Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
To je jako u mé dcery - problémy s koupáním, ale jde to ve vlnách. Je období klidu a pak období řevu, scén. Vypozoroval jsem, že se asi bojí sprchy. Má dva a půl roku.
Hele nase dvouletacka se taky spousta veci boji - sprchy, trampoliny, vysek. A na odrazedla neumi, protoze se boji odrazit. Kazdy ditko je unikat. Nevidela bych v tom nic dramatickeho. A az mu bude 19 a bude jezdit s kamosema na tuning srazy tak mu pripomen, jak se bal mycky ![]()
Mne to prijde normalni, bude trosku bazlivejsi, ale v norme. Je jeste malickej. Moje starsi dcera se zase od dvou a pul let bala televize. Mladsi byla plazici mimino a zmackla ovladac. Bylo to odpoledne a v televizi kriminalka, na zemi zakrvacenej chlap. Od te doby, kdyz jsme byli nekde na navsteve a nekdo zapnul televizi, museli jsme odejit. Furt jen kricela, jestli tam neni krev
trvalo to snad i dva roky, bala se i sanitek, strasne brzy si uvedomovala, ze kdyz jede sanitka, ze se nekomu muselo neco stat. Celkove je to citlive dite.
@e008 @mrav Já si říkám, jestli mu třeba ta vodou pokapaná vana nepřipomněla prostě okno auta z myčky…o Vánocích jsme na popud tchýně vyrazili do bazénu a byl to totální horor. V podstatě jsem ho měla celou dobu skoro až na hlavě. Ve sprchách ječel, oblíknout ho do plavací pleny skoro nešlo, jak se po mě sápal…a to ještě vedle byla maminka jen s o něco starším klukem a říkala mu pobaveně „Vojtíšku, nevíš, proč ten chlapeček tak pláče?“…to člověku nepřidá, fakt. Pokojíček zatím nemá, spí s námi v ložnici a když se vzbudí a já tam ještě nejsem, je tóčo…
@vertunka Tak s tím srazem jsem se fakt zasmála
Když já kolem sebe žádné takhle ustrašené dítě nemám…možná tak stydlivé, ale ne takhle vyvádějící ![]()
@Tarinka No, jsem s tou myčkou id-ot…fakt si za to nadávám!
@Avrun píše:
@e008 @mrav Já si říkám, jestli mu třeba ta vodou pokapaná vana nepřipomněla prostě okno auta z myčky…o Vánocích jsme na popud tchýně vyrazili do bazénu a byl to totální horor. V podstatě jsem ho měla celou dobu skoro až na hlavě. Ve sprchách ječel, oblíknout ho do plavací pleny skoro nešlo, jak se po mě sápal…a to ještě vedle byla maminka jen s o něco starším klukem a říkala mu pobaveně „Vojtíšku, nevíš, proč ten chlapeček tak pláče?“…to člověku nepřidá, fakt. Pokojíček zatím nemá, spí s námi v ložnici a když se vzbudí a já tam ještě nejsem, je tóčo…"Popsala jsi naseho syna
Dcera jako miminko nesnášela přebalování v cizím prostředí, bála se do dvou let vysavace a mixeru. Doteď, když jdeme k doktorce, tak tam nesmí ležet, bojí se. Bála se bazénu, sprch v bazénu. Bála se některých lidí.
Podle mě je to úplně normální a já jako matka jsem ji do ničeho nenutila a snažila se těch situaci vyvarovat. Ten dětský strach je reálný a je dobré to akceptovat.
@pedigka A od kdy se tak bojí?
@quinsley Já to akceptuji, nic jiného mi nezbývá. Trochu jste mě tu uklidnili, protože fakt žádné takhle reagující dítě neznám, ani v rodině. Už jsem se bála, jestli ty záchvaty děsu nemůžou třeba ukazovat na nějakou formu PAS… ![]()
Boji se od narozeni, ted uz je 1000× lepsi, driv se bal fenu, hlasiteho hovoru (nebyly to hadky), bal se VSEHO. Do ted potrebuje hodne casu na rozkoukani v cizim prostredi.
A jak to mate s hlidanim? Prcek je jeste plus minus svolny nechat se hlidat babickou pres den, ale ne tak, ze by mama prijela a ja mohla odejit, to vubec. Mluvim treba o situaci, ze prijedem v patek k nasim, ja jdu pryc az v sobotu na strihani a po navratu se dite desi, ze zas odejdu a je jak kliste a strasne si me hlida…vecer bere jen me a muze, kdyz se budi (jakoze se budi pravidelne kdyz s nim jedte v loznici nejsem), tak ho proste nikdo jiny neuklidni. Od porodu jsme tim padem spolu nikde vecer nebyli ![]()
Ano, od porodu jsem taky vecer nikde s pritelem nebyla. Ani sama ne
. Hlidat syna muze jen pritel nebo tchyne. Moji rodice se taky nabizeji na hlidani, ale se synem se nevidaji tak casto, takze na ne syn neni tak zvykly.
@Avrun píše:řešila bych to buď přes registrovaného homeopata nebo zkusit kinezku
A jak to mate s hlidanim? Prcek je jeste plus minus svolny nechat se hlidat babickou pres den, ale ne tak, ze by mama prijela a ja mohla odejit, to vubec. Mluvim treba o situaci, ze prijedem v patek k nasim, ja jdu pryc az v sobotu na strihani a po navratu se dite desi, ze zas odejdu a je jak kliste a strasne si me hlida…vecer bere jen me a muze, kdyz se budi (jakoze se budi pravidelne kdyz s nim jedte v loznici nejsem), tak ho proste nikdo jiny neuklidni. Od porodu jsme tim padem spolu nikde vecer nebyli
@Verun83 Ano, už mám vyhlídlou homeopatku, asi 14 dní…pořád zapomínám zavolat ve vhodnou dobu ![]()