len myšlienky o tom a je to v Koráne. Menuj nejaký…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.12.24 17:26
@Trosečnice Ježíška píše: Více

Ujišťuji tě, že bych si nikdy nedovolila dělat „srandu“ z tak vážných věcí. A píši tady jenom to, co si může každý lehce ověřit čtením v Bibli, hlavně v Novém Zákoně. A dělám to, co by měl dělat každý znovuzrozený křesťan- kázat Boží Evangelium/dobrá zpráva/ o spasení. Mně se to taky velmi líbí. Dar víry chápu jako obrovskou Boží Milost pro nás. Vnímám to taky vělmi pozitivně, a přála bych to všem. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.12.24 17:29
  • Citovat
  • Upravit
Trosečnice Ježíška
29.12.24 17:31

„Království je v tobě a je mimo tebe.“

Ježíš Kristus.

Tomášovo evangelium. Které v Bibli není.

To dávám jako názornou ukázku toho, že když něco v Bibli není, že to věřící nemohou brát vážně, ať jde třeba o učebnici biologie, a naopak. Brát vše, co je v Bibli, doslova, jako fakt. Bible (z řec. τὰ βιβλíα ta biblia – knihy, svitky) je soubor starověkých textů, které křesťanství a zčásti i judaismus považují za posvátné a inspirované Bohem.
Bible není důkazem boží existence a víra ani na důkazech nestojí.

Kdo tohle nechápe, vylučuje se z jakékoliv debaty o víře. Je mi líto. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.12.24 17:32

@Yasmina21 Jako první přišel s konceptem arché Tháles z Milétu (asi 624 – 548/547 př. n. l.). Ten za pralátku všech věcí a vesmíru považoval vodu, která byla věčně v pohybu a živá. Tvrdil, že zřeďováním či vypařováním vody vznikl vzduch a oheň, naopak zhušťováním vody vznikly pevné látky

No títo ľudia to boli skôr ako Mohamed a písali to s tou vodou. Takže ten kto to písal, čítal diela týchto filozofov.

• Citovat
  • Upravit
5072
29.12.24 17:33

@Trosečnice Ježíška Co je tedy učebnice? Já jsem našel tuto definici: " učebnice druh knižní publikace uzpůsobené k didaktické komunikaci svým obsahem…" dále co je didaktika: „teorie vyučování a vzdělávání“. Takže slouží Bible svým obsahem ke vzdělávání
(samozřejmě, ne celá)?

Příspěvek upraven 29.12.24 v 17:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.12.24 17:34

Ale aký má zmysel veriť niečomu na čo nie je dôkaz? :nevim:

• Citovat
  • Upravit
puzzles
29.12.24 17:34

Není nic směšnějšího než člověk věřící v Boha. :P

• Citovat
  • Upravit
4951
29.12.24 17:36

Nevěřím na zmrtvýchvstání Ježíše, ale samozřejmě ho beru jako proroka.
Jistě, že i prorok Muhammad měl různé schopnosti. O Koránu a vědě jsem psala níže.

Ano, Kromě Koránu je to Sunna - slova a skutky proroka Muhammada.
Odkazy na islámské knihy a e-knihy v češtině/slovenštině (i zdarma) najdeš např. tady. Je jich tam dost. :)
 https://dakanur.sk/…hy-a-e-knihy

Nebo potom něco je i na www.islamweb.cz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Trosečnice Ježíška
29.12.24 17:45

Já našla jinou definici, jasnou a srozumitelnou:
Učebnice je školní učební pomůcka (většinou kniha) pro žáky a studenty, určená k výuce.

Bible neslouží k výuce, ani v rámci teologie, tam slouží jako studijní materiál.

Jinak jsem si našla další definice, napříklat tuto:
Učebnice představuje prostředek vyučování a učení v knižní formě, ve které jsou určitá odborná témata a okruhy daného předmětu metodicky
uspořádány a didakticky ztvárněny tak, že umožňuje učení…“

Ze které vyplývá, že Bible učebnicí není a nemůže být.

Možná příště nehledej definice, na které bys mohl naroubovat za každou cenu to, co tam narouboat chceš. A hlavně chápej věci v kontextu.

Nebavíš mě, Luboši. :kytka:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat