Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Gigijana píše:
A jeste bmaterskou mam 3800 A 1100 pridavky na deti. Stejne mi to nesedi ze by mi nic nevratili.
myslíš spíš rodičák než mateřskou, ne? Jinak rodičák ani mateřská a ani přídavky nejsou zdanitelný příjem, tudíž se z nich daně neodvádí a není co vracet…
@Svistice píše:
@Gigijana A co by Ti jako měli vracet? Děti jsi zřejmě uplatňovala již v rámci jednotlivých mesíců (to udělá cca 2000 Kč čistého na mzdě) a při tom příjmu pak byla zaplacená daň asi minimální.
No prave ze mi za deti ze mzdy nic neztrhavali na deti, jako ja se v tom moc nevyznam, ale priklad na pasce mam hruba mzda 6901kc a jeste zaloha na dan -1395, tak ja nevim.
@Gigijana píše:
No prave ze mi za deti ze mzdy nic neztrhavali na deti, jako ja se v tom moc nevyznam, ale priklad na pasce mam hruba mzda 6901kc a jeste zaloha na dan -1395, tak ja nevim.
kolik máš hrubou mzdu za celý rok? Kolik měsíců jsi pracovala? Podepsala jsi to růžové prohlášení a žádala jsi o zúčtování daní? Uvedla jsi děti do prohlášení a doložila rodné listy?
A kolik jsi z těch 6901 Kč měla čistou mzdu?
Teď se dívám, že v prvním příspěvku uvedená čistá cca 6200, takže pokud správně počítám, tak při hrubé mzdě 6901,– a podepsaném prohlášení, po odečtení slevy na dani a sražení ZP a SP to vychází na těch cca 6200,–. Takže dítě neuplatněno. Žádné daně sraženy nebyly, není co vracet. Co se týká bonusu na děti, z hlediska ročního nárok nevzniká díky nízkým příjmům. Mělo být uplatněno měsíčně, to by nárok byl.
Ahoj holky, prosím o radu. Přítel pracoval půl roku u jednoho zaměstnavatele a pak přecházel k jiným. Všude podepisoval růžový papír na daně. Doteď mu nic nepřišlo, tak kam se máme obrátit s tím jestli mu budou vracet nebo kde to je? Díky
Požádat o provedení ročního zúčtování může posledního zaměstnavatele v roce. Pokud to udělal do 15.2. (podpisem na 4. straně prohlášení) a doložil mu veškeré potřebné dokumenty, měl mu zaměstnavatel vyplatit přeplatek ve výplatě za březen. Pokud mu nic nepřišlo, musí se obrátit na zaměstnavatele. Zřejmě nepožádal, případně nedoložil všechny podklady.
Zdravím, chci se zeptat, když manželovi každý měsíc strhávají skoro 8 tisíc na daních. Vrátí nám je pak? Děti mu strhávají každý měsíc a mě si dát do daní nemůže…děkuji za odpovědi
@Irena Kotolanová píše:
Zdravím, chci se zeptat, když manželovi každý měsíc strhávají skoro 8 tisíc na daních. Vrátí nám je pak? Děti mu strhávají každý měsíc a mě si dát do daní nemůže…děkuji za odpovědi
Na to se nedá odpovědět. Možná mu vrátí všechno, možná dostane i něco navíc na daňovém bonusu a možná nedostane vůbec nic. Záleží na jeho výdělcích, daňových slevách, daňovém zvýhodnění a pod. A nevidím důvod, proč by si vás nemohl odečíst z daní, pokud jste manželé a vy máte příjem pod 68.000 Kč za rok…
@banitram Manžel má příjem kolem 40 000 čistého měsíčně. Strhávají se mu jen děti a to každý měsíc. Jinak nic nedání. A mě nemuze jelikož jsem vydělala více jak 68 000 tis
@Irena Kotolanová píše:
A vrátí za co? Jestli slevu na děti uplatňuje měsíčně, tak co přesně chce v ročním zúčtování prokázat, aby se mu daně vrátily (dary, hypotéka, pojištění, sleva na manželku)?
@Irena Kotolanová píše:
@banitram Manžel má příjem kolem 40 000 čistého měsíčně. Strhávají se mu jen děti a to každý měsíc. Jinak nic nedání. A mě nemuze jelikož jsem vydělala více jak 68 000 tis
Tak ještě záleží, zda měl tento příjem po celý rok, jestli třeba nebyl část roku nemocný nebo nezaměstnaný. Jestli každý měsíc 2016 uplatnil v celé výši slevu na poplatníka a daňové zvýhodnění na děti a nemá jiné daňové odečty (hypotéka, dáry, odbory, pojistky a pod.), tak se mu nevrátí vůbec nic.
@banitram Takže, stačí kdyz dá do daní, pojistku, půjčku a školku. Tak už by neco vrátit měli? Dekuji za odpovědi
@banitram Takže, stačí kdyz dá do daní, pojistku, půjčku a školku. Tak už by neco vrátit měli? Dekuji za odpovědi