Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Enmamma no moje holka se taky snaží vychovavat mladšího, ale já jí opakuju, že není dospělá, ani jeho rodič, takze to dělat nemá:-)že si ho vychováme s tatínkem sami
jinak pokud je nechceš řezat, tak posílat pryč, do pokoje, za dveře… pokud hází svymi věcmi, tak je jako trest zabavit, když plyve jídlo tak mu ho sebrat a dalši jidlo vynechat…treba to pak pochopi…
@welovefashion píše:
@Enmamma no moje holka se taky snaží vychovavat mladšího, ale já jí opakuju, že není dospělá, ani jeho rodič, takze to dělat nemá:-)že si ho vychováme s tatínkem samijinak pokud je nechceš řezat, tak posílat pryč, do pokoje, za dveře… pokud hází svymi věcmi, tak je jako trest zabavit, když plyve jídlo tak mu ho sebrat a dalši jidlo vynechat…treba to pak pochopi…
Staršího posílám do pokoje, občas zabavím nějakou hračku a na mladšího dělám ty, ty, ty, to se nedělá.
@welovefashion píše:
@Enmamma no moje holka se taky snaží vychovavat mladšího, ale já jí opakuju, že není dospělá, ani jeho rodič, takze to dělat nemá:-)že si ho vychováme s tatínkem samijinak pokud je nechceš řezat, tak posílat pryč, do pokoje, za dveře… pokud hází svymi věcmi, tak je jako trest zabavit, když plyve jídlo tak mu ho sebrat a dalši jidlo vynechat…treba to pak pochopi…
Jídlo mu sebrat nemohu, byl týraný bio rodiči, mořili ho hladem.
@Enmamma píše:
je tak to je mi líto, to i chápu, proč se vyhýbaš fyzickým trestům…
no pak jedině se mu snažit vysvětlit, že tohle se s jídlem nedělá, důvodů je spousta, od dětí, co jinde jídlo nemají…přes to, že někdo s tím měl práci, než to vyrobil, vypěstoval a sklidil, po ekologické dopady, které ale 3 letak nepochopí no.. ![]()
Těžko říct, já si myslím, že taková ta věčně buzerující matka je horší jak třeba jednou za měsíc plácnout- polácnout, od slova plác, ne třísknout a nebo mlatit..
U nás děti nedostávávají, tak, že by dostávaly každou chvilku za něco hned - po zadku, facku po ruce atd…Ale třeba kluk má 9 let, a dostal- plácnutí po zadku, asi 3 krát, vařečkou ne.. A řeknu to tka, nelituju, toho, protože vysvětlovat něco, dokola, že nemá být drzý a opakovaně, držkoval, tak zase nejsem splachovací.. Jednou se mu řeklo, podruhé, potřetí jsem zvýšila hodně hlas a zopakoval a dostal..
Mladší má 4,5 let, tak to je to samé.. Ale v podstatě, když to tak sečtu, tak snad dvakrát do roka mají plácnuté na zadek.. Zatím, i mladší, když se řekne, jednou, podruhé teda růrazně a pak křiknu, tak už ví, že teda to ne a poslechne..
Ale dokážu pochopit, takové ty děti se scénami, a naschály a různými utěky, že se máma neovládne..
Jednou tak utekl 5 letý kluk mámě, když si schovávala nákup, vyběhl ji ona hned za nim a je to vesnice, tak různé stromky, a různé lavičky, a jak to bývá na vesnici, auta traktor atd.. a schoval se a schválně čekal a my ho hledaly.. Věděly jsme, že tam je!! protože to byl mžik..
pak ho našla a fakt dostal- a řeknu to narovinu, že by dostal i za mě, určitě bych nestávala a nevysvětlovala a dítě by ze mě mělo čurinu
a myslelo si mámo, ty toho nakecáš ![]()
@Enmamma píše:
Mám dvě děti - 3 a 4 roky. Starší komanduje mladšího, vše musí být podle něj a mladší pak řve a řve. Když zasáhnu, vzteká se, hází věcmi, mlátí do mě, párkrát chtěl kousnout, ale neskousnul, vím, že mě má rád, většinou si to uvědomí, tak buší do věcí. Pak ho to mrzí a omlouvá se. Mladší zas rád plyve jídlo. Prostě ho už přestane bavit jíst, tak to někde vyplyvne a mě jde hlava kolem
Já jsem skoro nikdy nezasahovala do hádky mých synů. Ale mezi nimi je velký věkový rozdíl. Zkus je nechat, at to vyřeší sami. Jenom prihlizej, ale zasahni až tehdy, pokud se bude schylovat k pranici. Ono to může být tim, že starší klouček se s příchodem brášky najednou cítí odstrceny na druhou kolej a zda se mu, že bráškovi se dostává daleko víc pozornosti a tak si ji tímhle vynucuje. Nechce přijít o své „jednickove“ postavení v rodine, byl tam dřív. Zkus ho zapojit do „vychovy“mladsiho brášky. Protoze on ho jako brášku bere. Může ho učit spoustu veci/kopat do míče, házet míčem, malovat atd. A chval a chval a každý mrnavy pokrok odměn. Třeba novou pohádkovou knížkou, dovolením kouknout na film, hrát hru, sama vis nejlépe. Nikdy neodmenuj/neslibuj/nepodplacej proto, aby neudělál nějakou hloupost. Někdy se stane, že starší dite si myslí, že zkrátka nestaci/není dost dobrý, tak jste si museli pořídit ještě jedno
. Vykázat ho z místnosti/potrestat tenhle pocit ještě umocňuje.
Ten triletak se chová jako normální triletak. Zkus mu dát trošku menší porci. Pokud v pohodě zbasti, pochval a odměn. Ale nerikej-pokud to zbastis bez plivani, dostaneš odměnu, přečteme pohádku atd. Asi má, díky idiotum, kteří ho mořili hlady, trosku jiný vztah k jidlu. Uvidíš, že se to zlepsi
Ale nikdy nebij a pokus se nekricet, ikdyz z biti Te nepodeziram ![]()
@Enmamma píše:
Tak úprav velikost porcí. Jeden čas si moje batole sypalo jídlo na hlavu, já teda jídlo odebrala, ale když to bylo několikrát, zmenšila jsem porce klidně na velikost dezertního talířku. Pokud chtěl ještě, dostal přidáno, pokud stačilo, nekončilo to přetahováním o talíř a jídlem litajicim vzduchem.
@stock píše:
Já jsem skoro nikdy nezasahovala do hádky mých synů. Ale mezi nimi je velký věkový rozdíl. Zkus je nechat, at to vyřeší sami. Jenom prihlizej, ale zasahni až tehdy, pokud se bude schylovat k pranici. Ono to může být tim, že starší klouček se s příchodem brášky najednou cítí odstrceny na druhou kolej a zda se mu, že bráškovi se dostává daleko víc pozornosti a tak si ji tímhle vynucuje. Nechce přijít o své „jednickove“ postavení v rodine, byl tam dřív. Zkus ho zapojit do „vychovy“mladsiho brášky. Protoze on ho jako brášku bere. Může ho učit spoustu veci/kopat do míče, házet míčem, malovat atd. A chval a chval a každý mrnavy pokrok odměn. Třeba novou pohádkovou knížkou, dovolením kouknout na film, hrát hru, sama vis nejlépe. Nikdy neodmenuj/neslibuj/nepodplacej proto, aby neudělál nějakou hloupost. Někdy se stane, že starší dite si myslí, že zkrátka nestaci/není dost dobrý, tak jste si museli pořídit ještě jedno. Vykázat ho z místnosti/potrestat tenhle pocit ještě umocňuje.
Ten triletak se chová jako normální triletak. Zkus mu dát trošku menší porci. Pokud v pohodě zbasti, pochval a odměn. Ale nerikej-pokud to zbastis bez plivani, dostaneš odměnu, přečteme pohádku atd. Asi má, díky idiotum, kteří ho mořili hlady, trosku jiný vztah k jidlu. Uvidíš, že se to zlepsiAle nikdy nebij a pokus se nekricet, ikdyz z biti Te nepodeziram
My na mladšího brášku staršího kluka připravovali a chodili jsme ho s ním i do kojeňáku navštěvovat. Moc se těšil, až k nám přijde domů. Mají se rádi, ale někdy to je mazec. Mladší je dost opožděný, je tak na rok až dva, ale dělá pokroky. Snažím se být milá a vysvětlovat, ale občas mi také rupnou nervy a zakřičím.
@Helileli píše:
Tak úprav velikost porcí. Jeden čas si moje batole sypalo jídlo na hlavu, já teda jídlo odebrala, ale když to bylo několikrát, zmenšila jsem porce klidně na velikost dezertního talířku. Pokud chtěl ještě, dostal přidáno, pokud stačilo, nekončilo to přetahováním o talíř a jídlem litajicim vzduchem.