Výchova chlapců

Napsat příspěvek
Velikost písma:
21593
12.11.17 08:19
@mgdln píše:
Omlouvat se nemusíš. Já vím, je mnohem jednodušší ihned smáznout nevyhovující pohled, než cokoliv jiného. :mavam:

Osobně, být v tvé situaci (čítám, že máš syny), bych určitě pátrala, protože vztah matka x syn je podle mně ze všech vztahů nejvíce náchylný na nechtěné výsledky.

To ti patrně potvrdí i „chytrý“ psycholog. :lol:

v tom mas urcite pravdu, ale ne tak, ze synove maji matku u pr*dele a kdyz je matka vychovava, tak je jedine vychova k tomu, ze budou delat uplny opak toho, co rika, protoze ona neni autorita. Matka JE AUTORITA, i pro chlapce. V puberte to uz tak nemusi byt, nicmene i tam zalezi na naturelu ditete. Jsou chlapci, kteri by se pro matku rozkrajeli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4700
12.11.17 10:24
@warita píše:
v tom mas urcite pravdu, ale ne tak, ze synove maji matku u pr*dele a kdyz je matka vychovava, tak je jedine vychova k tomu, ze budou delat uplny opak toho, co rika, protoze ona neni autorita. Matka JE AUTORITA, i pro chlapce. V puberte to uz tak nemusi byt, nicmene i tam zalezi na naturelu ditete. Jsou chlapci, kteri by se pro matku rozkrajeli.

Je autorita a autorita.
Přirozená autorita od vynucené je kapánek rozdílek. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
12.11.17 10:36
@mgdln píše:
Je autorita a autorita.
Přirozená autorita od vynucené je kapánek rozdílek. ;)

A v tom s tebou nesouhlasim. Matka se o dite stara od miminka, do urciteho veku ma automaticky i autoritu.

Otec je podle mne dulezity v puberte, kdy chlapec od nej okoukava vzory chovani. Ty mohou byt spatne nebo dobre.

Ale jestli ti to dela z nejakeho zvraceneho pocitu dobre, ze syn te ma u zadele a muzes nanej mluvit andelsky dabelsky a vysledek bude stejnej, tak prima, pokracuj.

Vychovas z nej cloveka, kteremu kdyz jeho budouci manzelka rekne, aby udelal to ci ono, tak na to bude taky hazet bobek, protoze zenska mu nema co poroucet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
12.11.17 11:33

Já nevím, jak kde, ale unás prostě děti berou rodiče jako celkem..
Teda ještěš jsem neslyšela, že by se mělo rozdělovat pohlaví- chlapec holka a který rodič má mít větší autoritu..
Prostě se něco řekne, a je jedno jestli manžel a nebo já… aspoň u nás to děti berou automaticky, ne že máma je máma- ženská a prdí na to :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
12.11.17 11:38

Jediné co souhlasím, je, že b y se matka neměla moc montovat potom do klůků tak od 8 let a výš..
Já to vidím už na klukovi, že už když někde jdem, tak prostě už mu takové jakoby,, trapné před kluky, abych mu upravoval límeček, bobánkovala a nebo mu dávala pitíčka a mluvila na něho jak na batole.. A toto vidím často..Jer sice teprve ve 3 tř.. ale prostě to vidím, že už je to jiné. Doma se tulí a nevím co, ale prostě už musím ho trochu venku brát jinak..
Některé mámy mazec no :mrgreen: Jedna dokonce klukovi v 5 tř před školou dávala… pitíčko… :nevim: chudák kluk byl červený a naštvaný…I třeba sexuální věci bych už nechala na manželovi a různé takové ty.. pánské věci…

Příspěvek upraven 12.11.17 v 11:50

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4700
12.11.17 11:47
@warita píše:
A v tom s tebou nesouhlasim. Matka se o dite stara od miminka, do urciteho veku ma automaticky i autoritu.

Otec je podle mne dulezity v puberte, kdy chlapec od nej okoukava vzory chovani. Ty mohou byt spatne nebo dobre.

Ale jestli ti to dela z nejakeho zvraceneho pocitu dobre, ze syn te ma u zadele a muzes nanej mluvit andelsky dabelsky a vysledek bude stejnej, tak prima, pokracuj.

Vychovas z nej cloveka, kteremu kdyz jeho budouci manzelka rekne, aby udelal to ci ono, tak na to bude taky hazet bobek, protoze zenska mu nema co poroucet.

Jsem přesvědčená, že mužský vzor až v pubertě je sakra pozdě. To ti určitě potvrdí i spousta pro tebe názorově přijatelných psychologů i obyčejných lidí.

A nepřijde ti divné, proč by měla ženská muži poroučet? Poroučí se snad v armádě, ne? Vztah dvou lidí podle mě není založen na poroučení, ale na vzájemné spolupráci, respektu a úctě. Kde se poroučí, tam to hezké nebývá. Ani muž nemá právo ženě poroučet. To je evidentně nezdravý model.

Navíc právě takto vychovaný muž nemá mindrák z toho, že mu v dětství poroučely samé ženské, proto nemá potřebu jim to ´vracet´ nebo najíždět do klučičích obraných mechanizmů a proto se ani podvědomě nechová hloupě.

Přijde mi, jako by jsi to nechtěla pochopit. Ono se těm chlapečkům neříká, že jim ženská nemá co poroučet apod.. Oni si ani neuvědomují, že k nim rodiče ´nějak specálně´ přistupují. Jen se cítí dobře a nezaneřáďují si vědomí ani podvědomí zbytečnými křivdami a nesouladem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
12.11.17 11:53

Taky si myslím,, že ta puberta je pozdě..
Ono většinou děti - kluci většinou, co vidím po okolí uderem toho 11 roku, vlastně moc už nechtějí s rodiči nějak aktivně něco. Mají kamarády..Samozřejěm dělají s tátou třeba nějaké věci, ale to si myslím, že musí být na to zvyklý..
Pokud nejsou zvkylý, že s tátou něco dělali jako mali, tak těžko puberták najednou, bude ochotný s tátou někde jezdit po výletech..
A taky si myslím, že to neni pravidlem, jak to doma je s těmi chlapci. Já si pamatuji třeba bratrance jako dítě, a teta je hodně vleká držka, důležitá, řvoucí, rozkazovačná, a on teda neni typ, že by ženské rozkazoval, ale se podřizuje..
Znám rodinu, kdy táta byl mámu, a taky z kluka nevyrosl, chlap co bije ženu, ale spíš, labilnější poddajný muž- teda už 55 let,, takže na staré kolena se měnit asi nebude..
Na druhé straně jako dítě si pamatuju děti, co měli všechno, tátové kolem nich vše možné, a teď jsou znich…

Příspěvek upraven 12.11.17 v 11:58

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4700
12.11.17 11:57
@Janasas píše:
Já nevím, jak kde, ale unás prostě děti berou rodiče jako celkem..
Teda ještěš jsem neslyšela, že by se mělo rozdělovat pohlaví- chlapec holka a který rodič má mít větší autoritu..
Prostě se něco řekne, a je jedno jestli manžel a nebo já… aspoň u nás to děti berou automaticky, ne že máma je máma- ženská a prdí na to :mrgreen:

K výchově chlapců a dívek by se právě mělo přistupovat odlišně. To že jsme to dosud neslyšeli, neznamená, že to tak není lepší.
Nevím, jestli to není zaryté v myslích díky rovnostářství, které se zdejšímu lidu vtlouká do hlav již několik desetiletí ve všemožných podobách. To je totiž slušný nesmysl. Jeden člověk se nerovná druhému. Leda tak klon klonu. A navíc někteří jsou si rovnější, jak je vidět na každém kroku. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
12.11.17 12:01

@mgdln Nezlobte se, ale myslím, že pišete hovadiny.. Nikoho neznám z takovým názorem..
Většinou mám vedle sebe rodiny, kde vyhovávají děti stejně- práce doma, dárky, doma,,.láska stejně, akorát, že třeba když holčičky chce jít vařit jde, a pokud chlapec chce jís s tátou opravovat auto, tak jde.
jeslti myslíte dospívání a pubertu tak to určitě, ale u batolat a malých dětí si myslím, že je to blbost…
Když chce chlapec k autům, tak si ho vezme táta, když holčička se chce parádit tak se jde..

Příspěvek upraven 12.11.17 v 12:04

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
12.11.17 12:02
@mgdln píše:
Jsem přesvědčená, že mužský vzor až v pubertě je sakra pozdě. To ti určitě potvrdí i spousta pro tebe názorově přijatelných psychologů i obyčejných lidí.

A nepřijde ti divné, proč by měla ženská muži poroučet? Poroučí se snad v armádě, ne? Vztah dvou lidí podle mě není založen na poroučení, ale na vzájemné spolupráci, respektu a úctě. Kde se poroučí, tam to hezké nebývá. Ani muž nemá právo ženě poroučet. To je evidentně nezdravý model.

Navíc právě takto vychovaný muž nemá mindrák z toho, že mu v dětství poroučely samé ženské, proto nemá potřebu jim to ´vracet´ nebo najíždět do klučičích obraných mechanizmů a proto se ani podvědomě nechová hloupě.

Přijde mi, jako by jsi to nechtěla pochopit. Ono se těm chlapečkům neříká, že jim ženská nemá co poroučet apod.. Oni si ani neuvědomují, že k nim rodiče ´nějak specálně´ přistupují. Jen se cítí dobře a nezaneřáďují si vědomí ani podvědomí zbytečnými křivdami a nesouladem.

ne, neprijde mi to divne, melo by? Ja jsem pro, aby zena, matka a manzelka byla zenska, ktera ma domacnost a svuj zivot pevne v rukou a nenechala sebou mavat jako ve vetru.

A nemyslim si, ze to jakemukoliv muzi ublizi, ze mu matka v detstvi rekne, at si kouka uklidit v pokoji, nebo ze domu se ma vracet v cas, na jakem se dohodli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4700
12.11.17 12:20
@warita píše:
ne, neprijde mi to divne, melo by? Ja jsem pro, aby zena, matka a manzelka byla zenska, ktera ma domacnost a svuj zivot pevne v rukou a nenechala sebou mavat jako ve vetru.A nemyslim si, ze to jakemukoliv muzi ublizi, ze mu matka v detstvi rekne, at si kouka uklidit v pokoji, nebo ze domu se ma vracet v cas, na jakem se dohodli.

I to se děje. V některých rodinách je matka generál a veškerá sdělení mimo její koncept bere jako útok na svoji osobu.

Nic není na tom říct klukovi, ať si uklidí pokoj a nebo mu připomenout, že dohody se mají dodržovat. Ale záleží na způsobu sdělení.

„Mazej si uklidit ten pokoj nebo ti jednu fláknu!“
A nebo: „CO jsem ti říkala! V kolik ses měl vrátit? Už nikam víckrát nepůjdeš!“
a když u toho ještě třeba řve a dělá ramena, tak je skutek dokonán… :lol:

Je mi líto těch žen, které jsou generálem, jen pro pocit, že drží svůj život pevně v rukách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4700
12.11.17 12:58
@Janasas píše:
@mgdln Nezlobte se, ale myslím, že pišete hovadiny.. Nikoho neznám z takovým názorem..
Většinou mám vedle sebe rodiny, kde vyhovávají děti stejně- práce doma, dárky, doma,,.láska stejně, akorát, že třeba když holčičky chce jít vařit jde, a pokud chlapec chce jís s tátou opravovat auto, tak jde.
jeslti myslíte dospívání a pubertu tak to určitě, ale u batolat a malých dětí si myslím, že je to blbost…
Když chce chlapec k autům, tak si ho vezme táta, když holčička se chce parádit tak se jde..

Nebudu Vás přesvědčovat. Lidé obecně nejsou zvyklí měnit svá zakořeněná přesvědčení.

Dám příklad. Matka. Batole necelé 3roky. (mají pěkný vztah, matka se dítěti věnuje, řvaní ani plácání po zadku není na denním pořádku - ale občas ano, matka je trpělivá a laskavá, ale nenechá si skákat po hlavě, sekýruje např. skrze nepořádek a jiné, ´)

Matka sama doma s dítětem. V pravidelných intervalech chlapcův řev, vztekání. Chlapec nevydrží u jedné činnosti, má tendence dělat zakázané věci. Matka napomíná - nevztekej se, co se vztekáš!? Když zakřičí, kluk řve stejně, když mu naplácá, kluk nahodí výraz ´nenávisti´, vře to v něm a urazí se.

Otec doma sám s dítětem. (i dva dny) Klid, ticho, sousedé neví, že jsou doma. Kluk spolupracuje, nevzteká se, nezlobí. Je jako by vyměněný (slova matky).

Oba rodiče doma s batoletem. V přítomnosti matky se snaží kluk na sebe upozorňovat a tzv. ´zlobit´ (byť v menší míře než když jsou sami), matka napomíná kluka, nereaguje. Napomene otec, dítě okamžitě přestane.

Pozn.: Otec syna nebije vůbec. Otcovo napomenutí spočívá jen ve vyslovení synova jména.

Matka dala na rady „toho divného“ psychologa a celá rodina se velmi brzy významně zklidnila. Matka je víc v pohodě, protože necítí selhání ve své výchově syna v případech, kdy syn začne ´vyvádět´. Už ví, proč se to děje. Syn vycítil změnu a frekvence jeho ´portestsongů´ rapidně klesla. Když to překročí jistou hranici, syna upozorní, že to bude muset říct večer taťkovi. Otec si se synem popovídá a syn většinou jako by zmoudří. :nevim: Doma mají mnohonásobně větší pohodu, než když matka v době nepřítomnosti otce používala příkazy, výhružky a křik nebo plácání.

Kdybych to neviděla na vlastní oči, neztrácím tu čas popisováním podle mě velmi zajímavého přístupu k výchově chlapců. Třeba to někoho zaujme a zkusí zlepšit kvalitu života sobě i svým blízkým. :nevim:
Upozorňuji, že nejsem ten psycholog a moje interpretace může být nepřesná, ale snažila jsem se to alespoň trochu přiblížit. Kdo by měl zájem, doporučuji jít přímo ke zdroji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3248
12.11.17 13:35
@mgdln píše:
I to se děje. V některých rodinách je matka generál a veškerá sdělení mimo její koncept bere jako útok na svoji osobu.

Nic není na tom říct klukovi, ať si uklidí pokoj a nebo mu připomenout, že dohody se mají dodržovat. Ale záleží na způsobu sdělení.

„Mazej si uklidit ten pokoj nebo ti jednu fláknu!“
A nebo: „CO jsem ti říkala! V kolik ses měl vrátit? Už nikam víckrát nepůjdeš!“
a když u toho ještě třeba řve a dělá ramena, tak je skutek dokonán… :lol:

Je mi líto těch žen, které jsou generálem, jen pro pocit, že drží svůj život pevně v rukách.

Nejen generalem, aby mely pocit, ze maji svuj zivot pevne v rukou…to, ze manipuluje druhe nejspis nevnima, taky mam par takovych v svem okoli a neni tam spokojeny nikdo :nevim:.

Mi spis udivuji vety typu:neexistuje kamaradsky vztah mezi zenou a muzem, to bylo taky v tom clanku.
Tak jak pak ma otec vychovat, nebo aspon nastinit kamaradstvi k muzi dceri?
Nebo rodicovsky vztah otce a dcery neni kamaradsky? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10028
12.11.17 14:09
@Kralikcek píše:
Nejen generalem, aby mely pocit, ze maji svuj zivot pevne v rukou…to, ze manipuluje druhe nejspis nevnima, taky mam par takovych v svem okoli a neni tam spokojeny nikdo :nevim:.Mi spis udivuji vety typu:neexistuje kamaradsky vztah mezi zenou a muzem, to bylo taky v tom clanku.
Tak jak pak ma otec vychovat, nebo aspon nastinit kamaradstvi k muzi dceri?
Nebo rodicovsky vztah otce a dcery neni kamaradsky? :nevim:

To me udivuje taky, proc to podle nej neexistuje? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3248
12.11.17 14:48
@Wani píše:
To me udivuje taky, proc to podle nej neexistuje? :think:

No prave kvuli tem generalkam, ktere doma vsem jen veli. a chlap je da se rict podpantoflac a ceka jen na prikazy a povely.
V armade taky nejsou kamaradske vztahy, jen nadrizeny podrizeny, ci spis ten vyssi hodnost a nizsi…

Vlastne generalka manzelka si udela ze sebe modlu, ktere se musi kazdy klanet…a poslouchat jinak je zle a je nehodny a neposlusny…

Ale myslim, ze on popisoval extremy, ze to snad neni bezne a je spise normalni aby muz mel kamaradky, nebo zname, kor v dnesni dobe.
Jak jinak by pak se naucil tak rychle kamaradsky vztah aby jej predal dceri? kdyz by nemel z ceho brat? z zkusenosti, ktere mel…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí