Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj holky,
poradíte mi prosím, kam do daňového přiznání zapsat vrácení slevy na dítě? Mám na mysli vrácení vyplacených částek za dvě děti za dva měsíce loňského roku, které jsem dostávala ve výplatě u zaměstnavatele, ale pak jsem přešla na OSVČ, kde nemohu slevu na děti uplatňovat ![]()
Děkuji za rady
@vessy musíte vyplnit do přiznání podle toho, jak máte uvedeno v potvrzení ze zaměstnání. Nejlépe je vyplnit v nějakém interaktivním formuláři na netu, pak se Vám součtové řádky spočítají sami a vy počítá vám, kolik máte vrátit resp. zaplatit.
Podle zaměstnavatele to je daň. zvýhodnění par.35c, ja akorát nevím zda to tam mám uvést za ty dva měsíce v mínusu aby mi to potom vyšlo jako doplatit (vratit) anebo se to píše někde jinde ![]()
Daň. zvýhodnění je buď formou slevy na dani nebo daň. bonusu. Pokud jste ho měla vyplacené formou daň. bonusu a v potvrzení o zdanitelných příjmech je uvedeno v ř. 13, pak se uvede do přiznání do ř. 76.
Ve výplatní pásce je uvedeno jako sleva na dani, jsem z toho, jaksi domotana ![]()
Tak o to v tom případě byla sražena nižší daň. Přiznání vyplňujete podle Potvrzení o zdanitelných příjmech, které je povinnou přílohou přiznání, nikoli podle výplatní pásky. Takto se pak těžko radí.
Tak podle potvrzení nebyl vyplacen ani bonus ani nebyla sražena žádná záloha na dani, takže jak ř. 76 tak 84 budou nulové. Takže zda se bude nebo nebude něco doplácet, závisí na příjmech z podnikání. Nechápu ale jak je možné, že to tak vyšlo a taky proč nejsou děti v potvrzení uvedeny. Ještě je možné, pokud nebyl příjem vyšší než 4600 měsíčně, že sice byly děti uplatněny, ale nebyl vyplacen bonus. To by tak odpovídalo. Děti do přiznání uveďte, ale do počtu měsíců napište 0.
Ja to taky nechápu, jak to tam účetní uvedla
příjem byl vyšší jak uvedených 4600 a za děti jsem dostala za měsíc 2434 kc, no nic děkuji vám za pomoc a zajdu s tím na financak se zeptat
Dle mého byste měla spíš zajít za účetní, zda máte dobře vystavené potvrzení. Na FÚ Vám těžko řeknou, zda je to dobře nebo špatně. Při mzdě např. 10000 by měl být uveden a vyplacen bonus v ř. 13 potvrzení. Pokud byla mzda např. 40000, pak by měla být zase nějaká sražená záloha. Jediná možnost, aby jí to takto vyšlo by byla, kdyby záloha před daňovým zvýhodněním na děti byla 2434,– Což se mi nezdá moc pravděpodobné. Jestli chcete, můžete mi naskenovat výplatní pásky (bez jména atd) do SZ a můžem to zkontrolovat.