Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@mroe píše:
Jo, je. Ale i doktor je clovek a nemusi si nechat libit vsechno. Dokonce uz muze pacienta i odmitnout. A nebo si to zaridit jinak, jak je videt.
Zakladatelka diskutuje slušně i tady i v soukromé zprávě a ty tady vyfabuluješ, že byla na doktora sprostá? ![]()
Nechceš mi tvrdit, že antipatie jsou pro odmítnutí zákonný důvod? ![]()
@Fiducia píše:
Zakladatelka diskutuje slušně i tady i v soukromé zprávě a ty tady vyfabuluješ, že byla na doktora sprostá?
Nechceš mi tvrdit, že antipatie jsou pro odmítnutí zákonný důvod?
Antipatie? Ne, to zas fabulujes ty.
@Fiducia píše:
V čem?
Nikde jsem nenapsala, ze byla na doktora sprosta a ze k odmitnuti pacienta staci antipatie.
@Anonymní píše:
Nechce mi je dát zařízení, které nás na odběry poslalo. Respektive oni mají vlastní odběrovou laboratoř.
Byli jsme u alergologa, ten požadoval krevní testy. Na krev jsme šli v tom zařízení. Do týdne měly být výsledky. Po týdnu jsem tam volala a že prý mi výsledky dát nemůžou, že musím na konzultaci s lékařem. Objednala jsem se tedy na další týden a teď je pro změnu problém se s doktorem spojit. Takže jsem bez spojení s lékařem a výsledky testů mi dát nemůžou protože na recepci nesedí zdravotnický personál. Podotýkám, že veškeré dokumenty včetně lékařských zpráv posílají zaheslované e-mailem. Tak nerozumím proč výsledky testů nemůžu dostat také.
Naše sestry či jiný personál též nemůže výsledky pacientům zasílat nez souhlasu lékaře. A na té konzultaci si byla? Nebo jsi měla jen volat a nikdo to nezvedá? Právo na výsledky máš, vyzvedla bych si osobně.
@mroe píše:
Nikde jsem nenapsala, ze byla na doktora sprosta a ze k odmitnuti pacienta staci antipatie.
Pravda, nenapsala ![]()
Zdravím, nechtěla jsem zakládat novou diskuzi a mám vlastně podobný problém.
Před rokem a půl jsme absolvovali se synem genetické a metabolické vyšetření v nemocnici v Praze. Nějaké výsledky nám řekli pri kontrolní hospitalizaci a že další budou průběžně chodit ( některé ze trvají až půl roku). S malým chodíme pravidelne k neurologovi a ten by rád viděl kompletní výsledky, dětská také a my jako rodiče také. Nicméně dovolat se tam na oddělení téměř nedá, většinou probíhala komunikace emailem. Už tři měsíce se snažím dovolat, píšu emaily o zaslání kompletních výsledků a prostě odezva žádná ![]()
Totéž zkusila naše dětská doktorka a nedovolala se a na email ji taky neodpověděli. Jedině kde mi odpověď přišla bylo ze sekretariátu, že tito si musím vyřídit s ošetřujícím lékařem. Jasně, chápu, ale když se nedá zkontaktovat a zpět se nikdo neozývá? Už jsem ze zoufalství volala i na kartotéku a tam mi nějaká paní poradila, ať si sespisu oficiální žádost o zaslání výsledků a že pak zhruba do měsíce bych je mohla mít
..ale, říkám si, však to celou dobu píšu ne? A kam mám směřovat tu oficiální žádost? Lékařce, na sekretariát, primáři? Nebo dá se k těm výsledkům dostat i jinak? Jsem z toho už úplně jelen ![]()
@KáťaKašpi píše: Více
Tak snad mají IČO, název organizace a datovou schránku, ne? Kdo ty testy platil a komu jsi platila?
Výzvu pošleš tomu, s kým máš smlouvu a kdo má právní subjektivitu. Jestli to tam bude vyřizovat ředitel, primář, lékař, sekretářka, nebo uklízečka, to už nech na nich. Má to vyřizovat ten, kdo je k tomu oprávněn a jehož jednání zavazuje toho, s kým máš smlouvu - ale to je jejich starost.
