Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@janher píše:
Jde ještě letos uplatnil daně když jsem na rodičovské a jsem vdaná. DOstane na mě manžel ještě tu slevu?
Záleží na vašem příjmu. Pokud byl vyšší než 68 000, slevu neuplatníte
No měla jsem mateřskou v lednu a v unori pokažde sedum a pul tisíce
@januse1 píše:
Aha, takže, když jsem na mateřské od 11.7. 2013, dostane nějakou poměrnou část z těch 24 000..?..
Z příjmů r. 2013 Ti nebyla sražena daň (nemocenská, mateřská se nezdaňuje), takže Ti žádná daň ani nemůže být vrácena. Sleva poplatníka sice činí 2070 Kč/měsíc, ale lze ji odečíst max. do výše zaplacené daně.
@januse1 píše:
@Martinaxxx co to je sleva na dítě a kdy ji můžu uplnatnovat?.. malý se narodil v srpnu.. A kde manžel má zažádat o tz peníze?.. nebo to mu automaticky udělá zaměstnavatel?
Manžel může uplatnit srpen-prosinec, t. j. 5 měsíců x 1117 Kč na syna. Podnikatel to má trochu složitější. Ale je docela možné, že manžel - zaměstnanec už tuto slevu pobírá - viz výplatní lístky.
@manca 1 píše:
Rodičák se do toho nepočíta?
rodičák se nebere jako příjem
@Jannys píše:
Chtěla bych s ezeptat když přítel má napsaného maléhu ulevu na daních. cca 1100Kč měsíčně. A příjem zhruba 17-19tis. Kolik zhruba mohou vracet nevíte?
Pokud syna uplatňuje měsíčně, tak mu to vratku nenavýší. Pokud přítel nemá tzv. odčítatelné položky (životní, penzijní, bezplatné darování krve, odborové příspěvky, úroky z úvěru na bydlení), případně nebyl nemocný, tak si myslím, že mu vratka daně nevyjde.
@janher píše:
No měla jsem mateřskou v lednu a v unori pokažde sedum a pul tisíce
Do příjmu se počítá peněžitá pomoc v mateřství (t. j. leden a únor = 15 tisíc), rodičovský příspěvek (zřejmě od března?) se naopak nepočítá, takže pokud nemáš jiné příjmy, pak si manžel může slevu uplatnit.
@elpiska Má ulevu na daních 1100Kč+ odborové příspěvky+ z minulého roka nechopenka cca 3,5 měsíce.
Holky, můžu se zeptat, fakt se do výpočtu daní nepočítá rodičák, i když jsem ho měla 11000,– každý měsíc celý rok? Čekáme teď další mimčo, tak proto zrychlená volba.
Omlouvám se za anonymitu, ale mám své důvodu, děkuji za pochopení ![]()
@Anonymní píše:
Holky, můžu se zeptat, fakt se do výpočtu daní nepočítá rodičák, i když jsem ho měla 11000,– každý měsíc celý rok? Čekáme teď další mimčo, tak proto zrychlená volba.
Omlouvám se za anonymitu, ale mám své důvodu, děkuji za pochopení
opravdu se nepočítá ![]()
@Jannys píše:
@elpiska Má ulevu na daních 1100Kč+ odborové příspěvky+ z minulého roka nechopenka cca 3,5 měsíce.
Sečti jeho superhrubou mzdu za celý rok (výplatní lístky za 1-12), sraženou daň a daňové bonusy za stejné období a dej do kalkulačky.
Je sice loňská, ale mělo by to vyjít podobně.
Do pole §6 příjem od všech zaměstnavatelů dej součet superhrubé, do úhrnu sražených záloh dej sumu sražené daně, do vyplacený bonusů patří suma bonusů z výplatnic. Vyplň částku odborových příspěvků, počet měsíců které uplatňuješ za dítě a tlačítko spočítat.
http://www.mesec.cz/…-kalkulacka/
Tak nevim jestli mate os. zkusenost ale kazdym, co znam dane na manzelku pri md vracely.
@Martinaxxx píše:
Tak nevim jestli mate os. zkusenost ale kazdym, co znam dane na manzelku pri md vracely.
tak buďto měly nízkou mateřskou tzn. že nepřesáhly 68 000 a nebo jim mateřská vyšla například na období přelomu roku, kdy se část počítala do daní za minulý rok a další část mateřské se bude počítat do daní až letos. Tak nějak by to mělo být myslím ![]()