Víra (v Boha)

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
29.12.24 15:41

Mám len otázku. Nemáte pocit, že vám to obmedzuje život? Stále máte pocit, že vaše činy sú zlé, stále musíte dodržiavať,,(ne)zmyselné" pravidlá? (to, že z akého materiálu má byť oblačenie, čo jesť čo nejsť…) :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Trosečnice Ježíška
29.12.24 15:41
@Yasmina21 píše: Více

Člověk se nemá chovat nějak proto, že věří v soudný den. Ten soudný den je podle mě právě to podobenství. My nemáme věřit nebo se nějak chovat proto, abychom přišli do ráje, byli odměněni po smrti, ale abychom našli ráj v sobě tady na Zemi!

Vedle těch Biblí mám i Korán. Další Bible, různé překlady, už jsou na cestě. Myslím to se studiem Písma vážně.

• Citovat
  • Upravit
Trosečnice Ježíška
29.12.24 15:44
@Anonymní píše: Více

Je to naopak. Jak píšu v komentáři pár minut před tvým. Věřící, skutečně věřící, se v činech neomezuje. Nemusí. Dělá to, co je správné proto, že to tak chce. Ne proto, že musí, že mu to něco přikazuje. Život je pak těžší ne kvůli omezením, skutkům, ale že život sám klade překážky, vytváří otázky, vede k pochybnostem.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.12.24 15:49
@Trosečnice Ježíška píše: Více

Tak ak je niekto silno veriaci, tak asi ano, je presvedčený o (svojej) pravde/správnosti. Ale zase, mne osobne ak veriaci človek robí dobré činy, čo je pekné, nepríde mi, že je to uplne úprimné. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
4945
29.12.24 15:49

Na to si člověk zvykne, že už mu to ani nepřijde nějak omezující. Normální je chovat se slušně, pak člověk nemusí řešit to, že se chová zle. :nevim: Ano, každý děláme někdy chyby a pak nad tím rozmýšlíme, ale to nepovažuji za něco omezující život. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.12.24 15:52

Kdyby ses ptala jestli nás neobtěžuji mše a modleni, ale opravdu se ptáš, jestli nás obtěžuje chovat se hezky a slušně? :D
Ale ja teda doufám, ze když zalžu, citim se stejně blbě, jako nevěřící. Proste to neni správně. A je vlastně jedno, jak tomu morálnímu kodexu říkáme.
O materiálu oblečení neznám nic.
Jo a co se jídla týče, neobtěžuje mě to víc než přesvědčeného vegana.

• Citovat
  • Upravit
4945
29.12.24 15:53

S tím naprosto souhlasím. Člověk se má chovat dobře ve všech aspektech života. Ovšem je třeba brát v potaz to, že tento život jednou pomine, ale ten budoucí bude věčný. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.12.24 15:55

Na to aby človek slušný a morálny predsa nepotrebuje náboženstvo, ak niekto nevie rozlíšiť dobré veci od zlých tak mu chýba empatia a nie náboženstvo. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
5072
29.12.24 16:00

@Trosečnice Ježíška Takže když věda (např. archeologie) něco z Bible potvrdí, tak se plácáme po ramenou. Když naopak věda něco vyvrátí, tak nastupuje: symbolika a podobenství. Jak pohodlné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Trosečnice Ježíška
29.12.24 16:02
@Yasmina21 píše: Více

Nevím, jestli bude nějaký život věčný. A ani to není něco, čemu bych věřila nebo nevěřila. Je mi to vlastně jedno. :) Podle mě nemá být víra prostředek, díky níž se někam dostanu, ale ani cíl, který ze mě udělá ze mě lepšího člověka. Je to odpověď, vysvětlení. My se máme snažit najít smysl toho, proč tu víru máme a proč jsme objevili, že ji máme. Zatím to neumím správně uchopit, popsat, ale jednou se mi to podaří. Podle toho, že tu víru vnímám jinak, než jak říkají poučky, tak bych mohla být Spasitelkou. Někde po Zemi další Spasitel nebo Spasitelka, a nemusí to být boží dítě, tím byl Jeříš, určitě chodí nebo bude chodit. Může to být každý z nás. Mohu to být i já. Přemýšlím o tom, zda bych chtěla, nebo nechtěla, být Spasitelkou. Myslím, že to vyřeším až tehdy, co svou víru více pochopím.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.12.24 16:03
@Luboš P píše: Více

Ja by som chcela vedieť, že kde presne dáme tu hranicu, že toto je metafora/podobenstvo a toto je doslova :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Trosečnice Ježíška
29.12.24 16:03
@Luboš P píše: Více

Nic takového jsem nepsala. Jestli jsi typ diskutéra, co reaguje na to, co nebylo psáno, tak se mnou vůbec nemluv, ať s tebou neztrácím čas. Dík. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
5072
29.12.24 16:08

@Trosečnice Ježíška „Nic takového jsem nepsala.“ A já jsem někde napsal, že jsi něco takového napsala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Trosečnice Ježíška
29.12.24 16:09

Není potřeba žádnou hranici dělat. Bible není učebnicí dějepisu, fyziky, ničeho. Bible je Písmo svaté. Ke každému promlouvá jinak. Kdo chce vodit za ručičku, vědět, čemu má věřit, co má brát doslovně, tak by měl přemýšlet nad tím, proč Písmo čte. Jestli proto, aby věřil tomu či onomu z Písma, nebo proto, aby pochopil víru, která není věc rozhodnutí, ta prostě je a buď si to člověk uvědomí, nebo ne. Víra je prostá, lidi v ní hledají zbytečně složitosti. Písmo je složité, ale ono má být složité. Kdyby bylo jednoduché, doslovné, tak je to manuál. Víra nepotřebuje manuál. Pak by víra nebyla vírou, že.

• Citovat
  • Upravit
4945
29.12.24 16:14

Zajímavý pohled na víru. Pravděpodobně zatím jen takovou nespecifickou, ve tvých myšlenkách. Kéž ti Bůh ukáže správnou cestu a v Písmech najdeš vysvětlení, která hledáš.
Věčný život po smrti je v podstatě konečný cíl, kterého všichni dosáhneme. Zda uspějeme nebo ne je ale jen a pouze na nás, naší víře a našich skutcích. O tom je celý náš život zde na zemi. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat