Výchova dítěte od kolíbky

1977
3.9.21 09:52

Výchova dítěte od kolíbky

Dobré ráno maminky/tatínci,
prosím můžete doporučit nějakou stránku, knížku nebo něco s čím má kdo zkušenost, zaměřené na výchovu dítěte? Ideálně úplně od narození až do nějakého školního věku…potom už děj se vůle boží :lol: :lol: Čekáme první mimčo, nějak jsme si to vysnili, ale netušíme, jestli to není špatně a pak nebudeme těžce napravovat.

Příklad: líbí se mi možnost spinkat s miminkem v posteli, ale není to špatně vzhledem k pozdějšímu samostatnému spaní? Raději v manželské posteli v ložnici nebo dát do dětského pokoje další postel pro toho, kdo bude zrovna s miminkem spát? Nebo spinkání miminka jen ve své postýlce…prostě plaveme :lol:

Nejsme zastánci řezat dítě hlava nehlava, ale ani ne „výchovy“ typu dělej si úúplně co chceš, já ti nikdy v ničem nenastavím hranice. Myslím, že jsme oba svým nastavením takový ten zlatý střed.
Ráda bych si to ale nejdřív srovnala v sobě, potom s tatínkem a potom až začala fungovat s miminkem (TP máme v únoru, takže čas mám). Doporučíte prosím?

Btw. je mi jasný, že nejde vždy jet podle jasně dané šablony, každý jsme jiný. Ale chci mít aspoň představu a nějaký směr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
825
3.9.21 09:58

Milan Studnicka - Dovychovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2653
3.9.21 10:30

Ja bych se ridila svou intuici, to hlavne nasanem zacatku vyda ta tisic knih. Za me ideál cosleeping, kojeni na pozadani, satek/nositko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
3.9.21 10:34

Zbytecne to resis dopredu, jeste ti s tim slusne zamavaji hormony a materska laska a vse muze byt jinak
Kazdopadne klasika je Kontaktni rodicovstvi od Searse, Jak mluvit, aby nas deti poslouchaly, Sourozenci bez rivality, Vychovavame deti a rosteme s nimi od Aldort.

Nejde ani tak o to najit nejaky navod na vychovu, jako spis pochopit potreby miminka, vyvojove faze a obdobi apod. Pak uz ti spousta veci najede sama.

Plus funkcni principy jsou v Sveho psa nestrilejte, to funguje na vsechny od psa pres deti az po manzela ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35417
3.9.21 10:36

Doporučuju cestu kontaktního rodičovství. Na Facebooku je velká komunita :palec: Žádná komplexní kniha mě nenapadá. Naopak doporučuju víc zdrojů a řídit se tím, co vyhovuje právě vám třem :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41263
3.9.21 10:45
@mandle-v-cokolade píše:
Dobré ráno maminky/tatínci,
prosím můžete doporučit nějakou stránku, knížku nebo něco s čím má kdo zkušenost, zaměřené na výchovu dítěte? Ideálně úplně od narození až do nějakého školního věku…potom už děj se vůle boží :lol: :lol: Čekáme první mimčo, nějak jsme si to vysnili, ale netušíme, jestli to není špatně a pak nebudeme těžce napravovat.

Příklad: líbí se mi možnost spinkat s miminkem v posteli, ale není to špatně vzhledem k pozdějšímu samostatnému spaní? Raději v manželské posteli v ložnici nebo dát do dětského pokoje další postel pro toho, kdo bude zrovna s miminkem spát? Nebo spinkání miminka jen ve své postýlce…prostě plaveme :lol:

Nejsme zastánci řezat dítě hlava nehlava, ale ani ne „výchovy“ typu dělej si úúplně co chceš, já ti nikdy v ničem nenastavím hranice. Myslím, že jsme oba svým nastavením takový ten zlatý střed.
Ráda bych si to ale nejdřív srovnala v sobě, potom s tatínkem a potom až začala fungovat s miminkem (TP máme v únoru, takže čas mám). Doporučíte prosím?

Btw. je mi jasný, že nejde vždy jet podle jasně dané šablony, každý jsme jiný. Ale chci mít aspoň představu a nějaký směr.

nejhorší an tom je, že máš dopředu nějaké představy, jaké to bude, jak budeš nějaké problémy a témata řešit a pak se ti narodí dítko, které nebude takové, jaké jsi čekala, resp. nebude reagovat, tak „jak by mělo“ :mrgreen: věř mi, mám dva takové kousky a ani jeden není klasický model z knih a na každého platí něco jiného. U druhého už jsem schopna nějakého nadhledu, ale u prvního to byl děs. Děsně jsem si brala řeči okolo, tabulky a odborné články o tom, jak by to mělo být, ale ono nebylo…takže za mě-) udělejte si to, jak to bude vám dvěma a dítku vyhovovat, nech se vést láskou a svojí intuicí a ono to půjde, uvidíš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
3.9.21 10:50

Knih (i dobrých) je spousta, ale univerzální příručka neexistuje. Všechno záleží na tom koktejlu povaha matky, povaha otce, jejich vzájemný vztah, povaha dítěte, jestli se jim do toho má příležitost montovat ještě někdo další (babičky).

Chce to si ujasnit nějaké principy a pravidla, které jsou ti blízké a těm se snažit nějak přibližovat, ale pak dát i hodně na intuici.
Ale čisté lpění na nějakých výchovných principech či výchovné značce ideál není dobré.

Moje starší dítě třeba není kontaktní, nesnášel nošení, objímání, pusinkování apod, takže cokoliv z echt kontaktním rodičovství, jakkoliv by se mi to mohlo líbit, by bylo pro nás asi úplně nepoužitelné. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
3.9.21 10:50

@Keyllah Ano, úplně nejhorší je, pokud je rodič v zajetí svých představ a do těch se dítě snaží napadovat, jsou paknešťastní oba. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9779
3.9.21 10:53

Záleží na tom, jaký poklad se ti narodí. Některé děti jsou kontaktní a pokud budeš striktně vyžadovat spaní v postýlce, tak budou trpět, jiným ti bude fuk. Některé udělají co ti na očích vidí a vychovávají se skoro samy, jiné jsou od malička rebelové. Některé si vystačí při hraní samotné, jiné vyžadují přítomnost rodiče, protože jsou společenské atd. Takže nalajnovat si dopředu plán výchovy je naivní. Měnila jsem strategii mockrát :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68
3.9.21 11:15

Mě se moc líbila kniha Aha rodičovství, protože je v ní zdůrazňováno jak je důležité, aby si rodič zpracoval svoje vlastní dětství a jak je důležité napojení na dítě. Prostě zaručeně se ti narodí dítě, které ti bude šlapat na kuří oka a budou ti naskakovat reakce tvých rodičů vůči tobě. Nejtěžší na rodičovství je tohle ustát, pracovat na sobě a to vše za ne úplně ideálních podmínek (nevyspání, málo času na sebe a partnera atd.).
Pak bych třeba ještě koukla na dokument na Netflixu Babies, tam je vědecky doloženo, že respektovat potřeby miminka má smysl. Ke společnému spaní web Prosím spinkej. A něco si předem nastudovat ke kojení, to je základ kontaktního rodičovství a dost to usnadní péči.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1977
3.9.21 11:26

Díky všem za názory a obzvlášť těm co doporučili konkrétní zdroje :hug:

@Patifu Díky za tipy, na Netflix mrknu, nemáš i tip na něco ohledně kojení? Knížek jsem našla asi 80, ale z webových stránek vím prd, jestli jsou přínosné nebo jen další zátěž v knihovně :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2015
3.9.21 11:53

Mam 4 deti a univerzalni navod neni. Kazde dite je osobnost a je treba to ctit a nesnazit se o skatulky. Za me je dulezita intuice.

Ad spani deti s rodici.. My spali od miminka se vsemi detmi v posteli. Ted 5leta dvojcata predskolaci maji vlastni postele. Jedna nema zadny problem spat sama od zacatku, co postel dostala a druhou mam noc co noc v posteli. Pritom dvojcata narozene stejne a vyhovavana stejne. Treti dcera neni moc kontaktni uz od miminka (takze rada spi sama a treba satek ci nositko vylozene nesnasela). Ctvrta je miminko a porad s nami v posteli.

Jinak preji rychly porod a klidne miminko :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
3.9.21 11:59
@mandle-v-cokolade píše:
Díky všem za názory a obzvlášť těm co doporučili konkrétní zdroje :hug:@Patifu Díky za tipy, na Netflix mrknu, nemáš i tip na něco ohledně kojení? Knížek jsem našla asi 80, ale z webových stránek vím prd, jestli jsou přínosné nebo jen další zátěž v knihovně :roll:

Na kojeni je nejlepsi najit si opravdu dobrou laktacni poradkyni (nejlepe na doporuceni), sejit se uz pred porodem, vse si vysvetlit, a pak ji mit na telefonu uz v porodnici.

No a v porodnici se neridit protikojicimi radami sester, ale delat to jinak - tj. miminko si dat do postele, kojit na pozadani (zadne povinne rozestupy), nevazit pred/po kojeni, nenechat se uvrtat do kolotoce odsavani a dokrmu, to je asi tak zaklad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68
3.9.21 12:03

@mandle-v-cokolade Zrovna včera jsem poslouchala super podcast o kojení. Najdi si na Spotify podcast Mlíko v hlavě a poslední díl byl s Terezou Mynářovou, laktační poradkyní. Moc dobře tam vše vysvětlovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4127
3.9.21 15:24

Já bych to neřešila a řídila se intuici. Stejně ti pak dítě udělá čáru přes rozpočet :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí