Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
no nejhorší je, když porovnám realitu se svýma výchovnýma předsevzetíma, co jsem si dělala celý těhotenství
Ale asi to holt s každým předsevzetím u mě musí dopadnout stejně ![]()
Kreali: kočárek je u nás taky oblíbený dopravní prostředek po bytě ![]()
Huhlajdo: třeba se někdy potkáme s prckama pod stanem
Už se těším, až vyrazíme, v květnu máme naplánovaný přechod Nízkých Tater - tam je to teda po útulnách. Kdybyste se chtěli někdo přidat, stačí říct
Ještě k tomu časem založím nějakou diskusi, abych vyzjistila zkušenosti se stanováním s miminky a i případné spolucestovatele.
Mě malý taky jednu dobu usínal až kolem jedenáctý večer a pak si to sám upravil, teď si užívám volný večery
neboj taky nežehlím, chvíli jsem si to taky vyčítala, pokud jste všichni spokojený, není co řešit ![]()
Jééé to jsou pěkný příspěvky..já teprve čekám na mimčo ale z toho všeho co jsem si zatim přečetla jsem připravená že mi začne vojenský režim…a trochu se toho děsím… protože to pak bych si musela uplně všechno plánovat podle dítěte.. kamarádka to tak má - musím tedy pochválit že chlapeček je ve 2.5 letech vychovaný a klidný,spokojený. Ale ona již 3 roky nebyla vubec nikde.Ani cvičit ani na kávě ani nikde jinde. Ani s ním nikdy nejela autem!
Pokud bych měla dodržovat její režim musela bych si bohužel najmout sluhu asi
aby mi dojel nakoupit, nabarvil vlasy, nanosil dřevo,posekal trávu…prostě komplet servis.
Holky,
vás chci poznat, odkud jste?!
Připadá mi zbytečné úzkostně žehlit i ponožky, mimi taky odmítá jít spát dřív, tak posouváme čas, a myslím si, že spokojená máma je jediný klíč ke zdravé výchově…
Někdy bych chtěla vidět ty „vzorové“ rodiče, jak jsou šťastní…
Mimochodem, četly jste Koncept kontinua?
Kačka ![]()
Caterinita píše:
Holky,
vás chci poznat, odkud jste?!
Připadá mi zbytečné úzkostně žehlit i ponožky, mimi taky odmítá jít spát dřív, tak posouváme čas, a myslím si, že spokojená máma je jediný klíč ke zdravé výchově…
Někdy bych chtěla vidět ty „vzorové“ rodiče, jak jsou šťastní…
Mimochodem, četly jste Koncept kontinua?
Kačka
Pokud to jde, tak proč se mimču nepřizpůsobit, moje řeč.
Ono kdyby jich měl člověk víc, pak už by nešlo čekat, až se prckovi bude chtít - pak by se šlo na čas, protože by se prostě muselo - s druhým do školky, s třetím do kroužku atd. Takže dokud to jde, radím nehrotit domácnost ani nic jiného a užívat si mimčo!! ![]()
Právě, asi je to dost o tom přizpůsobování - u nás se všechno řeší nějak za pochodu a dost chaoticky a taky jsme dost líný …
tak se pak asi nemůžu divit, že se mi nedaří pevný režim. Ale asi je fakt hlavní, že jsou všichni spokojený - Mikeš (syn) si o co chce většinou řekne, takže teď naprosto striktně trvá na dopoledním spaní v kočárku a má ho
My zase rádi chodíme ven, tak se jde … O víkendu už bylo dost teplo, aby si Mikešek mohl pořádně ohmata i les a šutry, tak doufám, že to nebude mít nějaký následky.
Domácnost je pro mě trochu noční můra, nebaví mě a nejde mi - tak holt máme doma dost bordel (jakože asi dost, ale zase snažím aby Mikešek nedýchal moc prachu, takže taky se snažím s tím něco udělat). Vařím jednou az dva dny, o žehlení už jsem psala …
Ani nevím, proč tady tak vypisuju, asi jsem jen chtěla říct, že navzdory mým předporodním plánům jsme s manželem zůstaly stejně líný držky, jako před porodem a že doufám, že to Mikeškovi neuškodí ![]()
Jo a jsme z Českýho Brodu a Koncept kontinua jsem nečetla. A co ty Kačko? Jak máš starý děcko? A jak si žijete?
