Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@a12 píše:
Ja mam taky otazkupodobnou jako @Lencaaaa jsem na rodicaku a menila jsem si zivotni pojisteni a stare rusila, mela jsem ho od roku 2011 i se sporenim a v praci na nej uplatovala dane a ty ted pry musim vratit
ale vubec nevim jak na to
Pokud jste za všechny roky odečítala ´částku vyšší než 6000,– Kč (součet všech odečítaných částek za ŽP), musíte teď zpět dodanitt vše na FÚ. Nemůžete si letos požádat v práci o roční zúčtování, vznikla vám daňová povinnost. Zjistíte si všechny částky, které jste od roku 2011 uplatnila a zahrnete je do daňového přiznání za rok 2014
@Hanula1212 já jsem to jen možna špatně formulovala. Jen jsem nevěděla, jestli na to vrácení zpět z toho důchodového nemají nějakej extra ucet. Teď už nejspíš vím jak na to. Stačilo mne jen trochu popostrcit. Už chápu děkuju…
@a12 píše:
@banitram dekuji, a kdyby ta castka byla nizsi nez 6000?
Tak to dopočítávat a vracet nemusíte. Ale bere se součet všech uplatněných nezdanitelných částek na ŽP, ne použe ta výsledná daňová sleva.
@banitram to není úplně pravda. Hranice 6000,– je hranice pro podání přiznání. Tzn. pokud je součet částek ze zrušeného pojištění nižší než 6000, pak nemusí podávat přiznání. Pokud ho ale (z jakéhokoli důvodu) podá, pak musí uvést i částky nižší než 6000,–. Takže pokud by jí mzdovka neudělala zúčtování s tím, že zrušila pojištění, ta ať si podá přiznání, pak do toho přiznání musí uvést i částku uplatněného pojištění nižší než 6000,–. A nebo nepodávat vůbec, ale zase si neuplatnit případné další odpočty.
Ja jsem na rodicaku takze se me to asi netyka od zamestnavatele.. ale ta casta urcite byla vyssi nez 6000..
@a12 proč to nenapíšeš hned? Pokud jsi byla v roce 2014 na rodičáku a neměla jsi žádné další příjmy, pak se Tě týká hranice 15000. Takže pokud byla částka uplatněná na pojištění nižší než 15000 nejsi povinna přiznání podat. Pokud byla vyšší, uvedeš do ostatních příjmů, uplatníš slevu na poplatníka a platit nebudeš nic.
@Hanula1212 ja to psala hned v prvnim prispevku
na MD jsem nastoupila 12.3.2014
@Hanula1212 píše:
@banitram to není úplně pravda. Hranice 6000,– je hranice pro podání přiznání. Tzn. pokud je součet částek ze zrušeného pojištění nižší než 6000, pak nemusí podávat přiznání. Pokud ho ale (z jakéhokoli důvodu) podá, pak musí uvést i částky nižší než 6000,–. Takže pokud by jí mzdovka neudělala zúčtování s tím, že zrušila pojištění, ta ať si podá přiznání, pak do toho přiznání musí uvést i částku uplatněného pojištění nižší než 6000,–. A nebo nepodávat vůbec, ale zase si neuplatnit případné další odpočty.
Nejsem si jistá - já myslím, že zánikem uplatňované pojistky mi vznikla daňová povinnost, takže si daňové přiznání musím podat a dodanit, nemůžu si vybrat, jestli to udělám nebo nechám plavat. Tu neoprávněně vyplácenou úlevu by po mě FÚ mohl chtít i za pár let, až to kontrola zjistí… Pamatuji loni jednoho našeho zaměstnance, který na FÚ dodanit nešel a pak zjišťoval uplatněné částky po roce od zrušení pojistky - dostal vyzvání z FÚ…Pravdu máte u té hranice 15000 Kč zdanitelného příjmu v daném roce, ale pokud tazatelka nastoupila na mateřskou 12.3.2014 a zmiňuje se o předchozí práci, tak i při minimální mzdě nejspíš tu hranici překročila…
Zánikem pojistky nevzniká daňová povinnost, ta vznikne až po přiznání zdanitelných příjmů, uplatnění slev a zvýhodnění. V první řadě zkoumám, zda jsem nebo nejsem povinna podat DP, až poté příjmy, které tam dám. Aby se předešlo výzvě od FÚ, je v tomto případě jistější podat čestné prohlášení, že mi nevznikla povinnost podat DP. Pokud @a12 měla do mateřské příjem ze zaměstnání, pak samozřejmě platí hranice 6000, to je bez debat.
Holky od noveho roku jsem byla na neschopence, to je predpokladam totez jako kdybych chodila do prace? takze pro me plati podani danoveho priznani prestoze jsem ted na rodicaku? takze neco platit budu, ze?
@a12 píše:
Holky od noveho roku jsem byla na neschopence, to je predpokladam totez jako kdybych chodila do prace? takze pro me plati podani danoveho priznani prestoze jsem ted na rodicaku? takze neco platit budu, ze?
Nemocenka není zdanitelný příjem, takže platí co psala Hanula1212. Jen si ještě zkrontrolujte, jestli vám po skončení mateřské dovolené nebyla vyplacena řádná dovolená a kolik to bylo v hrubém…
Tak to je parada holky, moc vam dekuju
dovolenou jsem mela pred nastupem na MD ![]()