Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A mně zrovna přijde, že jak dřív byli preferovanější kluci, tak teď jsou upřednostňovány holky. V mém okolí chtějí všichni holčičku.
Známe
máme holky a těchto řečí jsme si vyposlechli nespočet. A dokonce taky to, jak mít holky je brnkačka, netřeba vychovávat, mají vše vrozené. To mít kluka, to je náročné! Kluci jsou aktivnější, hůř spí, víc trpí na prdiky, jdou citlivější, potřebují víc pozornosti, víc marodí, víc jí… no prostě zápřah pro maminku. To my neznáme
. jedním uchem tam, druhým ven… ale chápu, že to zamrzí.
Někdo to tak fakt má
. Manželova rodina prostě lépe „přijímá“ kluky. Když se mi narodila dcera, tak jako všichni se tvářili, že dobrý, ale tchán si neopustil pár poznámek o křivochcalkách, švagr švagrové tenkrát řekl: "Ale je ti jasné, že my budeme mít kluka. " A i na manželovi jsem viděla, že za kluka by byl rád. Dceru teda miluje, ale myslím že se mu dost ulevilo, že druhý byl syn
. Co vím, tak kolem mě všichni chlapi jsou raději za syny, ale zdůvodňují to bezpečností. Že o kluka by se tolik nebáli
. Nevím, podle mě je v chlapech zakódována nutnost pokračování rodu, proto ta posedlost po synech.
…zakladatelko, to jsou jen hloupé kydy a vůbec se tím nezabývej. Já jsem tedy muž, mám krásnou dceru, jsem z ní nadšený. Ona mi nechala vhlédnout i do toho dívčího světa, který by mě bez ní asi zůstal navždy skryt. Jinak moje mamka celý život toužila mít holčičku a měla „jen“ dva kluky, no…hned by s tebou měnila, kdyby mohla. Ale jak píšeš, je to přece jedno, hlavně, když jsou zdravé. Kdybychom měli všichni kluky, to by na světě za chvilku bylo dost smutno, si myslím. Nemluvě o tom, co by jednou všichni ti kluci píchali, kdyby nebylo holek? Užívej si své holčičky a klidně nech hloupé řeči plynout…
Zakladatelko mám pocit, že takovéto “přátele” bych neměla moc chuť nadále vídat.
ZAKLADATELKO ona to řekla, protože teď je skutečně časté, že se páru rodí jen jedno pohlaví dětí. Jako takovou řečnickou vložku, která nic neznamená.
Je docela dobře možné, že jsi to slyšela, jinak, než jak to ona myslela, je to teorie čtyř uší - googli. že tvůj mozek tomu dodal předpokládaný smysl.
K dotazu - moc ráda bych si to zkusila, ale nebylo mi dáno. Holčičku jsem chtěla.
Z okolí toto myšlení, že je syn víc než dcera, neznám.
Občas má někdo nějaké takové ty řeči o párečku, ale myslím, že většina jen tak plácá, ani to podle mě nějak vážně nemyslí. Já si z toho nic nedělám.
Já teď čekám čtvrtou holku
a každý se jen zasměje.
Chápu, že ti to nebylo příjemné, taky by mi to takto přišlo nevhodné, ale zvládla jsi to ve vší slušnosti a hoď to za hlavu.
U nás si každý myslí, že máme 5.dite jen proto, že to je holka. Twl
jo, my jsme si totiž vyvestili, že tam holka bude. Asi. Kašli na to.. já nemám potřebu vysvětlovat, jak to je.. ![]()
@sianka no prave, přijde, ze to je spíše taková “konverzační vata”, když už řec skoro stojí, nahodi se tema děti - kdy je budete mít, kdy budete mít druhé, zda budete mít parecek, jestli bude do třetice všeho dobrého a tak dále a tak dále ![]()
No v mem okoli zase kazdej prahne po holce ( maji dva kluky)
hodne lidi chce co nema a ten kdo to neunese tak kolem sebe trousi blbe poznamky.
Stryc chtel strasne holku, nastesti se jim povedla na poctvrte ![]()
@Bafonek píše:
Zakladatelko mám pocit, že takovéto “přátele” bych neměla moc chuť nadále vídat.
Měla by je vyměnit.
Když jdu po ulici se dvěma holkama, občas si nějaké starší důchodkyně neodpustí poznámku, že je škoda, že nemáme kluka, že páreček je nejlepší a zda ještě chceme třetí dítě, aby měl manžel konečně kluka
I moje babička kdysi hodně preferovala mého bráchu (sama měla dvě dcery), asi byli kluci dříve ”něco víc”.
Dnes to vnímám naopak, neznám skoro nikoho, kdo by si přál kluka, jakoby dnes byla společnost nastavená zase tak, že holka je něco víc. Kamarádka má dceru a když čekala druhé dítě, byla dost zklamaná, že čeká kluka. Teď je samozřejmě z kluka celá poprděná
zakladatelko neřeš to, hlavní je, že máš dítě, zdravé dítě, a vše ostatní jsou jen nedůležité blbosti.
Já si myslím, že by ses předně měla hodit do klidu. Hormony jsou svi_ňa ![]()
Přeci Tě nerozhází párek pitomců, co žvaní takové nesmysly.
My čekali na dítě 10+ let. Náš velice dobrý kamarád to věděl, a přesto si nad naším novorozencem (holčičkou) neodpustil, že by to teď chtělo toho kluka, že to je mnohem lepší. Tak jsme si doma zaťukali na hlavu a i po letech se tomu zasmějeme.
Jojo to mi připomíná tchyni.. Mám dvě dcery a ještě v šestinedělí mi řekla že je to škoda že se nepovedl kluk ale že je to moje vina protože já se v posteli málo snažím (ona má dva syny, dračice
l no a ještě je smůla že se od nás už vnuka kvůli mému věku nedočká ( 29 let) ![]()
Jasně jsou lidi co to řeší. Já jsem si osobně přála holčičku, ale prvorozeného syna jsem stejně milovala a po porodu mi bylo jedno zda je to holka nebo kluk. Jsou mezi nimi rozdíly, ale nejsou takové jak kdekdo prohlašuje, že kluk pomůže tátovi v dílně a holka se bude motat v kuchyni. To je vše o výchově. U nás se oba motají v kuchyni, pomáhají vařit jak mě, tak manželovi, pomůžou uklidit. Pak jdeme zase všichni pracovat na zahradu a nebo něco montovat. Výhoda je, že u nás děláme oba všechno a tak to dětem nepřijde divné.
Když někdo takto ryl do mého taťky, který má dvě holky, tak vždy prohlásil, já mám sice holku, ale jde se mnou do dílny, opravuje se mnou auto, chodí se mnou střílet, co s tebou dělají ti tvoji kluci? Poté často pánové sklapli, protože ti jejich slavní synové na ně dlabali a záviděli mě.