Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Místo Vivien bych dala Viviana, znala jsem paní s tímto jménem s naprosto českým příjmením a nijak zvláštně to nepůsobilo.
@Pavlineek Tak se změnou příjmení si přítel moc nepolepšil, ale jeho motivaci rozumím.
Pokud bude malá Kuřítková, Vivien bych se opravdu vyhnula. Z těch dalších se mi líbí a líp by pasovala Elenka nebo Viktorka.
Pokud by nakonec nosila tvé příjmení, s Vivien se to snese bez problémů.
Tak hodně zdaru ![]()
Jejda, mně hned v mysli naskočil „Kuřízek“ z reklamy na Tesco a z místní diskuse o Ulici
Nechci urazit tvého přítele, chápu, proč si příjmení změnil, ale fakt bych zvažovala, jestli dcerce nedat své příjmení, Vivien je moc hezké jméno, pro mě neobvyklé a k tvému příjmení mi pasuje jak ta příslovečná zadnice na hrnec
Ale chápu, že je to citlivá záležitost a přítel by nemusel být nadšený, kdybys to navrhla, v tom případě bych se ale Vivien vzdala, protože ta kombinace je… nic moc no ![]()
@mamoch píše:
Místo Vivien bych dala Viviana, znala jsem paní s tímto jménem s naprosto českým příjmením a nijak zvláštně to nepůsobilo.
Právě, tady je důležité vyhnout se té „mužné“ koncovce, jakmile bude křestní končit na samohlásku, tak už je to o moc lepší. Viviana Kuřítková bych tedy taky nedala, ale Viktorie nebo něco podobného už by šla.
Prosím za Vaši nenarozenou dceru, dejte ji příjmení po sobě. A Vivien je opravdu krásné jméno. Pokud je to teprve Váš přítel, tak se vemte a ať si dá přítel příjmení po Vás. Sitta je fajn i pro něj. Kuřítková je opravdu takové zvláštní. ![]()
@darkgreen píše:
Prosím za Vaši nenarozenou dceru, dejte ji příjmení po sobě. A Vivien je opravdu krásné jméno. Pokud je to teprve Váš přítel, tak se vemte a ať si dá přítel příjmení po Vás. Sitta je fajn i pro něj. Kuřítková je opravdu takové zvláštní.
Delas si srandu? Cetla jsi proc se tak jmenuje? Kvuli jmenu pro dite, kterych jsou mraky? A ona si pak vezme Pometla a bude vystarano. Daleko rozumnejsi je dat nejake u nas beznejsi a pouzitelnejsi jmeno, nez jmeno slapky z Pretty woman.
Já bych příjmení v případě holky zas tak moc neřešila. Stejně se téměř určitě vdá a změní ho. Jiné je to v případě kluka, který si ho ponese celý život, anebo v situaci, ve které jsem já, kdy zvažuji změnu křestního jména, protože ho nesnáším. Se změnou příjmení už nepočítám, proto samozřejmě posuzuji kombinaci jména a příjmení.
Kdybych vybírala jméno pro dítě, vyhnu se nějakým hodně exotickým a netradičním jménům, protože mi připadá lepší kombinace klasičtějšího jména s cize znějícím příjmením než opak. Rozhodně mi zní lépe např. Aneta Zieglerová, Adéla Bürgerová než třeba Charlotte Skočdopolová, Jennifer Horáčková apod. Já osobně bych Vivien nedala, ale jen proto, že se mi líbí jiná jména. Rozhodně mi ale nepřipadá jako nějak velký úlet. Pokud se Vám líbí, dejte ho ![]()
K te svatbe a zmene jmena - upozornuju, ze se dnes zeny vdavaji kolem 30 a nektere nikdy, bude tedy tohle jmeno nosit, cele detstvi, dospivani a mladsi cast dospelosti… dost dulezita a i tezka obdobi, tak bych ten vyber k prijmeni zas tak nebagatelizovala.
