Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ted uz nic nezmuzes, muze byt treba plactivejsi, spis bych se snazila byt v klidu a nehadat se az bude na svete. Kazda tehule urcite neni v psychicke pohode a kazde druhe dite taky neni psychicky nemocne.
My jsme prochazeli krizi mezi 4-7 mesicem. Stavelo se a vypadalo to na rozvod. Denne hadky, nervy, stres. Zvladli jsme to nakonec perfektne, ale dcera byla po narozeni k zesileni plactiva. Rvala porad, nepomahalo kojeni, chovani… Nevim, jestli to bylo tim, mozna ne, ale manzelovi jsem vzdycky z legrace rikala, ze to ma z toho stresu v brise. Ve trech letech je to pohodar, usmevava holcicka.
Mam stejnou zkusenost. V tehotenstvi velkej stres v partnerstvi a holcicka od narozeni strasne plactiva. Prvnich nekolik mesicu na me dokonce spala, i v noci. Ja jsem byla v polosedu. Jak jsem ji presunula treba jen vedle sebe, rev. Dneska je to sikovna, bezva, citliva skolacka, ale porad v sobe ma temnou strunu. Taky si rikam, jestli je to proste jen nahoda.
Ale neboj, nikdo z nas ani nasich deti nevyrustal jen v bavlnce. Bude to dobry.
@Anonymní píše:
Ahoj holky,bohužel jsem během těhotenství zažívala spoustu nepříjemných situací a hádek s mužem. Bylo to hrozné období, snažila jsem se nebrat si to kvůli mimču, ale často se mi to nepovedlo a často jsem brečela, nedokázala jsem to zastavit. Strašně mě to mrzí.
Bojím se, aby to nemělo následky na miminko, brzy se narodí. Dle všech vyšetření je v pořádku, ale bojím se o jeho psychiku. Zažila jste některá z vás něco podobného? Mělo to vliv na miminko?
Moc děkuju.
Z okolí vím o případu, kdy byla žena v těhotenství týraná (jak psychicky tak fyzicky), dítě se narodilo naprosto zdravé a žádné psychické následky nemělo. Nejak víc oproti normálu neolakalo. Vem si, že i za války a v koncetracich se děti rodily a byly úplně v pořádku.
Něco z toho bych mohlo aplikovat na mého syna (7), ale nehraju na nějaké co by, kdyby. Jsme tady a teď. ![]()
Já měla cele těhotenství s dcerou šílené. Hádky s partnerem na denním pořádku. Brek, zoufalstv, věcně jsem brecela sama pod peřinou ale vždy jsem ji do bříška říkala, ze ji maminka moc miluje. Narodila se mi ta nejusmevavejsi a nejveselejsi holcicka. Má úžasnou pozitivni povahu. Takže za mě mužů říct, ze to naštěstí žádný vliv nemělo…alespoň ne takový, který by byl teď nějak viditelný. Jestli jsem ji vytvořila nějaké vnitřní trauma které se ji projeví v dospělosti nedokážu posoudit a pevné věřím a doufám, ze ne. Teď jsou ji dva roky
Taky jsem měla hodně stresové období v těhotenství a narodilo se mi pohodové a klidné miminko. Asi v tomhle žádné pravidlo neexistuje. Držím palce ![]()
Kamarádka v těhotenství zjistila nevěru muže, měla strašný stres, opakovaně jí sliboval že s tím skončí a pak přišla na to že neskončil, muselo to být peklo. Miminko bylo naprosto klidné, velmi spavé a pohodář… určitě bych si být tebou zbytečně něco nevyčítala, na druhou stranu snaž se co nejvíc relaxovat a být v pohodě, nejen kvůli miminku, ale hlavně kvůli sobě ![]()
Myslim ze v takhle velkem stadiu tehotenstvi uz to miminko nejak nezaznamena
Hlavne se nehadejte az bude miminko u vas.. Ja prisla o sve v 10 tydnu.. kdyz jsem se to po tydnu dozvedela, tak mi zpetne doslo.. ze jsme se v “den” umreni mimca strasne pohadali.. s brekem, nervama a vsim
. ted si vycitam.. zda to na to nemohlo mit vliv a zda jsme to nezpusobili
Doktorka rika ze ne.. ze uz v dobe oplodneni se “rozhodne” zda to mimco zvladne nebo ne.. ale stejne to ve me hloda a vim, ze az se mi (snad) podari priste zase otehotnet.. tak vim, ze to bude to nejpokojnejsi tehotenstvi na svete
Nebooj, holky nahore pisi ze to vliv nemelo a ze maji usmevava mimca..
Ikdyby bylo plactive.. bud rada ze je zdrave a ze ho mas ![]()
At Ti vse dobre dopadne
Ahoj holky,
bohužel jsem během těhotenství zažívala spoustu nepříjemných situací a hádek s mužem. Bylo to hrozné období, snažila jsem se nebrat si to kvůli mimču, ale často se mi to nepovedlo a často jsem brečela, nedokázala jsem to zastavit. Strašně mě to mrzí.
Bojím se, aby to nemělo následky na miminko, brzy se narodí. Dle všech vyšetření je v pořádku, ale bojím se o jeho psychiku. Zažila jste některá z vás něco podobného? Mělo to vliv na miminko?
Moc děkuju.