Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Janča1212 píše:
Poradíte mi někdo??? Celý rok jsem byla rodičáku. Brala 7600Kč.
Manžel byl ale bohužel od ledna do června na pracáku. Od června je zaměstnaný.
Budou nám nějaké daně vracet, nebo ne??
Záleží na tom, kolik si manžel za ten půlrok vydělal… takže můžou a nemusí… pokud měl příjem vyšší než 48 tisíc, tak určitě dostanete zbytek bonusu na dítě…
@Regina Hero píše:
Záleží na tom, kolik si manžel za ten půlrok vydělal… takže můžou a nemusí… pokud měl příjem vyšší než 48 tisíc, tak určitě dostanete zbytek bonusu na dítě…
No, na pracáku bral po dobu 6ti měsíců tuším 6, nebo 8 tisíc…Pak už v zaměstnání bral výplatu pěknou.
@Janča1212 pracák se nepočítá, to je dávka státní sociální podpory, z té se daně neodvádí… takže jen ten příjem ze zaměstnání… a pak záleží na tom, jak velkou měl výplatu a kolik mu srazili daní a jaké měl všechny slevy…
@Janča1212 No to je sice pěkné, že měl výplatu pěknou, ale z toho bohužel nejde nic vypočítat ani poznat. Každopádně nejpozději má být ve výplatě za březen, pokud už ji dostal a žádné peníze tam nebyly, ať se obrátí na mzdovku.
@Hanula1212 píše:
@Janča1212 No to je sice pěkné, že měl výplatu pěknou, ale z toho bohužel nejde nic vypočítat ani poznat. Každopádně nejpozději má být ve výplatě za březen, pokud už ji dostal a žádné peníze tam nebyly, ať se obrátí na mzdovku.
Nojo…díky moc ![]()
Dobrý den, od prosince pracuji a žadné daně mi nevrátili i když jsem byla od zář na úřadu práce a do června jsem studovala, paní účetní mi řekla, že mi neumožnila v prosinci uplatnění slevy na poplatníka…ale nechápu proč..můžu to něějak vyřešit aby mi nějake daně vrátili?? a kam se mam obrátit?? děkuji
@Lenuuuuuuulka píše:
Dobrý den, od prosince pracuji a žadné daně mi nevrátili i když jsem byla od zář na úřadu práce a do června jsem studovala, paní účetní mi řekla, že mi neumožnila v prosinci uplatnění slevy na poplatníka…ale nechápu proč..můžu to něějak vyřešit aby mi nějake daně vrátili?? a kam se mam obrátit?? děkuji
Podej si daňové přiznání. Je sice pozdě, ale třeba s toho něco kápne. Myslím si, že ale úplně málo, protože zálohu na daň jsi platila jen za prosinec.
A požádala sis o vrácení? Pokud ne, tak Ti ani nemohli nic vrátit. Podepsala jsi při nástupu do zaměstnání prohlášení k dani (růžový formulář)? Problém bude v tom, že pokud ne, mzdovka Ti neuplatnila slevu a tím pádem jsi měla povinnost podat do 2.4. daňové přiznání. Zkus se ještě podívat na výplatní pásku za prosinec, do kolonky sražená záloha na daň, jestli tam opravdu je nějaká daň sražená. Případně napiš, kolik byla hrubá mzda za prosinec.
Praveze podepsala, pani na personalnim mi reklA ze jsem mela dostat dost ale za prosinec mi neuplatnila slevu, nevim proc. da se stim neco delat?? a proto mi nic nevratili,
Jediné co mě napadá je, že pokud jsi nastupovala jiný den než 1.12., pak Ti mzdovka neuplatnila slevu z toho důvodu, že nevěděla jestli už sis za prosinec neuplatnila jinde. Budeš muset kontaktovat mzdovku a zeptat se, proč nebylo zúčtování provedeno. Měla by Ti dát potvrzení o příjmu a podáš si přiznání na FÚ. Pokud na Tebe zapomněla, pak by Ti s tím přiznáním měla pomoci, podle mého názoru.
Dá sew dělat tedy něco stím, že mi neuplatnili slevu na poplatníka, když je to jejich povinnost??
@Lenuuuuuuulka píše:
Takže jsi pracovala jen ten jeden měsíc? A jaký byla hrubá mzda? Aby bylo co vracet, je nutné zaplatit na zálohách víc, než je ta zmiňovaná sleva na poplatníka, to znamená, že například za ten měsíc by musela být daň vyšší než 2070 korun, aby bylo v ročním zúčtování co vrátit… takže je důležité, kolik sis za ten měsíc (případně za celý rok) vydělala… a taky jakou máš smlouvu… jestli pracuješ na klasickou pracovní smlouvu nebo máš třeba dohodu o provedení práce… takže napiš víc podrobností, takhle jednoduše se to posoudit nedá…
@lenuuulka píše:
Praveze podepsala, pani na personalnim mi reklA ze jsem mela dostat dost ale za prosinec mi neuplatnila slevu, nevim proc. da se stim neco delat?? a proto mi nic nevratili,
Paní ti řekla, že bys měla dostat dost? Takže to jsi měla nějaký nadprůměrný výdělek? Jinak nevidím důvod, aby ti měli vrátit nějakou vyšší částku…
Nárok na vrácení daně na dítě???
Omlouvám se, že se pletu do diskuze, ale v tomhle směru jsem úplný laik
…dokázal by mi někdo „po lopatě“ říct..zda máme nárok na vrácení daně na dítě či ne??
Naše situace je následující… žijeme s přítelem ve společné domácnosti, ale až nedávno si přítel vyřídil změnu trvalého pobytu z předešlé adresy na nynější (naši společnou), v březnu 2011 se nám narodilo miminko…já sem již před porodem byla asi 7měsíců na PN. teď jsem na RD, nikde jsem po dobu pobírání příspěvku RD nedělala…přítel v práci předával kopii rodného listu dítěte i mé prohlášení, že neuplatnuji slevu na dani…tu uplatnuje kazdy mesic pritel…vydělává cca 16–17–18000 čistého
děkuji za reakce ![]()