@eumedon byli jsme tam odeslaní z jiné nemocnice, vezli nás tam sanitkou, neplatila jsem nikde nic, takže asi pojišťovna ![]()
Takže zkusím poslat žádost na sekretariát a ať si to tam nějak vykomunikuji. Nicméně o to se snažím už tři měsíce celkem intenzivně a kde nic, tu nic. ![]()
Tak si zkus zjistit na pojišťovně, který poskytovatel zdravotních služeb ti tu službu poskytl.
A případně si zrovna stěžuj, že odmítá poskytnout výsledky testu tobě, případně tvé praktické lékařce, pokud tedy odmítá.
Jo, a když jste tam byli odeslaní z jiné nemocnice, tak ten, kdo vás tam posílal, neví, ke komu vás posílá? A ty nevíš, proč vás tam poslal? Třeba si vyžádal od nějakého specializovaného pracoviště vyšetření a výsledky má ta nemocnice, která vás tam poslala.
Zaprvé musíš zjistit, kdo je povinná osoba. Možná to bude to zdravotnické zařízení, které vás tam poslalo, a po něm musíte žádat ty výsledky. Ono je dobré, když člověk ví, co se s ním děje a nenechá se sebou jednat jako s nějakou věcí.
A tu povinnou osobu pak - nejlépe přes datovou schránku - vyzvat ke splnění povinnosti podle § 65 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách.
Podle tohoto paragrafu má pacient (případně jeho zákonný zástupce nebo zmocněná osoba) v přítomnosti zaměstnance pověřeného poskytovatelem právo: Nahlížet do zdravotní dokumentace vedené o něm. Pořizovat si z ní výpisy nebo kopie. Dalším důležitým ustanovením je § 66 téhož zákona, který určuje, že pokud si kopii nepořídíte sami (např. vyfocením na telefon při nahlížení), ale texty vám tiskne a připravuje zdravotnické zařízení, musí vám je pořídit a předat do 30 dnů od obdržení vaší žádosti.
@eumedon bylo to ve všeobecné fakultní nemocnici v Praze, pracoviště na Karlově náměstí. Nejprve jsem psala email naší ošetřující lékařce, nekolikrat, dovolat se tam je téměř bez šance a když už, tak tam paní doktorka není, nebo nemůže k telefonu a nechají ji vzkaz, ale výsledky mi prostě nikdo jiný údajně poslat nemůže než ona.
No napíšu ještě jednou a zmíním tam tebou výše napsaný zákon a snad už se něco pohne. Děkuji za radu ![]()
No tak se k ní objednat do ambulance jako pacient? Evidentně tě v péči má a váš problém jste ještě neuzavřeli, protože neproběhla konzultace výsledků s návrhy dalšího postupu.
@sysi to neproběhlo, ale když už jsem mluvila s vrchní sestrou, jiným lékařem, tak by mi asi řekli že je potřeba přijet a prokonzultovat to
![]()
Já takto řeším jednou za dva roky neurologii, volám tam a píšu cca ty 3-4 m., než se mi podaří sehnat doktora a domluvit vyšetření, které on pravidelně chce. Úplně nesnáším ty sestry. Pan doktor dnes nemůže, zavolejte zítra. Zítra mi řekne, že pan doktor má 14 dní dovolenou.
Zkus se teda objednat do té ambulance. Oni to můžou chtít řešit vždy s pacientem ty výsledky nejdřív. Prostě je nevydají. A tu datovku bych taky zkusila. Vydrž. Vytížená pracoviště to tak mají. ![]()
@Okta no jasně, to zkusit můžu, ale máme to 180 km daleko a postižené dítě a cestování je pro něj horor, stejně tak změna zajetého režimu dne a tisíc dalších věcí s tím spojenych. Proto jsem chtěla výsledky poslat poštou, případně emailem. A hlavně je chce vidět neurolog a klinicky psycholog. Vím že je to velmi vytížené pracoviště, ale zase par minut na poslání emailu si myslím není tolik ![]()