Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, zakládám tuto diskuzi z důvodu, že si nevím rady se jménem pro holčičku. Od školy jsem chtěla Sofinku, krásné jméno pro mě, a když jsem otěhotněla byla jasná volba pro Kluka - po tatínkovi, a holčička Sofie…ale teď si nějak nejsem jistá, zda je Sofie to pravé..mým známým a mému partnerovi se jméno moc nezamlouvá..s přítelem jsme se však dohodli..u něj to řešit nemusím
, ale říkám si, zda není lepší nějaké jméno, které se dá více skloňovat…u Sofie tolik možností není…a nemůžu jí celý život říkat Sofinko..
, tak jsem přišla zatím na jméno Barbora, ale ještě nevím, mám přibližně 3,5 měsíce čas
, a jak jste na tom vy? podle čeho jste vybírali jméno..klidně obojí pohlaví..děkuji za názory.
Já myslím, že časem vymyslíš spostu zdrobnělin na Sofinku. My máme Theu a taky se nikomu nelíbila a dneska se jim to jméno už líbí.
Vybírali jsme z kalendáře i z Knappové:-) Shodli jsme se na jednom jméně, Linda. Taky se nám líbilo Josefína, ale to už by bylo dlouhé s příjmením. Teď toho litujeme, protože naše Linda je jasná Pepina, i ji tak říkáme občas:-))
Když máš jméno vybrané už tak dlouho, tak ho samozřejmě dej a hlavně se na nenechávej ovlivnit tím, co se líbí okolí. Navíc Sofie je moc hezké jméno. Já mám první dceru Anetu a druhou Beátu. Se jménem Beáta měli naši trochu problém (nechápu proč), ale už si zvykli, ale ani mě nenapadlo to kvůli komukoliv měnit.
S exmanželem jsme vybírali podle Knappové. Matyáš se nám líbil hned - žádného jsme v okolí neznali, to hrálo taky roli (teď už je jich hafo). Jméno pro holčičku jsme měli první Adina, ale jelikož ho příbuzní vyslovovali jako „Adyna“, změnili jsme na Eriku ![]()
Teď s přítelem to byl větší boj. Já mám raději neobvyklejší (ale ne extravagantní) jména, přítel klasiku. U kluka jsme se shodli jen na Daniel/Marek (z těchto dvou vybral Maty Danečka).
U holčičky jsem plácla Eriku a přítel se toho hned chytil. Jenže mě se to postupně rozleželo, tak jsem navrhovala Bereniku, Miu, Justýnu, Kristýnu, Anitu i zmíněnou Sofinku…ale neprošlo. Až pak přítel něco provedl (už si ani nepamatuju co..takže nepodstatné
) a v rámci „sypu si na hlavu popel“ kývl na Bereniku. Po roce mám pocit, že jsme vybrali to pravé jméno ![]()
Terrad píše:Thea se mi moc líbi
Já myslím, že časem vymyslíš spostu zdrobnělin na Sofinku. My máme Theu a taky se nikomu nelíbila a dneska se jim to jméno už líbí.
Ahoj, nedelej si hlavu kvuli pribuznym. Nam nechteli povolit ani Natalku. Pry je to ruske jmeno
Ted jsou radi, ze ji maji a na jmene vubec nezalezi. Hlavne, aby se libilo Sofince a to jiste bude. Jen jestli nemate k tomu nejake nevhodne prijmeni…
U nás rozdýchávala rodina těžko obě jména.
Ester - „proboha, jak jí budete říkat?“ No jak… říkáme Ester, Esterko, Esteříku, Esteroušku… podle příležitosti.
Druhorozená je Teodora bez „h.“ Všichni se hrozně diví. Plus oslovení. Teo, Teuško, Teuli…
I když jsem před porodem nevěděla jak budeme miminko oslovovat, přišlo to až se situací. Takže se určitě neboj. Na to příjdete.
Sofie je krásný jméno ![]()
Až bude velká, tak Sofi jí můžeš říkat dál.
Stejně si najdeš třeba úplně jiný oslovení, jak to tak bývá ![]()
Já mám Adámka, ale je to prostě Kopík nebo Kopina ![]()
Já jsem Bára, ale nikdo mi jinak než Bébka neřekne
Naši teda Bebu a jedna kámoška mi říká Bárka ![]()
Pro holčičku bych chtěla, jesti teda někdy přijde
, Karolína a je jasný, že bysme jí říkali Kokína ![]()
To asi přijde až s tím mimčem, jak ho nakonec budeš oslovovat ![]()
A na ostatní bych se vyprdla,hlavně aby se to líbilo tobě a tatínkovi ![]()
Ale taková Berenika, to je taky moc hezký jméno, zní to strašně hezky
Ještě se mi líbí Ema, ale těch je hafo.
Taky samo záleží na příjmení ![]()
Terrad píše:
Jéé, my budeme mít taky Theu, za chvilinku, to jsem ráda, že to slyším, všichni mi říkají, jak je to neobvyklé jméno i když se hodně lidem líbí, všichni se ptají jak se bude psát a kdy bude slavit svátek, no pořád dokola. Já už si ale nedovedu představit, že by se malá jmenovala jinak, tak jsme si na to zvykli a já to jméno zbožňuju ![]()
V Rusku je Sofie velmi časté jméno a zdrobňuje se na Soňu, taktéž mám v plánu mít jednou Sofii a říkat ji „Sonička“.
My máme tedy taky už dlouho vybranou Sofii, nám se strašně moc líbí, ale příbuzní pořád rýpou, že by to mohla být Barborka po mě. Jo, pěkné jméno to je, přiznávám, ale nechci jména po rodičích ![]()
Nezavděčíš se každýmu, hlavně, aby se to líbilo tobě a manželovi
My zůstáváme u Sofie ![]()
Sofie je krásné jméno a dá se i pěkně skloňovat, jenom mi trošku vadí, že zrovna u nás je jich teď strašně moc, každá druhá holčička je teď Sofinka.
Jinak mě se líbí ještě Mia, Timea, Vanessa, Lilien, Amálie, Ellin.