Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Vydědění není tak jednoduchá věc, jde to soudně a může se to táhnout a povětšinou k tomu musí být pádnější důvody než to, že dcera má dluhy.
Tyto případy se obvykle řeší přepisem majetku na jiného příbuzného (vnučku).
Bohužel zkušenost mám. Vydědění není 100%, vždy to dcera může napadnout, jsou k tomu vážně důvody a věřitele dcery to později taky můžou napadnout. Jistější by bylo napsat to ještě za života na někoho jiného, třeba na tu vnučku, ale chápu, že opatrovníkem je její matinka… Pak je ještě samozřejmě řešení závěť, ale pokud vím, dcera, byť plnoleta, je neopominutelný dědic. U nás vydědění prošlo, ale i tak byla pro jistotu většina majetku přepsána za života dotyčného na jiné příbuzné.
@mau-mau píše:
Dcera je plnoletá, napište závěť.
závěť úplně nepomůže, dle NOZ V případě zletilých potomků, nesmí být tito zkráceni více, než kolik činí polovina jejich dědického podílu ze zákona.
Takže něco by zdědila tak jak tak, tuplem, jeslti je to jediná dcera. A mít třeba na čtvrtině bytu exekuci, to taky není žádný med.
@Mar__tanka1983 píše:
závěť úplně nepomůže, dle NOZ V případě zletilých potomků, nesmí být tito zkráceni více, než kolik činí polovina jejich dědického podílu ze zákona.
Takže něco by zdědila tak jak tak, tuplem, jeslti je to jediná dcera. A mít třeba na čtvrtině bytu exekuci, to taky není žádný med.
To bylo driv ta polovina dnes uz je to pouze ctvrtina.
Zakladatelko vydedit ji muzes, zajdi za notarem at to sepise, ovsem lze to napadnout. Az tedy po smrti zustavitele.
@Bandii píše:Špatná rada, po smrti pisatelky by se stala matka opatrovnicí majetku vnučky, který by mohla zpronevěřit.
Přepište majetek na vnučku.
Měla jsem to jako vnučka podobně. Jak mi bylo 25 a dodělala jsem školu, šla jsem s dědou k notáři a ten na mě napsal byt, s tím, že on tam bude doživotně bydlet, platit náklady, udělal tam i dodatek o věcném břemenu. Až oba prarodiče umřeli, majetek mi zůstal. Jediné, co se dořešilo jsou poplatky městu za odpad, daň na katastru.
Mě napadlo nějaký svěřenecký fond, jako má Babiš, do toho ten majetek vložit, ale úpně nevím jak to funguje…
Naši rodiče přepsali byt, ve kterém bydlí na mně a bratra. Tím pádem je z kola ven druhý bratr, kterého původně chtěli kvůli letitým problémům vydědit. Přepis jim poradil advokát jako mnohem snadnější a v podstatě neprůstřelný způsob, jak ho z případného dědictví vynechat…
@Anonymní píše:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli máte někdo skušenost v rodině s vyděděním potomka pro dluhy. Moje dcera má několik exekucí a práci se vyhýbá asi patnáct let.
Bojím se, že kdybych zemřela, byt sežerou exekutoři a vnučka osmiletá nedostane nic.
Mám sedmdesát let.
Ahoj,
vydědění je díky bohu (pro někoho bohužel) velmi složitá věc a dluhy bohužel nebudou stačit. Nevím jaká je přesná definice, jaké přesné důvody k vydědění, ale dluhy se obávám, že jsou malá věc i když mužou být do milionů.
Nicméně lze majetek přepsat na vnučku, pak by na byt ani exekutoři neměli mít právo i kdyby holce ještě nebylo 18let. Dřív tam byla dan z nabytí když to šlo ob generaci - nevím, jak je to ted. ![]()
U nas vydedeni proslo z duvodu brani tezkych drog a pobytu ve vezeni. Ze ma dcera dluhy a nepracuje neni bohuzel duvod. Zasla bych za notarem se poradit.
@chs.jasmin tohle lze ale jen soudně, když je jí 8 let. To už je lepší ten svěřenecký fond.
Dluhy samozřejmě jsou důvod k vydědění. Je to paragraf 1647 občanského zákoníku. Z důvodu opatrnosti je vždy nejlepší toto řešit s notářem než si to psát sám nebo za pomoci bezplatné poradny. Stejně by Ti doporučili se na něj obrátit.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli máte někdo skušenost v rodině s vyděděním potomka pro dluhy. Moje dcera má několik exekucí a práci se vyhýbá asi patnáct let.
Bojím se, že kdybych zemřela, byt sežerou exekutoři a vnučka osmiletá nedostane nic.
Mám sedmdesát let.