Dobrý večer dámy, nastal čas, kdy stojím na rozcestí a nějak nevím jak dál s moji 6 měsíční holčičkou. Už to není ta panenka, které stačilo, krmení, spínkání, něha atd. Ale začala se nějak projevovat a já nevím jak dál s výchovou, jak reagovat na určitě situace. Malá se začala plazit-skoro lozí, no a lozí i tam kde nemá (ohrádku zatím nemáme) pořád ji z tama odsunuji a opakuji, že tam nesmí lozit (vím, u takhle malého miminka je to bezúčelné, ale proč to neříct, třeba si to časem zapamatuje). Takže odsunu ji a ona spustí jekot, propíná se, no prostě se vzteká, když se ji něco nelíbí. To samé když ji chci třeba položit na zem na deku nebo do sedátka a to samé, vždy se vzteká a já nevím, jak na to reagovat.? Spí s námi v posteli, snad i to není na škodu.
Ted objevila prskání u jídla, no taky nevím, jestli u toho pokračovat s jídlem nebo na chvíli přestat, a až se vyblbne tak pokračovat. Režim máme celkem jasně stanovený, v tom není problém. Poradte jak postupovat dál? Zkuste mi napsat i Vaše výchovné metody, nebo klidně i nějaké odkazy na články. Chci aby z ní vyrostl sebevědomý, veselý jedinec. Díky ![]()
@brulinka Pockam si na odpovedi, hlavne me zajima to prskani u jidla. ![]()
Půlroční? Projdi si byt na čtyřech a odstraň co je nebezpečné.. Víc asi zatím chtít nemůžeš.
U nas bylo uplne to same. Prskani casem preslo a prska ted, jen kdyz uz nechce papat. U prskabi jsme vzdycky rikali „ne, to se nedela“. Prcek to bral spis jako „Ohromna sranda, zkus to jeste vic“.
Jako pulrocni se tolik nevztekal, zato ted, v 10ti mesicih je to peklo. Nekde otevrit skrin - rev, dam ho pryc od zasuvky - rev, vetsinou ho necham na miste, reknu mu „Tytyty, osklivej Mikulas“ a necham ho byt. Vetsinou ho behem pikosekundy zacne zajimat jiny, diteti nebezpecny, predmet.
To jspu spis me zlusenpsti, nez rady. Tak treba nekdo jiny napise neco, z ceho i ja budu moudrejsi ![]()
@Sibyla0 píše:
Půlroční? Projdi si byt na čtyřech a odstraň co je nebezpečné.. Víc asi zatím chtít nemůžeš.
Je to tu bezpečné, ale lozí do pelechu pro psa. A ten není kam jinam dát.
@brulinka ja teda nevim, ale ja nic nikam neschovavala a nestehovala. Prcek si, dle meho presvedceni, musi zvyknout, ze nektere veci proste nesmi. Viz. Zasuvky, kabely, sahat na televizi apod.
Samozrejme mam v zasuvkach ochranu. Ale treba babicky ne a tak ho prece nenecham doma hrat si s bezpecnou zasuvkou, kdyz jinde bezpecna neni. Musi vedet, ze to neni na hrani. Stejne tak telefon. Ac se mu sebevic libi, je to moje hracka a dp ruky mu ho proste nepujcim..
@brulinka píše:
Je to tu bezpečné, ale lozí do pelechu pro psa. A ten není kam jinam dát.
@brulinka taky teď máme půlroční mimino, takže můžu reagovat, jak to chodí u nás.. i když asi moc nápomocná nebudu, protože tyto problémy nemáme. Malý nám už taky lozí mimo svou hrací plochu, ale necháváme ho, protože to nebezpečné nemá, max ho vrátíme zpět, ale nevzteká se právě.. jestli chceš zdravě sebevědomého jedince, nepořizuj ohrádku, nechte ji, ať si lozí, kam chce.. spaní v posteli je úplně v pohodě
je důležité dítěti vytyčit hranice, i když to zatím teď nechápe, je podle mě dobře už teď dětem dávat najevo, co rodiče tolerují a co ne. časem na to dojde.
krmení - moc neprská, ale když jo, neberu to jako problém, přejdu to a krmím dál, většinou to je jen ze srandy a ne z nějakého trucu, tak to neřeším. když už vůbec jíst nechce, jídlo nenutím, mohl by si vytvořit nechutenství k jídlu.
V půl roce podle mě moc nejde dítěti něco vysvětlit a pak očekávat, že to tak bude dělat, stejně jako mu nevysvětlíme, že je už čas na spinkání - proto si tu i ve čtvrt na 9 hraje, protože se mu zrovna dnes prostě spát nechce. Neřešíme, jen naplňujeme jeho potřeby, hodně ho nosíme, ale necháváme i hrát si samotného, aby si nemyslel, že se vše točí jen kolem něho.
No jsou to takové rady-nerady, asi si z toho moc nevezmeš.. jen takhle to vypadá teď aktuálně u nás s půlročním.