Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, mam problem se spanim s rocnim synem. Davame ho kolem 20:00 hod spat, ale v 5hodin je vzhuru a řádi. Pres den spi 2krat cca hodinu. Kdyz ho dam vecer pozdej tak stejne vstane v 5, nejpozdej o pul 6.
Myslím, že s tím nic neuděláš - syn, když byl malý, taky vstával kolem 5. Dcera zase vydržela třeba do 7… teď vstávají oba kolem 6, pro mě taky nic moc, ale nic s tím neudělám. Spaní do 8,9 apod jsem nikdy nezažila…
Ahoj, zatnout zuby a vydržet. Tohle jsme měli loni celou zimu. Synek měl lehce přes rok. Vstával v 5 nejpozději v 6. Teď jsou mu dva a kousek a vstává v 7 když máme štěstí tak v 8 ale to se dá. Nějak nevím co chceš poradit… Co zkusit vynechat jedno spaní, třeba dopolední? Dát ho spát až odpoledne.
Můžeš mu zkusit zkrátit (eventuálně úplně zrušit) odpolední spaní, ale nemusí to zabrat. Některý děti jsou holt ranní ptáčata.
Až na to přijdeš tak mi dej vědět, já na to skoro 6 let ještě nepřišla
U nás s tím nejde udělat vůbec nic, jo vlastně jde. Dát ho spát ve 23h, to spí alespoň do 6:30
Už jsem si celkem zvykla ![]()
Já si myslím, že když mu zrušíš odpolední spaní, tak bude akorát protivný a usne ti třeba i dřív než v těch 20.00 a ráno vstane stejně v 5… ale zkusit to můžeš
Jak píše @weendulka - zatnout zuby a vydržet…a chodit spát dřív, abys to přežila
Nebo my se tak nějak střídáme ve vstávání s manželem.
Náš starší takhle vstává v podstatě odjakživa. Snad jen když byl ještě kojený, tak s emi povedlo ho ještě uspat tak do 8h, ale jinak si nepamatuju kdy by vstal později než 6.30 a to je výjimečně..většinou vstává mezi 5 a 6h. Minulý týden průměrně 5.15.
Chodí spát taky kolem 20h a přes den spí po obědě 1,5-2h.
U nás je to podobný jako u ostatních. Většinou vstává kolem 6., ale měl i období kolem roka, kdy vstával ve 4 a nedalo se s tím nic udělat. Když šel spát později, tak byl druhý den protiva. Časem se to protáhlo samo „až“ na 6.
Dcera vstávala v 5 od 10 měsíců do skoro dvou let, ted sou ji 2 roky a 3 mesice a spi už dokonce do 6,z toho mam kamaradku ktera ma stejne stareho syna a ten je spac kolikrat ze spi do 8 do 9 no tise zavidim
co dite to kus nic s tim nenadelas ja kdyz zkousela dceru ukladat pozdeji s nadeji ze pozdeji vstane smola, vysledek byl ten ze usnula treba az ve 22h ale rano v 5 v plne polni zacal den nekompromisne ![]()
A vzbudí se opravdu sám od sebe? Protože syn má k ránu už strašně lehké spaní, stačí jen trochu šustnout a hned je vzhůru. Nám moc pomohlo, když jsme ho v 9/10 měsících přestěhovali do vlastního pokoje, předtím se budil vždycky, když manžel vstával do práce. Teď mu budou dva a většinou spí od 20 hodin do 7 až 8 ráno. Když se probudí, hraje si v postýlce, vykládá si a klidně ještě hodinku takto vydrží.
Syn 4 roky a druhý 2 roky… Oba vstávají od narození po 5 hodině… Sice děs, ale už jsem si zvykla… Na druhou stranu mám večer od 20 h volno
… Taky jsem zkoušela posunovat usínání a nic…
@AliTad náš takhle vstává sám od sebe…budí muže do práce, ani nepotřebuje budík, ví že nejpozději v 6h bude mít budíček
Malej se probudí, začne kňurat, kecat a že chce čurat a jíst a pít a za tatínkem a pustit pohádku. Pak je spokojený a my začínáme pomalu fungovat. Hrát si v postýlce nehrozí. spím s klukama v jednom pokoji, talže jsem radši, když vyleze z postýlky a jde za tatínkem, než aby mi tam hulákal a vzbudil mladšího. Jako třeba dneska ve 4.15..ale to pomohlo ho dát vyčurat a dát napít a pak ještě usnul.
Kluk taky vstával kolem roku takhle šíleně. U nás zabralo to, že jsem mu řekla že je ještě brzy, podala pití a chvíli nechala vybrečet. Po pár nocích začal spát do 7.
Moje mala vstava nekdy i 4:30
a to je skoro kazdou noc treba od 1:00 do 2:00 vzhuru. Ma rok, neudelam s tim nic ![]()
Ve dne spi dopoledne hodinu a odpoledne 20min
My jsme mu x krát vysvětlovali a ukazovali, že je ještě noc, tma, že se ještě spinká…nezájem. ráno je tma jak v pytli, venku skoro ani žádné světla nesvítí, ale u nás se snídá. Když pak se s někým domlouvám na ven a řekne mi v 9h..jé počkej, my jsme ještě v pyžamu a snídáme..tak se akorát směju že my už jsme i po svačině.
![]()