Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Mango_Lassi Klobouk dolů, beru. Prostě ale to, co jsem psala, je krutá pravda.
@Mango_Lassi píše:
Já už měsíčně přispívám dětem z Afriky.
Bože, neříkej, že ses taky chytla? A ještě ses nedozvěděla, kam ty prachy jdou? Ale v Praze je to už řadu let módní, že?
@Gába27 píše:
Blbost!Materiálům moc nerozumíš, co?
Hele nevím. V Lidlu jsem fakt delší dobu už nebyla, nevím, co tam mají teď. Když jsem naposled viděla nějaký leták, byla tam samá syntetika. Teď si mi na tu kvalitu hrozně stěžovala tchyně, že to je popelnice světa. Tak uznávám, že přehled nemám
V tom Lidlu pravdu nemáš, objevují se tam i výborné věci, jenom nejsou všechny stejné. Občas tam bývají značkové záležitosti. nevím jak v oblečení, ale třeba ty sportovní potřeby a tak.
@inkakřivák píše:
V tom Lidlu pravdu nemáš, objevují se tam i výborné věci, jenom nejsou všechny stejné. Občas tam bývají značkové záležitosti. nevím jak v oblečení, ale třeba ty sportovní potřeby a tak.
Je to možné, ale snažím se kupovat spíš fair trade věci, v rámci možností pochopitelně.
@Mango_Lassi píše:
Hele nevím. V Lidlu jsem fakt delší dobu už nebyla, nevím, co tam mají teď. Když jsem naposled viděla nějaký leták, byla tam samá syntetika. Teď si mi na tu kvalitu hrozně stěžovala tchyně, že to je popelnice světa. Tak uznávám, že přehled nemám
Tak hlavně, že to odsuzuješ.
Já tam kupuju trika chlapovi do práce a nic jiného než bavlnu by na sebe nevzal. Je hrozný cimprlich. Děckám tam kupuju věci do školky, do tělocviku a má to výdrž. Mají samozřejmě i oblečení odjinud, podstatně dražší, ale ta životnost běžných věcí z Lidlu je fakt delší. Dřív jsem byla rovněž zarputilý odpůrce věcí odtamtud, ale musela jsem přiznat svůj omyl. Obzvláště poté, kdy jsem si kdesi přečetla článek, jak se to valí všechno z jedněch a těch samých továren v Asii.
@Mango_Lassi A myslíš si, že to fakt k něčemu je? Když se zlikvidují fabriky zaměstnávající děti, co ty děcka, budou se prodávat?
@Gába27 já odsuzuju hlavně to, jak se na Lidl nadává, že maže kříže apod a přitom tzv. „vlastenci“ neváhají tam utrácet penízky. To mi přijde schizofrenní
@inkakřivák píše:
@Mango_Lassi A myslíš si, že to fakt k něčemu je? Když se zlikvidují fabriky zaměstnávající děti, co ty děcka, budou se prodávat?
Tak pokud budou rodiči pracovat v normálních podmínkách a dostávat za svou práci adekvátní mzdu, děti nebudou nucené pracovat.
Vám fakt někomu připadá dětská práce v pořádku? ![]()
To nikde netvrdím. Ale jak píšeš - pokud budou rodiče pracovat. jenže ty pořád vycházíš z jednoho předpokladu a to z toho, že ti výrobci propustí děti a zaměstnají jejich rodiče. A tomu já nevěřím. To by udělali jenomn cv případě, kdy by po nich šla jejich vláda a dětskou práci trestala, tvrdě. A to asi nebude. Takže oni ty dfěti budou zaměstnávat dál, a pokud dojde ke snížení odbytu - jakože si myslím, že ani ne - tak by se stalo jediné - propustili by je všechny a fabriku zrušili. Případně přestěhovali jinam, přejmenovali a zaměstnali jiná děcka. Anebo by dělali jenom na část týdne za mín peněz. Asi tak to vidím já. jediná šance je dle mého práci dětí trestat a když už tedy program fair trade, tak ho spojit s nějakými podporami, aby ta děcka mohlůa do škol. Líbí se mi třeba ten program pro Afriku, jak kupují lidé ty kozy. je to zdroj obživy.
@Mango_Lassi píše:
Tak pokud budou rodiči pracovat v normálních podmínkách a dostávat za svou práci adekvátní mzdu, děti nebudou nucené pracovat.
Vám fakt někomu připadá dětská práce v pořádku?
Ne, rozhodně mi to v pořádku nepřijde. Hodně evropských firem se holedbá, jak jsou CSR a přitom výrobu přesunuly do zemí, kde se ta dětská práce využívá (zneužívá). Ale myslíš si, že to vyřešíš Fair tradem? Fakt ne. Naopak těm lidem ten život zkomplikuješ. Nevím, jak toto vyřešit. Je to prostě i důsledek toho, že se zničil oděvní průmysl u nás v Evropě.
@inkakřivák píše:
A obecně můj názor je takový, že je potřeba víc pomáhat ve zdrojových zemích. Ono i to Bangladéšské dítě jednou vyroste a snadno si spočítá, jak moc pod cenou prodávalo svou práci. Rozhodne se tedy vydat se na cestu do Evropy a žádné zdi mu nebudou překážkou. Ono totiž je jasné, že se jednou budou chtít podílet na výsledcích své těžké práce.
Je to prostě důsledek globalizace. Takže za mě je potřeba to řešit více na místě
A je nutné to mít na paměti a nedělat, že se nás to netýká
@Gába27 píše:
Ne, rozhodně mi to v pořádku nepřijde. Hodně evropských firem se holedbá, jak jsou CSR a přitom výrobu přesunuly do zemí, kde se ta dětská práce využívá (zneužívá). Ale myslíš si, že to vyřešíš Fair tradem? Fakt ne. Naopak těm lidem ten život zkomplikuješ. Nevím, jak toto vyřešit. Je to prostě i důsledek toho, že se zničil oděvní průmysl u nás v Evropě.
Je to důsledek toho, že je to tam levný. Tady nikdo za dolar denně pracovat nebude.
Už I IT přesouvají business na Filipíny protože Česko je pro ně drahé. A Filipinci jsou ochotní pracovat i 16 hodin denně a nikdo je nebuzeruje s nějakým zákoníkem práce
@Mango_Lassi píše:
Je to důsledek toho, že je to tam levný. Tady nikdo za dolar denně pracovat nebude.
Už I IT přesouvají business na Filipíny protože Česko je pro ně drahé. A Filipinci jsou ochotní pracovat i 16 hodin denně a nikdo je nebuzeruje s nějakým zákoníkem práce
A právě z toho důvodu bude za chvíli EU překonaná a rozpadne se. Asijské státy jsou mnohem inovativnější, flexibilnější, operativnější, než zkostnatělé evropské státy, se všemi těmi možnými zákazy, příkazy, nařízeními, okurkami vlevo, vpravo. Co ovšem pak my tady budeme dělat, to fakt netuším. Neříkám, že všechno s EU je špatně. Musela by ale projít obrovskou sebereflexí a velkými změnami, aby se zachránila.
@Gába27 píše:
A právě z toho důvodu bude za chvíli EU překonaná a rozpadne se. * Asijské státy jsou mnohem inovativnější, flexibilnější, operativnější, než zkostnatělé evropské státy, se všemi těmi možnými zákazy, příkazy, nařízeními, okurkami vlevo, vpravo.** Co ovšem pak my tady budeme dělat, to fakt netuším. Neříkám, že všechno s EU je špatně. Musela by ale projít obrovskou sebereflexí a velkými změnami, aby se zachránila.
Takže ty bys chtěla omezit zákoník práce, čili ať si podnikatelé dělají, co chtějí, zaměstnávají třeba děti a platí jim 10 centů na hodinu? Žádná nařízení a úpravy, žádná garantovaná dovolená?