Vrácení daní

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Roura007
14.2.13 19:12

Daně 2011

Mám to napsané na řádku 25. Daňové zvýhodnění nárok celkem 3868
z toho sleva na dani 2955
daňový bonus 913
Tak je to přesně napsané v tom formuláři, který mám od účetní. Jmenuje se VÝPOČET DANĚ A DAŇOVÉHO ZVÝHODNĚNÍ U DANĚ Z PŘÍJMU FYZICKÝCH OSOB ze závislé činnosti a z funkčních požitků za zdaňovací období 2011.
Díky :) :)

• Citovat
  • Upravit
8506
14.2.13 20:05

Tak jsem to zkusila přepočítat. Máš odečtených pouze 6000 na pojištění. Platíš si životní pojištění nebo penzijní připojištění? Protože pokud penzijko, pak a na potvrzení bylo 12000, pak je to správně. Pokud se jednalo o životní pojištění a potvrzení bylo na 12000, pak to mzdovka odečetla chybně.
V tom tiskopisu výpočtu daně máš na ř. 6 nebo 7. uvedeno 6000,–? Pokud si platíš životko, pak měla odečíst celých 12000,– a měla by opravit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
15.2.13 12:54

Ahojte. Jsem tu nová a potřebovala bych poradit: Vůbec se v daních neorientuju a tak předem děkuji za odpověď na mé, asi dost základní otázky:
1. Když jsem od ledna do srpna 2012 pracovala a pak hned nastoupila na mateřskou s prvním dítětem, mám nárok na vrácení daně za ten půlrok v zaměstnání? A jak ho mám uplatnit?
2. Slevu na daň za dítě může uplatnit pouze jeden rodič, když pracují oba?
3. Splácím překlenovací úvěr a přítel zase hypotéku, můžeme si odečíst daň z úroků? Jak to funguje?
A hlavně-nejdu už s křížkem po funuse? Díky moc za každou odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
15.2.13 13:01

No jestli máš nárok na vrácení, to nevím. Protože nevím, jakou máš mzdu a kolik bylo v roce 2012 sraženo na zálohách. Uplatnit potenciální nárok lze požádáním zaměstnavatele o roční zúčtování a to do 15.2. Pokud to tedy dnes nestihneš, pak si od něj vyžádej potvrzení o příjmu a podej si daň. přiznání.
2. ano slevu může uplatnit pouze jeden z rodičů.
3. Úroky z úvěrů lze uplatnit v rámci ročního zúčtování, ale je tam spousta podmínek, které záleží také na tom, na co jste si úvěr brali (stavba, koupě bytu, rekonstrukce atd.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Roura007
17.2.13 16:04

DANĚ

HANULE1212 bylo to životní pojištění a bylo tam napsané 12000,–Kč. Tak asi odečetla těch 12.000,–Kč. Vrácené daně vypočetla 1850,–Kč, ale zdá se mi to nějaké divné. Díky. :)

• Citovat
  • Upravit
8506
17.2.13 20:25

No právě že když jsem to přepočítala, tak to vypadá, že od základu daně odečetla jen těch 6000,– Pak to vychází tak, jak je to v tom Výpočtu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
1.3.13 16:13

Hanulo děkuji za odpověď. Mám na Tebe ještě jeden dotaz: Mohu si odečíst úroky z hypotečního úvěru, který byl ale použit na nemovitost s číslem evidenčním? Je to chata, kde celoročně bydlíme, kterou přestavujem a máme tu trvalé bydliště. Děkuji Ti za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
2.3.13 09:15

Pokud byl úvěr na rekonstrukci, vlastníte a bydlíte, pak nevidím důvod, proč by nešlo uplatnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2882
16.3.13 12:24

Ahoj můžu se ještě na něco zeptat?
Chodím na brigády a smlouvu mám jako dohodu o provedených prací, jsem na mateřský a normálně za mě byli odváděny daně. Nyní jsem se od kolegyně, která je taky na mateřský dozvěděla, že když je to jediný příjem tak se daně neodvádí. Účetní mi řekla, že se stala chybička, že jsem měla vyplnit nějaký růžový papír o kterém jsem nevěděla a ona mě neinformovala. Nevíš jestli a kdo by mi měl peníze vrátit?? Moc ti děkuji :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
16.3.13 14:44

Tak nejdřív by to chtělo ujasnit si pár věcí, jen abych to pochopila správně. Takže si na mateřské, takže máš zaměstnavatele u kterého čerpáš mateřskou dovolenou. Kromě toho máš druhého zaměstnavatele u kterého máš sepsánu dohodu o provedení práce. U toho prvního jsi prohlášení k dani (růžový papír) na začátku roku 2012 podepisovala? Pokud ano, tak u druhého ani podepsat prohlášení nejde. Nelze podepsat u dvou zaměstnavatelů současně. Pak je zdaněno správně, žádná chybička se nevloudila a teď záleží na tom, jak vysoká byla mzda.
Pokud do 5000 pak byla sražena srážková daň a tu už Ti nikdo nevrátí, pokud nad 5000, pak si vyžádáš potvrzení o příjmu a podáš si přiznání a eventuální přeplatek vrátí FÚ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2882
16.3.13 14:50

Ne promin napsala jsem to špatně jsem na rodičáku a jiného zaměstnavatele nemám tyto brigády dělám jen o víkendech oni mi přiznali že mi to neměli strhávat omluili se že se stala chyba ale tot vše. Ted mi jde o to jestli jsou povinni mi to vracet a nebo jestli to mám zkusit přes finančák?? nebo mi to vracet nemusejí? děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2882
16.3.13 14:52

Jo a k druhému dotazu vydělávám za víkendy měsíčně do 5000. bylo řečeno, že mi nemají být strhávány daně, protože je to jediný příjem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
16.3.13 15:00

No tak pokud nemáš jiného zaměstnavatele, měla jsi podepsat to prohlášení. Protože prohlášení podepsané nemáš a příjem je do 5000,– pak byla právě sražena srážková daň a ta už se nikde nevyúčtovává a ani ji nedostaneš bohužel zpátky. Jedinou možností bylo prohlášení dodatečně podepsat, ale to šlo jen do 15.2. a mzdovka by to musela opravit. Jedině se s ní nějak zkusit domluvit a udělat to se zpětným datumem do 15.2. Akorát mzdovky to moc nechtějí dělat, protože je to pro ně práce navíc, musí přepočítat všechny mzdy, předělat papíry pro FÚ. Já vím, že se v tomto lidi moc nevyznají, ale ona je to povinnost zaměstnance, ne účetní se o toto zajímat a podepsat, takže nevím, jestli do toho půjde. Povinnost to není. Většina mzdovek zaměstnance obchází a vyptává se, bohužel Tvoje mzdovka asi není z nich. Jen pro jistotu: pro rok 2013 Ti dala prohlášení podepsat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2882
16.3.13 15:02

No právě mi do telefonu řekla, že mi pošle nějaký papír tak to bude asi ono a děkuji za odpovědi :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
16.3.13 15:08

Není zač. Uvidíš co pošle, kdyby bylo něco nejasného, tak se ozvi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák