Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
@martas22 podivam se po nem.ja jsem taky zacatecnik, ale kdyz se mi podari nahradit vsechno, krome toho kafe rano a nemit vecer hlad, budu prozatim uplne spokojena ![]()
i kdyz ted ctu, ze se vyrabi (krome jinych postupu) i povarenim.tak to uz asi nebude to prave, vsechno ve vitarianstvi ma byt v syrovem stavu
@ksafnika no to jsem pravě netušila, ani jsem rano nevěděla, že něco takoveho existuje, diskuzi jsem pročetla a asi to neni pro mě jelikož nemam odštavnovač, ale představa jist jen syrove potraviny je lakavaaaaaaaa ![]()
@martas22 taky nemam odstavnovac, dokonce ani mixer, pro ktery si pujdu zitra, ale myslim ze to vadit nemusi. treba to ovoce ja mam daleko radsi tak jak je, prijde mi lito z toho jen tahat stavu. Hodne cennejch latek a vitaminu byva tesne pod slupkou nebo v ni, takze to jim cely.
Tak som trochu presla raw recepty, ze by som davala rodinke, ale to same makadamove oriesky, mandlova drvina, agave, kokos, banan - ja zastavam jest regionalne potraviny, a toto aby som po vsetkych certoch zhanala. Priznam sa, som sklamana ![]()
@Bábi Zlopočasná to je pravda, plno tech veci vubec neznam, ta jmena slysim nebo ctu poprve.ja zacinam jednoduse, krome avokada je vsechno co si dneska delam, kdyz uz ne regionalni, tak aspon ne z tropu
@Bábi Zlopočasná Hlavně ty raw recepty bývají dost divoké kombinace pro trávení např., to chce jen výjimečně, třeba místo narozeninového dortu. Normálně by se mělo jíst jednoduše. Saláty, cuketové špagety a tak… Z cizokrajných věcí ujíždím na avokádu, teď jsem po každodenním jedení na chvíli vynechala a hned mám nějaké horší vlasy.
Ale nejsem 100%, to jen na čas v létě a mně tak fungovat nejde, prakticky naprosté vyloučení ze společnosti. I s veganstvím se moc nedá, jen to vegetariánství se dá. ![]()
@ksafnika Mně se zdá lepší mixér než odšťavňovač, přesně jak píšeš. Ale tou šťávou do sebe asi dostaneš objemově víc, nebo v čem je výhoda. ![]()
@Litta ja jsem doma na matersky, stejne skoro nikam s tema malejma drakama nechodim (myslim spolecensky akce s jidlem ),na hristi a piskovisti me to omezovat nebude
tak to mi nevadi, vylouceni ze spolecnosti, i casu na to mam dost…
ale presne, na ruznejch strankach to jsou kombinace vseho moznyho, z cehoz teda pulku surovin neznam a vubec nemam paru, kde bych to shanela, a rozpocet taky nemame nafukovaci
taky jsem krome jinyho cetla o tom, ze ty „mono“ jidla jsou taky lepsi, ne toho michat moc dohromady.no, bude to chtit pristup se zdravym rozumem, zadnej fanatismus ![]()
@ksafnika Taky aby to tak nějak pokrylo to, co je potřeba. Např. bez těch oříšků by to asi byla celkem potíž, přitom je na ně hodněnlidí alergických.
Fnatismus je blbý i v tom, že pokud by to nevyhovovalo, asi si to jen tak nepřiznáš a budeš se snažit svést to na detox nebo něco, to už mi přijde nebezpečné. Já si už celkem našla rovnováhu, kdy je mi dobře, dost se mi zlepšilo hlavně trávení. Každý zvládne asi něco trochu jiného.
Tak napriklad moj manzel nemoze mandle…
Ale inak, mliet makadamove orisky do nejakej pasty zarobenej na vode mi pride zverstvo. Pri ich cene a chuti. Rozdychala by som hadam len mixnut ich s cukrom na chalvu ![]()
Ale nejak som nepobrala… co vastne jete cely den? Na ranajky rajce s uhorkou, na obed banan s jablkom a pred spanim nejaku zmes listi?
A ako sa vitarian zasobuje na zimu? Naklada stravu do soli a octu? A „nezabije“ to tu stravu? Alebo sa vsetko len susi? (susenu sunku mozem, ale susene hovadzie by mi dlho neslo
)
@Bábi Zlopočasná S tímhle jídelníčkem bys brzo s raw skončila.
K snídani třeba smoothie a kopec ovoce, k obědu něco většího, zeleninového, klíčky a tak, k večeři velký salát. A klidně něco přikusovat průběžně. Já bych jela i podle hladu, téhle stravy se hlavně zezačátku musí jíst dost, člověk je zvyklý být nasycený, ne jen polosytý, jako se doporučuje. Ale i kdybych byla 100%, tak bych se asi tropickým ovocím nedokázala vyhýbat, třeba mango, to je pro mě taková slast, přestože jsem víc na zeleninu než na ovoce. ![]()
Ale ja netvrdim vyhybat sa tropickemu ovociu. Napriklad dospelemu cloveku staci 5 bananov na den, aby pokryl potrebny prijem energie. Ale to gro by malo byt z domacich surovin. Cloveku zijucemu v urcitom podnebi vyhovuje to, co v danom podnebi rastie - preco je napriklad stredomorska strava o tolko lahsia nez nasa? Pretoze tam nie je zima, a aby telo dokazalo fungovat v -20 potrebuje ovela viac energie, ako ked ma fungovat v +5.
Mimochodom, zjest nalacno smoothie a ovocie, moj zaudok nepride k sebe ani o tyzden. Pod ovocie (kyseliny) potrebujem nejaky zaklad co by tie kyseliny rozozierali.
Tak je u konce muj prvni den, a krome toho ranniho kafe s mlikem a ted vecer hrnkem teplyho caje, vsechno jidlo raw.ani jsem se neprezirala, ono rozkousat ty syrovy listy spenatu nebylo jen tak.ale ! vecer me najednou rozbolela hlava, v usich (to jsem uz lecila antibiotikama, asi pred mesicem
) naval hrozny unavy…dala jsem si horkou vanu a uz lezim v posteli a premyslim, jestli tohle uz muze byt zacatek detoxikace tela - takhle rychle? ![]()
Jen sem napisu jeden poznatek: juicer vs mixer. Mixer je lepsi na ovoce kuli vysokemu obsahu cukru, juicer je nejlepsi pro listovou zeleninu. Zajistite si tak nejefektivnejsi prijem proteinu a vitaminu ![]()