Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Dice Názor jaký máš ty, má i moje tchýně a babička, taky tvrdí, že je to nebezpečné a dítě se pak neosamostatní. ALe taktéž si myslím, že je to blbost, a už vůbec to není nebezpečné.. „Příroda“ prostě nedovolí zalehnout dítě matkou.
@brumdinka Ty jsi napsala ze ja svym nazorem lidi ovlivnuji a ja napsala to same o tobe.
A ne nehodlam spavat s miminkem v posteli protoze to nepovazuju z mnoha duvodu za spravny. A rozhodne valna vetsina pediatru i psychlogu by to nedoporucila a stejne tak „obycejnych“ lidi.
A fakt uz to dal nekomentuji, nemam potrebuju to obhajovat a uz vubec ne vyvracet ![]()
Je to sice okopírované, ale není k tomu co dodat. ![]()
5 důvodů proč spát s miminkem v posteli
1. Podporuje nezávislost
Možná to zní jako paradox, ale má to svoji logiku. Čím těsnější je kontakt mezi kojencem a matkou, tím menší separační úzkostí dítě trpí. Ve světě se pak cítí „bezpečnější“ a pohybuje se v něm sebevědoměji. Až vám tedy „staré školy“ budou podsouvat, že ze svého miminka vychováváte rozmazleného závisláčka, když si ho berete k sobě do postele, máte protiargument.
2. Potlačuje potřebu dudlíku
Podle Dr. Jay Gordona, který o této problematice napsal celou knihu, jen málokdy najdete kojence spícího v posteli rodičů, u něhož by se vyvinula závislost na dudlíku nebo na palci. Cucání dudlíku a prstíčků totiž funguje jako zástupný mechanismus za blízkost matky a jejího prsa.
3. Snižuje riziko syndromu náhlého úmrtí
Harvardský psychiatr Michael Commons zjistil, že k syndromu náhlého úmrtí dochází mnohem častěji u dětí, které spí o samotě. Našel pro to i vysvětlení: tělo kojence spícího ve společné posteli je v harmonii s tělem matky, přejímá rytmus jejího dechu i srdeční činnosti a reguluje podle ní tělesnou teplotu. Pravděpodobnost, že by náhle přestalo dýchat, se tak výrazně snižuje.
4. Snižuje riziko psychických poruch a stresu
U dětí, které jsou ponechány o samotě, aby se takzvaně „vyřvaly“, byla zaznamenaná zvýšená hladina stresového hormonu kortizolu, který brání zdravému vývoji mozku. „Jedinec se tak stává méně odolný vůči stresu a psychickým onemocněním. Hůře se ale zotavuje i z nemocí tělesných,“ říká Commons.
5. Přispívá k lepšímu rozvoji
„Za posledních třicet let pozorování vyšlo najevo, že děti, které jako batolata spávaly v posteli s rodiči, ceklově lépe prospívají,“ uvedl pediatr William Sears. „Lépe rozvíjejí svůj potenciál, jsou emocionálně stabilnější a prokazují i lepší intelekt. Nemáme pro to přesné vysvětlení. Je možné, že je to tak díky zvýšené pozornosti matky a těsnějšímu kontaktu, vliv ale může mít také častější kojení - děti spící v posteli s matkou totiž většinou bývají déle a častěji kojené.“
@brulinka díky, hned přeposílám tchýni ![]()
spíme se synem v posteli už od narození a nikdy se mi nestalo, že bych ho jen náznakem zalehla. Tělo to prostě a jednoduše neudělá. Jsem ráda, že je nás víc takových, jsem taky přesvědčená, že blízkosti pro dítě není nikdy dost. V mém okolí se bohužel nesetkávám s pochopením ![]()
@brumdinka tak ja myslim, ze i psychologove nejsou proti. vsichni. a ja lituju, ze jsem u prvnich dvou deti podlehala tlaku okoli a nedala si deti do postele. potrebovaly to. treti uz se mnou spalo a bylo to mnohem lepsi!
a dite jsem si davala k hlave, nejde zalehnout. a neni nic krasnejsiho nez odfukujici miminko.
