Vycházky v těhotenství!

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3743
24.10.05 12:00

NS - může být nespecifikováno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
24.10.05 19:29

děkuju

Holky, moc děkuju za morální podporu. Nechtěla jsem se tu vyplakávat, nebo si stěžovat, jen jsem potřebovala poradit. Díky moc ještě jednou, už abych měla malýho cvrčka v bříšku

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
9.11.05 16:18

Ahojda holky,

diky moc za tohle cenne tema i za Vase odpovedi. Jsem na na neschopence teprve par dnu.

Moje kamaradky maji neschopenku v tehotenstvi vsechny bez omezeni, tj. nemaji tam stanovene vychazky. Ale moje pani doktorka (MUDr. Jatelova, Gyncentrum Hloubetin) rikala, ze ze zakona vychazky byt musi, ze na ne prisla uz kontrola, pry jak to, ze tehotnym davaji neomezene neschopenky, kdyz ze zakona musi mit vychazky. Informace z recepce jsou navic takove, ze kontroly po jejich tehotnych chodi.
Tak ted nevim… Bydlim v Praze a zkuste si tu zaridit neco behem tech 2 dopolednich nebo odpolednich hodin, kdyz jen hodinu treba jedete na misto…

No a vec, kterou se mi nikde nepodarilo zjistit, je: kdyz uz ty vychazky mam a samozrejme se mi nedari na cas vracet, nebo bych chtela jet treba na vikend k rodicum mimo Prahu, nevite nahodou, co se stane, kdyz prijde kontrola a nenajde me doma? Ma to nejake fatalni dusledky, jako ze mi nevyplati nemocenskou za cely mesic?Co kdyz se tak stane opakovane?

Nektere me zdroje rikaji, ze se nestane nic, ze socialka nema takove pravomoce jako sebrat nam penize, nekdo rika, ze sebere penize za ten den, nekdo, ze za cely mesic. A pak se v tom vyznejte…

Prosim napiste sve zkusenosti a znalosti, jsem z toho trosku zmatena. Budu netrpelive cekat na Vase odpovedi, za ktere predem dekuju!

Marina

• Citovat
  • Upravit
4011
9.11.05 22:01

z webu: http://www.pacienti.cz/clanek.php?id=911

Vycházky v těhotenství

Dobrý den,

jsem těhotná a jsem již od počátku na nemocenské a to s tím , že mám vycházky bez omezení. Moje kamarádka je z jiného města, její stav je téměř totožný s mým s tím rozdílem, že ona vycházky bez omezení nedostala. Má je jen 4 hodiny denně. Doktor jí tvrdí že to nelze a že nic takového neexistuje (vycházky bez omezení). Odkázal jí na sociální správu ať si jakýmsi formulářem zažádá o změnu vycházek. Jak je to možné? Každý kraj, jiný zvyk? Jak to opravdu ve skutečnosti s těmi vycházkami v době nemocenské v těhotenství je? Může je lékař napsat sám a za jakých podmínek, když já je mám a kamarádka ne?

S pozdravem, Vlasta.

Právní rada
Tvrzení lékaře, že vycházky bez omezení povolit nelze, je nepravdivé. Lékař není oprávněn vycházky povolovat, zakazovat či určovat délku jejich trvání, neboť žádný zákon lékaře k takovému rozhodování nezmocňuje. Naopak, podle ustanovení čl. 2 odst. 3 Listiny základních práv a svobod může každý činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá. Podle § 4 odst. 4 vyhlášky č. 31/1993 Sb. Ministerstva práce a sociálních věcí České republiky o posuzování dočasné pracovní neschopnosti pro účely sociálního zabezpečení platí, že lékař v legitimaci a hlášení příslušné okresní správě sociálního zabezpečení pouze vyznačuje den příštího lékařského ošetření a rozsah a dobu vycházek práce neschopného občana. Rozhodnutí o rozsahu a době vycházek je tedy na pacientovi, lékař rozsah a dobu vycházek v legitimaci pouze vyznačí.

JUDr. Viktor Pak, advokát

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.11.05 07:59

Vzcházky

Ahoj holky, nahoře jsem se dočetla, že někdo taky musel žádat na sociálce kvůli vycházkám. Mě doktor řelk, že on není oprávněn mi napsat více hodin vycházek a že se mám obrátit na sociálku. Máte s tím některá zkušenosti? My v našem městě ještě ke všemu máme na sociálce baby před smrtí, který ty vycházky zakazují. Pokud někdo máte stejnou zkušenost, dejte vědět. Díky Karolína

Kudrnko, ty si vůbec nedělej hlavu a o nemocenskou v těhotenství si řekni. Nemáš na těhotenství vhodnou práci a taky ti stejně asi ze začátku bude špatně. Nemocenskou doktoři dávaj a ty máš na ní nárok. Ahojky Karolína

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
10.11.05 15:24

Mile zeny,

tak jsem od vcerejska patrala a patrala, az jsem se dovolala jedne zname z OSSZ. Ta rikala, ze ze zakona jsou k vystaveni neschopenky lekari povinni uvadet vychazky. Takze se nekteri jen proste ridi zakonem, jini ne.
Dale rikala, ze u nich v malem meste na vychode Cech kontoly na tehotne rozhodne nechodi, ze to je jiny pripad. Ale jak vyplyva z predchozich prispevku, my prazsti zrejme tak rozumne pani na OSSZ nemame :(
Ale nejdulezitejsi vec, ktera se mi podarila zjistit je ta, ze pokud kontrola prijde a vy nejste doma, zanechaji Vam tam nejaky doklad, ze tam byli. Pak mate sanci vysvetlit svoji absenci. Pokud ji nevysvetlite dostatecne presvedcive, tak Vam jen na 3 dny snizi nemocenskou o 25% , coz neni tak strasna sankce.
Kazdopadne dekuji moc za pravni radu advokata Viktora Paka, kterou vyse uvadi Vlasta. Myslim, ze by se taky mohla hodit pri jednani s OSSZ.

Preji Vam prijemne dny ocekavani a hlavne malo kontaktu s blbci a urednim simlem :)

Marina

• Citovat
  • Upravit
748
10.11.05 16:57

Tak u nás kontroly taky občas chodí, ale co mi říkal doktor, že nechodí o víkendu, mají taky normální pracovní dobu od pondělí do pátku. Ale u nás chodí kontrola i z práce :-(, a to klidně i o víkendu, ale je to jen na požádání nadřízeného, tak snad jsou rozumní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14210
10.11.05 17:54

Ja mam neschopenku uplne od zacatku co sem zjistila ze sem tehu. Vychazky mam 2 hodiny dopoledne a 2 odpoledne. To mi doktorka rikala, ze na zacatku mi vic dat nemuze. Pak kdyz sem se ptala jestli by to neslo zmenit nebo prodlouzit tak na me spustila, ze nemam nikde courat ale lezet. Na neschopence jsem proto, ze jsem uz jednou potratila, ale soucasne tehu zatim probiha bez problemu, takze podle me bych ven mohla, naopak pri tom vecnem lezeni a sezeni doma, jen zbytecne pribiram. Taky sem mela strach ze by mohla prijit kontrola ale ted uz chodim ven jak se mi hodi, mam znamou zubarku, takze si myslim ze kdyby nahodou prece jen prisli tak se s ni domluvim, ze sem byla u ni. Ale za cely zivot co sem kdy byla nemocna tak nikdy mi kontrola neprisla, tak doufam ze i ted me nechaji zit.
Trochu nechapu ty kontroly z prace, jim to preci muze byt v podstate jedno oni tu nemocenskou neplati a myslim ze si tim ani niceho nedosahnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
10.11.05 18:31

Ty kontroly z práce jsou proto, že ve služebním poměru, když marodíš, tak máš 100 procent platu. A hodně se to zneužívá.

• Citovat
  • Upravit
486
10.11.05 20:21

Bebet, NS znamená blíže NeSpecifikované, neboj, není to žádná záludná značka :)
 Jendys

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
118
10.11.10 18:08

Jsem tu nová a přidávám se k diskusi. Já jsem teď ve 20 týdnu a řeším nemocenskou. Svoji práci mobilní masérky dělat nemůžu a zůstat doma bez nemocenské a dál si přesto z ničeho platit sociální, zdravotní a nemocenské je docela problém. Je to nepříjemná situace a být na nemocenské uvězněná doma, když mi nic není, ale svoji práci skutečně nezvládám??? Jsem sama zvědavá, jak to vyřeším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1943
10.11.10 18:37

Já jsem na nemocenské 1,5 měsíce.Prvních 14 dní jsem neměla vycházky vůbec (prý abych nebyla podezřelá pro sociálku) a pak jsem dostala 2h dopol. a 2h odpol.Stejně chodím ven jak potřebuju.Dcera chodí do školky a na cvičení,tak co mám dělat :nevim: .Když mi nic není a jsem doma jen pro nevhodné zaměstnání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
584
10.11.10 19:42

Těch prvních 14 dní platí nemocenskou zaměstnavatel - ten může teoreticky poslat kontrolu. Pak už platí sociálka. Já měla vycházky dvě hod dopo dvě odpo, ale nedodržovala jsem (doktor mi slíbil, že mi v případě problému potvrdí, že jsem byla na kontrole), ale sociálka naštěstí vůbec nepřišla. Prý hodně záleží na samotném úřadu - u nás na Praze 9 prý nechoděj skoro vůbec, na Praze 8 zase choděj často :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3807
13.11.10 00:37

Tak já jsem byla na nemocenské tak od 2 měsíce těhu (jsem OSVČ a platila jsem si před tím nemocenskou ) ,vycházky jsem si dala rovnou ty 4 hoď. na odpoledne a mě kontrola přišla, tak měsíc před nástupem na mateřskou,naštěstí jsem byla doma…většinou jsem vycházky dodržovala,ale někdy se stalo,že jsme se někde zdržela…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymka80
23.11.10 10:49

Kontrola

Bydlím kousek od Plzně a tady těhulkám kontroly chodí a dokonce i o víkendech. Byla jsem na to upozorněna gynekoložkou.
Pokud chci na návštěvu k rodičům, nechávam si na víkend napsat pobyt tam.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky