Vrácení daní

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8506
5.1.15 13:52

@Mallorka srážkovou daň jde od roku 2014 taky zúčtovat. Musíš si ale podat daňové přiznání. Od obou zaměstnavatelů si musíš vyžádat potvrzení o příjmu. Autonaticky to většinou zaměstnavatel nevystavuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3250
5.1.15 18:19

Prosím o radu.
Za loňský rok si budu dělat daňové přiznání ale nějak v tom letos tápu. Na co mám vůbec nárok? V ledu jsem měla 25 autonehodu tak jsem nastoupila na neschopenku tudiš jsem v lednu měla odpracováno 24 dnů. Neschopenku jsem skončila 7.12 a od 8.12 jsem nastoupila na mateřskou. S přítelem jsme měli 13.9 svatbu. Manžel pracuje ve firmě. Mám dvě děti z předchozího vztahu. Bonus na dítě jsem dostávala já měsičně ve výplatě před neschopenkou. Jde mi teď o to jestli když si podám daň. přiznání něco dostanu. Jestli když dáme děti od 13.9 do daňích k manželovi tak máme na něco nárok. Jestli si mě může uplatnit od 13.9 do daních jako manželku a od 8.12 jako ženu na mateřské. Moc děkuji za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
5.1.15 20:07

Slevu na manželku by si mohl manžel uplatnit pokud součet hrubé mzdy za leden + nemocenské + mateřské bude nižší než 68000/rok. Což si myslím, že nesplníte. Děti si můžeš uplatnit, pokud částka zdanitelných příjmů za 2014 bude aspoň 51000. Což pokud nemáš nadstandartní příjmy, tak asi zřejmě taky nesplníš. Takže jedině si je může uplatnit manžel a ten až od října 2014, zn. za 3 měsíce.
Ty, pokud si podáš daňové přiznání a v měsíci lednu jsi měla vyplacený bonus na děti a zároveň nižší příjem než těch 51000,– pak budeš muset daňový bonus vrátit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3250
5.1.15 20:45

@Hanula1212 Už to chápu. Strašně moc děkuji za vysvětlení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
261
6.1.15 00:07

Ahojky holky, mám dotaz ohledně vrácení daní za r.2014.
Od srpna 2013 jsem marodila, mezi tím mi skončil pracovní poměr (ještě v r. 2013), marodila jsem až do dubna 2014, kdy jsem nastoupila do nové práce. Tam jsem pracovala 2 měsíce pod personální agenturou, pak jsem otěhotněla a šla na neschopenku a protože jsem byla ve zkušební době, tak mi po 2 týdnech marodění ukončili pracovní poměr.
Zajímalo by mě, jestli mám nárok na vrácení daní? Alespoň za ty dva měsíce práce? Prcek je na cestě a určitě se nám hodí každá stovka :)
Paní, která mě má v agentuře na starosti a posílám jí veškeré dokumenty má ještě týden dovolenou, tak se jí nemůžu zeptat hned :)

Díky za odpovědi :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
6.1.15 06:45

A odvedla jsi něco na daních v těch dvou měsících? Zjistíš např. z výplatní pásky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
6.1.15 12:22

Ahoj holky, můžu mít takz dotaz ohledně daní?
jsem na rizikovém tehu (neschopenka) od 7/2014 až do nějak února 2015, kdy nastupuji na mateřskou. Tak teď…skončil mi pracovní poměr na dobu určitou v 11/2014. Takže daně za rok 2014 mi spočítá ještě poslední zaměstnavatel, jsem domluvená s účetní, že jí to tam půjdu podepsat. Ale mám dotaz, mám podávat nějaké přiznání ty další tři roky, kdy budu ma rodičovské? na mateřské budu cca do 8/2015 a pak rodičák. Nejsem vdaná, mám přítele a neumím v tom chodit.
Moc děkuju Moly

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
6.1.15 13:14

Tak záleží na tom, jestli budeš mít nějaký zdanitelný příjem a jaký. Pokud ne, pouze PPM a pak rodičák, pak není proč podávat přiznání. Pokud by sis ale např. našla nějakou brigádu nebo začala podnikat, pak by byla situace jiná a posuzovalo by se to jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.2.15 11:43

Prosím, mohla bych velice poprosit, co to je to vracení daní? Zkoušela jsem to najít, ale neorientuju se. Byla jsem na rodičáku, pak jsem celý říjen pracovala, pak jsem byla listopad na úřadu práce a už teď už zase celý prosinec pracuji a dále v nové práci pracuji. prý si mám požádat o vrácení daní, ale jakých daní? nebyl by někdo tak hodný a nevysvětlil mi, co to je? Děkuji

• Citovat
  • Upravit
8506
2.2.15 11:47

Měsíčně Ti zaměstnavatel sráží ve výplatě zálohy na daň, po skončení roku se celý rok přepočte znovu a daň za celý rok se porovná se sraženýma zálohama v průběhu roku. A to co ti srazili měsíčně více, Ti vrrátí. Záleží na tom, jaká byla hrubá mzda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
2.2.15 11:48

A ještě doplním, požádat musíš posledního zaměstnavatele v roce nebo si podáš daňové přiznání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4972
2.2.15 12:37

Ahoj chci se zeptat k tématu. Kamarádka měla 3 roky důchodové pojištění, a letos ho zrušila. V práci jí řekli že si přiznání bude muset dělat sama protože musí vrátit to co si odecetla z toho důchodového. O to nejde, já ji to přiznání udělám, ale jen chci vědět, zda když marodila tak se ty dvě částky od sebe odecitaji ( myslím to co musí vrátit na důchodovém, a vyloučené doby co byla nemocná). A nebo, zda musí vrátit určitou částku na nějaký jiný účet a za dobu nemoci ji zase něco vrátí. Já tohle nedělám, takže se v tom moc neorientuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
2.2.15 13:13

Nechápu jaké 2 částky od sebe chceš odečítat. Ona si vyžádá od zaměstnavatele potvrzení o příjmu, příjmy ze zaměstnání uvede do daň. příznání a do ostatních příjmů §10 uvede částku, kterou si na pojištění uplatňovala v minulých letech. A pak se vypočítá daň a buď jí budou vracet nebo doplatí. Jsi si jistá, že jí chceš dělat daňové přiznání, když o tom nic nevíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61097
2.2.15 13:18

Ja mam taky otazku :mrgreen: podobnou jako @Lencaaaa jsem na rodicaku a menila jsem si zivotni pojisteni a stare rusila, mela jsem ho od roku 2011 i se sporenim a v praci na nej uplatovala dane a ty ted pry musim vratit :think: ale vubec nevim jak na to :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
2.2.15 13:19

Stejně jako @Lencaaaa vyžádat si potvrzení o příjmu a podat si přiznání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák