Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Jj, účetní mi taky tvrdila, že mě to na netu samo povede. Stejně jsem se zasekla. Naštěstí mám ochotnou kámošku
Me by spíš zajímalo, když mám uplatnenou slevu u zamestnavatele na poplatníka vs. nemám uplatnenou slevu u zamestnavatele? Můžu ji uplatnit, když si dělám daně sama?
nemyslím, ze by byly pomateny moje dotazy.. ![]()
Já těm tvým dotazům prostě nerozumím
Pokud si zpracováváš daňové přiznání, pak tam základní slevu na poplatníka dát musíš, i v případě, že jsi ji v průběhu roku neuplatňovala.
@Hanula1212 píše:
Já těm tvým dotazům prostě nerozumímPokud si zpracováváš daňové přiznání, pak tam základní slevu na poplatníka dát musíš, i v případě, že jsi ji v průběhu roku neuplatňovala.
Aha, super
… A pokud jsem ji nevyužila celou, ale pouze za 5 měsíců? Zbytek jsem byla na ÚP, tak zbytek té základní slevy propadá nebo mi z ní něco vyplatí? ![]()
@angelsface píše:
Aha, super… A pokud jsem ji nevyužila celou, ale pouze za 5 měsíců? Zbytek jsem byla na ÚP, tak zbytek té základní slevy propadá nebo mi z ní něco vyplatí?
no těžko říct bez konkrétních čísel… jestli jsi zaplatila dost daní, tak ti vrátí až do výše slevy, jestli ne, tak není z čeho a „propadá“… jestli se to tak dá říct…
@Regina Hero píše:
no těžko říct bez konkrétních čísel… jestli jsi zaplatila dost daní, tak ti vrátí až do výše slevy, jestli ne, tak není z čeho a „propadá“… jestli se to tak dá říct…
Úhrn všech přijmu mám 53097, pojistný 18052 a základ daně je 71149. Je to za 5 měsíců a z toho jeden měsíc jsem byla půlku v neschopence. ![]()
Nic víc tam napsanýho nemám…
![]()
@angelsface ještě bys tam měla mít vyčíslenou daň a skutečně sraženou daň… nemám to prohlášení před sebou, takže nevím přesně, jaký je to řádek a jak se to tam přímo jmenuje… ale jestli ti v některém měsíci srazili daň i po odečtení slevy, tak ti ji teď vrátí… jestli ne, tak ti nic vracet nebudou… nebo uplatňuješ i slevu na děti?
@Regina Hero píše:
@angelsface ještě bys tam měla mít vyčíslenou daň a skutečně sraženou daň… nemám to prohlášení před sebou, takže nevím přesně, jaký je to řádek a jak se to tam přímo jmenuje… ale jestli ti v některém měsíci srazili daň i po odečtení slevy, tak ti ji teď vrátí… jestli ne, tak ti nic vracet nebudou… nebo uplatňuješ i slevu na děti?
Skutečně sraženou daň mám 945
… Jenom mě překvapuje, že spousta lidí mi psalo i řeklo, že když byli na ÚP, že dostali vyplaceno daleko víc než za celej rok, co pracovali. Že právě nevyužili celou tu slevu na poplatníka, tak jim to vrátili. ![]()
@angelsface píše:
Skutečně sraženou daň mám 945… Jenom mě překvapuje, že spousta lidí mi psalo i řeklo, že když byli na ÚP, že dostali vyplaceno daleko víc než za celej rok, co pracovali. Že právě nevyužili celou tu slevu na poplatníka, tak jim to vrátili.
tak pokud bylo z čeho vracet, tak jim to vrátit mohli… tobě vrátí těch 945 korun… víc jsi na daních neodvedla, tak víc nevrátí… kdybys měla větší výplatu, srazili by ti větší daň, tak by ti vrátili víc…
@Regina Hero píše:
Každý poplatník daně má možnost uplatnit si slevu na dani (na poplatníka) v plné výši, tj. ročně 24 840 Kč. To, že jste byla část roku vedena na ÚP a neměla tak žádné zdanitelné příjmy a přitom využijete slevy na poplatníka i v těchto měsících, ovlivní částku, kterou Vám vrátí na daních, kladně a bude pravděpodobně vyšší. ![]()
@angelsface píše:
Každý poplatník daně má možnost uplatnit si slevu na dani (na poplatníka) v plné výši, tj. ročně 24 840 Kč. To, že jste byla část roku vedena na ÚP a neměla tak žádné zdanitelné příjmy a přitom využijete slevy na poplatníka i v těchto měsících, ovlivní částku, kterou Vám vrátí na daních, kladně a bude pravděpodobně vyšší.
ano, je to pravda, akorát musíš pochopit, že je to sleva na dani… to znamená, že se odečítá ze sražené daně… když je sražená daň menší, odečte se jen to, co je do nuly, nedá se to počítat do mínusu… daň, kterou ti nesrazili, ti ani nemůžou vracet… jasně, že máš nárok za rok na celou částku slevy z daně…
Tu poslední větu nechápu, co má být kladně a pravděpodobně vyšší… nevím, kdo ti to napsal, ale ten konec je blbost, nemůžou vrátit daň, kterou jsi neodvedla…
Dobry den.Mam otazku od lonska cervna jsem delala na smlouvu na HPP ale zkracene na 82h, prijem cisty 6200,jsem na materske s dcerou dva rocky a mam jeste syna 7 let, v praci jsem ukoncila HPP ted v dubnu, delala mi ucetni v praci dane a tvrdi mi, ze mi nic nevrati, ze nemam narok. Prijde mi to divne, jelikoz odvadi za me stat dane na materske a v praci taky, ze to bylo pul na pul a k tomu dve deti, jsem sama na malou mam vyzivne 700kc, ale synovi otec umrel pobira syrotci 5000,ale to si myslim ze se do toho nepocita.?Dekuju za info. ![]()
A jeste bmaterskou mam 3800 A 1100 pridavky na deti. Stejne mi to nesedi ze by mi nic nevratili.
@Gigijana A co by Ti jako měli vracet? Děti jsi zřejmě uplatňovala již v rámci jednotlivých mesíců (to udělá cca 2000 Kč čistého na mzdě) a při tom příjmu pak byla zaplacená daň asi minimální.
@Gigijana píše:
Dobry den.Mam otazku od lonska cervna jsem delala na smlouvu na HPP ale zkracene na 82h, prijem cisty 6200,jsem na materske s dcerou dva rocky a mam jeste syna 7 let, v praci jsem ukoncila HPP ted v dubnu, delala mi ucetni v praci dane a tvrdi mi, ze mi nic nevrati, ze nemam narok. Prijde mi to divne, jelikoz odvadi za me stat dane na materske a v praci taky, ze to bylo pul na pul a k tomu dve deti, jsem sama na malou mam vyzivne 700kc, ale synovi otec umrel pobira syrotci 5000,ale to si myslim ze se do toho nepocita.?Dekuju za info.
stát za mateřskou za tebe žádné daně neodváděl… jediné daně, které jsi mohla odvést, jsou ty z výdělku… na daňový bonus bys měla nárok, pokud bys měla za rok víc jak 55 200 Kč hrubého, pokud jsi měla méně, tak máš smůlu… to je jediná dávka, která se vyplácí do mínusu, jinak platí, že když není sražená daň, není z čeho odečíst slevu…