Výchova a neschody s manželem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7566
14.4.23 07:11
@Alice140 píše:
Zdravím vás matky. Napíšu vám naší rodinou situaci, která už je pro mě dál neúnosná a nevím si rady. Žiju s manželem a dvěmi dětmi. Dcera 12 let a syn 5. Od malinka se jim snažím vařit zdravě, dávat jim to co potřebuji. Nejsem žádná semetrika ale můj názor je ten že dcera jí prostě hrozně. A já mám strach aby neměla nadváhu a zdravotní problémy. Ve škole chodí na obědy, ale i tak doma každý den je teplé jídlo. Co mě ale vadí je že se cpe sladkostmi sladkou limonádou a ostatními hnusy. Není přece normální aby snědla jídlo a šla se dojíst bramburkama, nebo čokoládou atd. A tady je zakopaný pes. Já to domu nekupuji v tak velikem množství ale má kapesné a kupuje si vše sama. Pak jen najdu různé poschovavane obaly. Čekala jsem tady podporu od manžela a několikrát jsme to řešili domlouvali se ale manžel se k tomu staví tak že ji přece nebude zakazovat jídlo. Já nemám nic proti tomu že si dá něco malého sem tam, ale přece nejde aby ti bylo každý den a v tak velikem množství. Nehledě na to že už i ten malý kluk vyžaduje sladkosti víc než dřív. Má někdo radu nebo zkušenost?

Proč má dva obědy? Po škole by si nemohla raději dát nějakou sladkost jak příjde ze školy? Se bojíš obezity a dítě ji dvakrát za den oběd?
Já dávám dceři i malou sladkost do školy.. třeba jednu kinder čokoládku, tři bonbony a pod… ví že s mírou může, nemá to zakázané… dá si pak i něco malinko odpoledne, ale musí prostě jíst i normální jídlo… večeře zdravé apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
14.4.23 07:16

@KKK85 To jsem pochopila tak, že to teplé jídlo doma je večeře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LindenSkyHope
14.4.23 07:22

Nezlob se, ale vymstí se ti to. Mám přibližně stejně starou dceru. Vždycky byla štíhlá. Pak začala brát psychofarmaka a skokově hodně přibrala. Mít je musí, má autismus.
Nikdy jsme jí nic nezakazovali, ke všemu měla v rozumné míře přístup a víš co, dnes je pro ni čokoláda i drtivá většina jiných sladkostí hnus. Vyloženě tím opovrhuje. Jediné, co aktuálně ze sladkostí jí, jsou lentilky s bílou čokoládou uvnitř.
Dá si raději jahody, banán, raw tyčinku.
Navíc podle mě jsou děvčata v pubertě, co se týče jídla, mnohem větší kyseliny, než kluci.
Jo a taky žije s bláznivou matkou, která se stravuje jinak - zdravěji. U nás doma jí každý něco jiného. A moje stravování zbytek rodiny inspiruje k drobným změnám, které chtějí dělat sami, nic nikomu nevnucuji ani nezakazuji. Nám se přístup nezakazovat striktně a direktivně vyplatil i v jiných oblastech. Tvůj přístup povede možná k tomu, že se mezi tebou a dcerou naruší vztah.

• Citovat
  • Upravit
7566
14.4.23 07:22
@inkakřivák píše:
@KKK85 To jsem pochopila tak, že to teplé jídlo doma je večeře.

ahaa já pochopila že doma je ještě teplé jídlo, že má další oběd.. noo těžko říct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7975
14.4.23 07:23

V tomto souhlasím s tvým manželem, opravdu nemůžeš holce zakazovat jídlo, i když pochybné kvality. Čím větší z toho budeš doma dělat rozruch a z čokolád, limonád a chipsů dělat tabu, tím více uškodíš. Teď jsi dospělá, ale vzpomeň si na svojí pubertu, jak jsi jedla a co ti nejvíce chutnalo. Nech holku žít, nakup domů co chce, a pokud jí normální jídlo ať se dojí. Už není miminko nad kterým budeš mít 100% kontrolu, s tím se musíš smířit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4164
14.4.23 07:30

Nakrásně i kdybyste měli s manželem názor stejný, tak si to prostě na tajňačku koupí a sní a nenaděláš nic.
mě by taky mrzelo, že ze sebe dělá popelnici a jaké to bude mít následky, takže tě chápu.
ale asi bych ji prostě nechala, ať si na to přijde sama, pokud už se to neprojevuje na váze a zdraví