@brumdinka a pediatr nebyl pro, ale argumenty postradaly logiku
@Dice jenže my víme, že to nebezpečné není, z vlastní zkušenosti. ty se pouze domníváš, protože zkušenost nemáš.
@brulinka krásné. i za ostatní děkuji za toto sdílení… já jen doufám, že se tyto informace dostanou k co nejvíce rodičům. je to věčná škoda, že spousta lidí žije podle starých názorů, že kontakt dítěte s rodičem je něco nepřirozeného, špatného, ba dokonce škodlivého - přitom je to pravý opak…
mě se někam ztratil jeden příspěvek a to sem ho nemazala, takhle to vlákno postrádá smysl…
@Dice píše:
@brumdinka Ty jsi napsala ze ja svym nazorem lidi ovlivnuji a ja napsala to same o tobe.
A ne nehodlam spavat s miminkem v posteli protoze to nepovazuju z mnoha duvodu za spravny. A rozhodne valna vetsina pediatru i psychlogu by to nedoporucila a stejne tak „obycejnych“ lidi.
A fakt uz to dal nekomentuji, nemam potrebuju to obhajovat a uz vubec ne vyvracet
nejsem si vědoma, že bych něco takového psala - psala jsem pouze, že nemáš psát že je to špatné a nebezpečné, jelikož toto není pravda!…jinak jsem čekala, že jak ti dojdou argumenty s něčím podobným typu, že to nedoporučují pediatři a psychologové vyrukuješ…kdybych chtěla najdu ti x-opačných názorů o prospěšnosti spaní dítěte s matkou…mmch pokud opravdu žiješ podle toho co ti kdo doporučí nebo řekne, tak je mi tebe i tvých dětí upřímně líto, jelikož sebe i je ochuzuješ o spoustu nádherných nepopsatelných zážitků nehledě na to, že život je moc krátkej na to, aby ho člověk žil tak jak mu říkají jiní…
Ja uz se k tomuto nechci vyjadrovat.je to jedno z temat kde jsou proste protichudne nazory, tak jako treba u kojeni nebo ockovani. Po jednom prispevku ktery jsem pak brala jako utocny proti me a me rodine jsem nahlasila prispevek jako nevhodny, navic jsme jiz byly mimo tema diskuze.
@Dice promiň ale můj příspěvek útočný proti tobě ani tvé rodině vážně nebyl, pokud si to tak cítila tak mě to mrzí, myšleno to tak nebylo a to žes to hned hlásila bohužel o něčem vypovídá…a zas tak mimo téma diskuze nejsme, jen se diskuze logicky nějakým způsobem posunula… ![]()
Zase utocis a narazis. Nikdy jsem adminovi nic nehlasila a jsem zvykla ina mnohem peprnejsi diskuze ale pokud si nekdo dovoli hodnotit moji vychovu, natoz rict ze lituje moje dite tak to mi prijde dost pres caru.
Ale jsme davno mimo tema a nechci diskuzi dal znehodnocovat.
Já bych s miminkem ležela v posteli, ale nespala.. Mám kolem sebe jenom špatnějí zkušenosti. Ne nějaké umrtí, atd ale buď maminka ve spánku rukou švihla mimčo, a kamarádka jak se hnula, tak se jí sroloval polštář a přimáčl obličejík.. sestřenici miminko spadlo- usnula tvděj a malý už byl malinko pohyblivý a dvakrát se jí přetočil..
V porodnici, když nám viděla doktorka, tak nás pěkně sjela, že nejhorší je unavená máma, která pak unavou nevnímá.. takže za mě spát ne…
@Dice píše:
Po jednom prispevku ktery jsem pak brala jako utocny proti me a me rodine jsem nahlasila prispevek jako nevhodny, navic jsme jiz byly mimo tema diskuze.
jistě nic si nehlásila, ale můj příspěvek zmizel - poněkud si protiřečíš ![]()
o tom, že vytrháváš věci z kontextu ani nemluvím..nikde jsem nehodnotila tvojí výchovu! a do ted´ jsi neodpověděla na to, zda tu zkušenost máš! evidentně ji nemáš a nikdy jsi neměla… měj se fajn ![]()
Příspěvek upraven 23.08.14 v 17:18