@Seren píše:
Já bych příjmení v případě holky zas tak moc neřešila. Stejně se téměř určitě vdá a změní ho. Jiné je to v případě kluka, který si ho ponese celý život, anebo v situaci, ve které jsem já, kdy zvažuji změnu křestního jména, protože ho nesnáším. Se změnou příjmení už nepočítám, proto samozřejmě posuzuji kombinaci jména a příjmení.
Kdybych vybírala jméno pro dítě, vyhnu se nějakým hodně exotickým a netradičním jménům, protože mi připadá lepší kombinace klasičtějšího jména s cize znějícím příjmením než opak. Rozhodně mi zní lépe např. Aneta Zieglerová, Adéla Bürgerová než třeba Charlotte Skočdopolová, Jennifer Horáčková apod. Já osobně bych Vivien nedala, ale jen proto, že se mi líbí jiná jména. Rozhodně mi ale nepřipadá jako nějak velký úlet. Pokud se Vám líbí, dejte ho
no v dnešní době kdy převážná část párů se nebere a svatbu neuznává toto není argument klidně může být Kuřítková nafurt ![]()
@mroe @jdukolem Obě máte pravdu. Ale Vivien Kuřítková mi nijak zvlášť uši netahá. Jsou mnohem horší kombinace ![]()
@Seren píše:
@mroe @jdukolem Obě máte pravdu. Ale Vivien Kuřítková mi nijak zvlášť uši netahá. Jsou mnohem horší kombinace
to je velmi subjektivní, tobě to uši netahá, mě hrozně.. osobně ych se tak jmenovala jen nerada ![]()
@jdukolem Tak já bych se nechtěla jmenovat Vivien bez ohledu na příjmení. Ale pokud je to vysněné jméno zakladatelky pro její holčičku, tak proč ho nedat…
Já se omlouvám, ale musím - dejte jí to příjemní bez ová a bude to Vivien Kuřítko ![]()
Nedala bych… Nelíbí se mi ani Vivien a s příjmením už vůbec! To radši třeba Viktorie Kuřítková nebo něco takového ![]()
@Pavlineek píše:
Ahojte maminky,chci se zeptat na názor jména s příjmením. Strašně se mi zalíbilo jméno Vivien, ale můj přítel si nechal změnit jméno před 3 lety z Morys na Kuřítka kvůli nevlastního otce, tak se chci zeptat, zda by dítě nemělo posměchy ve škole kvůli jménu Vivien Kuřítková.
Samozřejmě mě štve, že by bylo nádherné mít Vivien Morys, ale to je už nemožné.
Mamča mě upozorňuje, že by mohla trpět ve škole, ale nějak mi přijde zbytečný myslet na příjmení, když se mi líbí jméno.
A když ne Vivien, tak vás alespoň prosím o radu, jaké jméno k takovému příjmení - nemám ráda typická česká. Například Lily, Liliana, Ellen, Zoe, Alex, Miriam a podobná se mi líbí.
Děkuji za názory.
Příspěvek upraven 05.08.16 v 18:33
Ahoj,
naprosto chápu tvou zálibu v těchto jménech, taky se mi moc líbí spousta netradičních jmen. Ale nesouhlasím s tím, že když se ti jméno líbí, je jedno, jaké k tomu bude příjmnení. Jedno to opravdu není - jméno v celém tvaru v životě člověk použije mnohokrát a tahle kombinace je opravdu nevhodná.
Miriam je o moc lepší, také z těch delších jmen mě napadá Gabriela Kuřítková, to se mi líbí moc. Hodí se mi i například Julie, Sylvie. Napadlo mě ještě staročeské Adina, nebo jméno Anita. Šlo by i Ester, Izabela. Krásná jména jsou Lada, Zora a Soňa, navíc jsou i krátká, což by bylo k delšímu příjmení lepší. Podle mého vkusu bych k tomu dala něco sice typického, ale už pomalu ubývajícího - Jana, Lenka, Radka,… ale jestli se ti taková jména vysloveně nelíbí, tak zkus kompromis. ![]()