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21783
14.4.23 07:35

U nás mají děti neomezený přístup ke sladkostem. Trvale doplňuji šuplík s dobrotami a oni si chodí dle chuti. A já taky. Současně jí normální jídla, občas koupíme nějakou limonádu. Dcera má třeba ráda džusy, tak je také má k dispozici. A fakt nevypije litr na posezení, dá si sem tam skleničku. Pokud budeš zakazovat toto jídlo, dítě se tím bude přejídat tajně. Zavedla bych klidně i sladkou tyčinku nebo jinou drobnost na svačinu. Pravda je, že u nás v rodině máme divné geny a i při vysoké konzumaci sladkostí jsme velmi hubení. V pubertě jsem klidně mohla žít na čokoládě a u toho jsem hubla. Takže já riziko obezity fakt neřeším. Spíš hlídám pořádné jídlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20976
14.4.23 07:40
@Alice140 píše:
Zdravím vás matky. Napíšu vám naší rodinou situaci, která už je pro mě dál neúnosná a nevím si rady. Žiju s manželem a dvěmi dětmi. Dcera 12 let a syn 5. Od malinka se jim snažím vařit zdravě, dávat jim to co potřebuji. Nejsem žádná semetrika ale můj názor je ten že dcera jí prostě hrozně. A já mám strach aby neměla nadváhu a zdravotní problémy. Ve škole chodí na obědy, ale i tak doma každý den je teplé jídlo. Co mě ale vadí je že se cpe sladkostmi sladkou limonádou a ostatními hnusy. Není přece normální aby snědla jídlo a šla se dojíst bramburkama, nebo čokoládou atd. A tady je zakopaný pes. Já to domu nekupuji v tak velikem množství ale má kapesné a kupuje si vše sama. Pak jen najdu různé poschovavane obaly. Čekala jsem tady podporu od manžela a několikrát jsme to řešili domlouvali se ale manžel se k tomu staví tak že ji přece nebude zakazovat jídlo. Já nemám nic proti tomu že si dá něco malého sem tam, ale přece nejde aby ti bylo každý den a v tak velikem množství. Nehledě na to že už i ten malý kluk vyžaduje sladkosti víc než dřív. Má někdo radu nebo zkušenost?

Přesně. Evidentně to jídlo není dostatečné. Záměr se na to co vaříš a jaké dáváš porce a úprav to tak, aby jí to stačilo a zasytilo. Tj hlavně dostatek bílkovin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20976
14.4.23 07:44
@nozu píše:
U nás mají děti neomezený přístup ke sladkostem. Trvale doplňuji šuplík s dobrotami a oni si chodí dle chuti. A já taky. Současně jí normální jídla, občas koupíme nějakou limonádu. Dcera má třeba ráda džusy, tak je také má k dispozici. A fakt nevypije litr na posezení, dá si sem tam skleničku. Pokud budeš zakazovat toto jídlo, dítě se tím bude přejídat tajně. Zavedla bych klidně i sladkou tyčinku nebo jinou drobnost na svačinu. Pravda je, že u nás v rodině máme divné geny a i při vysoké konzumaci sladkostí jsme velmi hubení. V pubertě jsem klidně mohla žít na čokoládě a u toho jsem hubla. Takže já riziko obezity fakt neřeším. Spíš hlídám pořádné jídlo.

To sladký s tím nemá co dělat. Prostě jíte ostatního méně a či méně kalorické a v součtu vám to dává zdravý přísun kalorií. V hospodách najdete mraky obézních chlapů co jedou jen na pivu a mase, uzeninách a sladkého se nedotknou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3204
14.4.23 07:47

Já mám asi jiný názor. Holce je 12 let teprv a podle mě rodič má právo kecat do toho, co dítě jí. Problém je i to kapesné. My to dětem nedáváme. Samozřejmě mají svoje peníze (narozky, od babiček, tet), které si šetří. A občas jdou do obchodu, kde si samozřejmě sladkosti, brambůrky koupí. Já sama nejsem striktní a občas to domů kupuju, sama to totiž jim. Takže u nás se toto děje taky. Ale jen proto, že to prostě doma je, takže to děti najdou a zpucujou. Takže ovlivnit se to dá tím, že to prostě domů nekoupím. A nějaké vysvětlování, že to není zdravé tedy u nás nefunguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
14.4.23 08:35

Tohle jsi teda podělala - a především ty. Kdybys jí odmalička vedla k tomu, že si může dát něco dobrého, ale třeba jen 1×, maximálně 2× denně a nedělala z toho kovbojku, nebude před tebou nic schovávat a nacpávat se tajně. A ty řeči „bojím se, aby nebyla tlustá“?? Omg, chuděra holka, opravdu. Snad jí aspoň vedete odmalička k pohybu, když už neumíte naučit dítě jíst rozumně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
14.4.23 08:37

Btw, proč se nacpává po jídle, vaříš tak, aby jí to zasytilo? Mám 11letého syna a řeknu ti, že ty porce zeleniny a bílkovin, co musí mít, aby za hodinu neběžel do ledničky, jsou mnohem větší, než moje. Prostě ty děti v pubertě pálí hrozně rychle, tělo má úplně jiné výživové nároky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14018
14.4.23 08:44

Jsi si jistá, ze má dostatečný příjem? Toto je z jedné stránky o výživě děti *
DRUHÝ STUPEŇ (11–15 LET)

DENNÍ ENERGETICKÝ PŘÍJEM: DÍVKY 2200 kcal, CHLAPCI 2500 kcal*

On je to docela velký příjem, když bude mít velký kaloricky deficit, tak to bude dohánět. Jestli ty budeš šílet a říkat ji, ze bude tlustá, tak nakonec bude jist, aby zajedla smutek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
958
14.4.23 08:55

Je v pubertě. Nejspíš hodně roste. Pamatuji si, že ve dvanácti jsem zvládla i šest rohliků ke snídani. Mé sestry v tom věku také. Nadváhu jsme měli až po porodu o 20- 25 let později. Počítáš s tím, že její denní příjem kalorií by měl být vyšší, než u dospělých?

Pamatuji si na společné stolování s matkou a jedenáctiletou dcerou. Matka si stejně jako ty stěžovala, že dcera se pořád cpe sladkostmi. Dcera brečela, že matka ji naznačuje, že je tlustá a že nenávidí svoje tělo. Kolem bříška měla dvoucentimetrový špek, který si chytala.
A pak přišel oběd. Dcera odmítla maso i cizrnu, na talíř si dala jednu malou bramboru a trochu salátu. Když jsem zaprotestovala, že to je málo, ať si ještě nandá, její matka na mě vystartovala, ať se do toho nepletu. A že ji přijde, že porce její dcery je v pořádku.
Bavili jsme se o tom pak samotné bez dcery, ona zatím po obědě na tajno sežrala všechny sladkosti, které našla. Snažila jsem se matce říct, že její dcera ji pozorovala u toho, kolik jídla si nabírá. Že ji záleželo, aby s ní máma byla spokojená. A že je v pubertě a měla by jíst víc. Její matka řekla, že ji nepřijde v pořádku, aby dítě snědlo celý talíř jídla. A já odvětila, že v pořádku je, že by ji to nestačilo a ještě si přidala. U toho se matka dostala do afektu a křičela, že ona sama měla nadváhu a nedopustí, aby i její dcera měla. A že nesnese, nedopustí, aby její dítě sežralo plný talíř jídla. Prostě to nedopustí. Prostě ne. Já už jenom poslouchala - matka si sama řekla, že ví, že je to ona sama, která má problém, asi by ona sama měla jít do terapie, ale prostě ne. Její dítě žrát nebude. Pak odešla a zjistila, že její dítě zatím vyžralo tak 1500 kalorií sladkosti.

Co tak nabídnout tvé dceři více plnohodnotného jídla? Pořádné snídaně, obědy, večeře a alespoň dvě pořádně svačiny? Co tak ji povzbuzovat v jídle? A sladkosti neřešit? Když bude najezená, tak moc jich nesní. A co tak uspokojit touhu po sladkém tak, že společně s dcerou budete péct dorty a koláče, palačinky a smoothie, tak, aby pořád doma něco bylo? Je velká, nejspíš to zvládne i sama, když jí podpoříš. Když si to připravíte samé, vy rozhodujete, jak sladké a jak zdravé to bude.

Mé děti jsou zatím ve školce, ale po příchodu taky musí dostat druhý oběd, jinak jsou nešťastné. Blbé je, že ne vždy mám čas ho vařit. Váží tak o kilo méně, než by vzhledem k výšce měli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
14.4.23 09:00

@Bramborova Tohle je vážně děsivé, jak se dá zničit dětská dušička a přístup k vlastnímu tělu jen kvůli vlastním komplexům :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí